Budisti

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Del serije o
budizmu

Dharma Wheel.svg
Oris · Portal

Zgodovina
Časovni trak · Koncili
Gavtama Buda
Kasnejši budisti

Dharma ali pojmi

Štiri plemenite resnice
Srednja pot
Tri znamenja obstoja
Pet agregatov
Minljivost · Trpljenje
Ne-jaz · Soodvisen nastanek
Samsara · Praznina
Kozmologija · Karma
Reinkarnacija

Prakse

Trije dragulji
Plemenita osmera pot
Morala · Popolnosti
Meditacija · Zavedanje
Modrost · Sočutje
Pripomočki razsvetljenja
Meništvo · Posvetnost

Nirvana
Štiri stopnje · Arhat
Buda · Bodhisattva

Tradicije · Kanoni
Theravada · Pali
Mahajana · Kitajski
Vadžrajana · Tibetanski

p · p · u · z

Budisti sledijo budizmu, eni izmed velikih svetovnih verskih tradicij. Budizem je neteistična religija, ki jo je pred približno 2600 leti ustanovil Buda Šakjamuni. Budisti ne verjamejo v Boga-Stvarnika, ampak verjamejo v zakon vzroka in posledice (karma). Budisti vzamejo Zatočišče v Tri Dragulje (v Budo, Darmo in Sango), in verjamejo, da le-ti dajejo pravilno razlago o naravi našega obstoja in zdravilo za osvoboditev od vseh oblik trpljenja (dukkha). Buda je učitelj, Darma je Budov nauk, in Sanga je sveta skupnost realiziranih praktikantov. Budisti, ki sledijo Mahajana budizmu prakticirajo z motivacijo, da bi postali razsvetljeni v korist vseh čutečih bitij, da bi lahko pomagali vsem živim bitjem, da se osvobodijo svojega trpljenja.

Najbolj znan budistični učitelj našega časa je Njegova svetost 14. Dalajlama, Tenzin Gyatso, ki je Slovenijo tudi obiskal v juliju 2002.

V Sloveniji obstajajo različne budistične skupine, ki sledijo raznim vejam in šolam budizma.

Budistična verska skupnost Budistična kongregacija Dharmaling vodi reden program učenj in praks v prvem posvečenem budističnem templju v Sloveniji[1]. Njen predstojnik je Častiti Lama Shenphen Rinpoče, prepoznani Tulku v tibetanski budistični tradiciji.

Gozdni samostan Samaṇadīpa v Goljeku pri Trebnjem je manjše redovniško zatočišče za manjše število menihov iz kontemplativne in konzervativne gozdne tradicije theravadskega budizma, ki je bil ustanovljen aprila 2016. Samaṇadīpa je povezana z linijo gozdnih tradicij, ustanovitelj in vodja samostana pa je adžan Hiriko.[2]

V okviru Slovenskega budističnega društva - Madyamika, so aktivne naslednje skupine: Društvo theravadskih budistov Bhavana, Šambala skupina Ljubljana, Yeshe Khorlo skupina, Phova skupina, in Zen skupina.

Opombe[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]