Pogovor:Ekumenski koncil

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Trulo[uredi kodo]

Koncil Quintesextum («Peto-šesti« koncil) ali Trulski koncil je potekal leta 692 v kraju Trullo (današnja Italija). Ta koncil je bil predvsem administrativne narave. Številne pravoslavne Cerkve ga štejejo za del Tretjega carigrajskega koncila, Rimskokatoliška cerkev pa ga sploh ne šteje za ekumenski koncil.

Tako piše v slovenski Wikipediji o pomenu besede "trullo". Kar se tiče kraja, je napaka. Kraj ni bil Trullo (če tak kraj sploh obstaja), ampak je bil Carigrad; sinoda je dobila pa ime po kupoli (gr.: trullos) v cesarski palači, kjer je bila sinoda 692. Če utegnem kaj napisati o Trulanski sinodi (tako jo imenujejo slovenski cerkveni zgodovinarji - gl. npr. Benedik: Papeži... str. 91 in drugod), bom tam razložil zadevo.--Stebunik 21:49, 18. februar 2014 (CET)

Koncil v Pisi, koncil v Konstanci[uredi kodo]

Po zgledu na druge koncile, ki imajo pridevniško obliko kar po vrsti (npr. efeški, vatikanski…) bi lahko imela tudi ta dva koncila pridevniško končnico kot jo nekateri uporabljajo, in sicer pižanski ter konstanški koncil. --Stebunik 21:26, 28. julij 2015 (CEST)