Pogovor:Antarktika

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Bivši izbrani članek Članek je bivši izbrani članek. Na razpolago sta prvotna stran nominacije (za starejše članke glej arhiv predlogov) in razlog, zakaj je članek izgubil svoj položaj.
Viquibola 1000.png To je eden izmed člankov, ki bi jih morala imeti vsaka Wikipedija, spada v sklop WikiProjekta 1000 nujnih. Za smernice glejte strani projekta in Wikipedija:Urejanje strani.
100% pie chart.svg
Po številu znakov je to dolg članek.
Cscr-featured.svg
Po kriteriju kakovosti je bil članek označen kot izbrani.


Sandwichevo otočje[uredi kodo]

Ali ni morda kar Sandwiško otočje za Sandwichevo ~? Vprašanje je na kakšen način je to ozemlje ZK poimenovano. Če po (nekem) Sandwichu, ali po kakšnem sandwiškem grofu, potem je verjetno prav »Sandwichevo ~«, če pa slučajno po kraju Sandwich, pa PMSM »Sandwiško ~«.

Mislim, da je poimenovano po sandwiškem grofu, sponzorju Jamesa Cooka (prebral na en:Hawaii). Južni so zaradi tega, da bi se ločili od Havajev (nekdaj Severnega Sandwichovega otočja). Na zemljevidih je velikokrat tudi kar Južni Sandwichevi otoki, vendar mislim, da je otočje lepši izraz. lp, --matijap | pogovor 14:38, 19 feb. 2005 (CET)
Aha. Potem sledi še naprej vprašanje, ker nisem prepričan. Sandwiški grof. To otočje se imenuje po sandwiškem grofu, Sandwichevo otočje. Ali se tako izpelje? Mislim, da bi bilo lahko v tem primeru tudi Sandwiško otočje, ker izhaja iz sandwiškega grofa. Morda pa je oboje pravilno, kar pa sicer dvomim. --xJaM 11:36, 21 feb. 2005 (CET)
Po KSZI je prav Sandwichevo. --Eleassar pogovor 12:54, 10 april 2007 (CEST)

Južna Georgija[uredi kodo]

Zanimivo, ne, zakaj rečemo prekomorskemu ozemlju ZK »Južna Georgija«, ameriški zvezni državi pa Georgia. Georgija je verjetno imenovana po kakšnem angleškem kralju (verjetno George). Pa tudi Gruzija v tujejezičnih poimenovanjih zveni sorodno (npr. v angleščini Georgia). Nemščina ima npr. za Južno Georgijo Südgeorgien, za Gruzijo Georgien in za ameriško zvezno državo Georgio tudi Georgia. --xJaM 14:27, 19 feb. 2005 (CET)

Ja, zanimivo je. Pa tudi jaz ne vidim nobenega razloga. :) --matijap | pogovor 14:38, 19 feb. 2005 (CET)

Priprava za IČ[uredi kodo]

@Melaleuca alternifolia: Pozdravljen, prosil bi ta za uslugo. Potreboval bi malo tvoje pomoči s pravilnim imenovanjem nekaterih živalskih in rastlinskih vrst v članku, ki se nahajajo v poglavjih Doba mezozoika, Biom Meyerjeve puščavske formacije in Biološka raznolikost. Sem sicer poskusil najti najbolj ustrezna poimenovanja v slovenskem jeziku s pomočjo spleta, a nekaterih imen preprosto ne najdem oz. nimam pri sebi kakšnih posebnih knjig, s katerimi bi si lahko pomagal. Prosil bi te, če lahko poglavja preveriš ter jih, v kolikor je kje kakšna napaka popraviš. So pa vsi razdelki prevodi iz angleške Wiki. V naprej hvala. Vesel bom še kakšnih drugih pripomb kogarkoli drugega preden članek predlagam za IČ. Lp, --GeographieMan (pogovor) 13:16, 6. februar 2021 (CET)

Bom kar tale razdelek malo zlorabil. V kolikor je moja geografija pravilna, je Antarktika razdeljena na območja in vsako ima svoj grb. Za take namene bi rajši videl grb kot zastavo države, saj se ozemlje ne šteje pod matično državo (prav tako se površini Danske ne prišteva Grenlandije). Predlagam, da zastave zamenjaš z pomočjo {{Coat of arms}}. LP,--A09090091|(pogovor) 13:50, 6. februar 2021 (CET)
@A09090091: Antarktike si ne lasti nobena država in zato ni razdeljena na neka posebne upravne enote, ki bi imele svoj grb. Grbe imajo le teritoriji/območja posameznih držav, ki pa niso priznani, kar je tudi napisano v istem poglavju. Te države, ki so napisane v tabeli samo zahtevajo neko ozemlje in uradno niso lastnice nobenega dela Antarktike. --GeographieMan (pogovor) 14:28, 6. februar 2021 (CET)
Npr., za Britanski Antarktični teritorij je grb Coat of arms of the British Antarctic Territory.svg, francoski pa Armoiries des Terres australes et antarctiques françaises.svg. Čile pa ima takole Escudo de la comuna de Antártica.svg značko. LP,--A09090091|(pogovor) 14:39, 6. februar 2021 (CET)
Aha, vidim kaj misliš. V tabeli so že navedene uradne zastave teh teritorijev/območji in jaz teh grbov tja noter ne bi vključeval (nekateri grbi so tudi navedeni na zastavah). Ko bo bralec kliknil na posamezno povezavo, pa se mu bo tam prikazal poleg zastave tudi še grb. --GeographieMan (pogovor) 15:00, 6. februar 2021 (CET)
Potemtakem umikam predlog, saj si konec koncev ti "ta glavni" avtor (sedanji). LP, --A09090091|(pogovor) 16:03, 6. februar 2021 (CET)

@GeographieMan: Pozdrav, sedaj sem naredil nekaj popravkov pri podpoglavju o živalih. Nameravam pa še nadaljevati.--Melaleuca alternifolia | pogovor 14:30, 6. februar 2021 (CET)

Super :), stokrat ti hvala. --GeographieMan (pogovor) 14:56, 6. februar 2021 (CET)
DaD Opravljeno, sem prebral vsa omenjena poglavja/podpoglavja. Imena taksonov sem uskladil tudi z literaturo, ki jo imam doma, kljub temu pa se ponekod pojavlja več inačic. Pri vseh taksonih, ki jih nimamo v naši vikipediji, sem dodal tudi znanstveno ime, da ne bo prišlo do zmede pri bitjih, ki imajo več poimenovanj. Mogoče v bližnji prihodnosti naredim še kak manjši popravek (sploh, če boš članek predlagal za IČ), drugače pa sem z večjimi popravki zaključil. Če se ti kakšno izmed mojih urejanj zdi sporno/napačno, kar povej.--Melaleuca alternifolia | pogovor 18:27, 6. februar 2021 (CET)

@GeographieMan: Sem spremenil parameter mesta v Seznam raziskovalnih postaj na Antarktiki. Se mi pa zdi, da je parameter Denonim odveč, ker celina nima stalnih prebivalcev. Prav tako mi fran.si ne najde ničesar. Če pa želiš, lahko vrneš. LP, --A09090091|(pogovor) 13:28, 7. februar 2021 (CET)

Dobro, hvala :), sem še jaz malo popravil. Drugod pa prosim ne spreminjaj v "seznam raziskovalnih postaj na Antarktiki", naj kar ostane na rdeči povezavi pa bom mogoče nekoč naredil ta članek. --GeographieMan (pogovor) 13:52, 7. februar 2021 (CET)
Brez skrbi, ne bom popravljal. Se pa mi je zdelo nekako logično, saj (verjetno) te baze nimajo neke skupne zgradbe tako kot npr. grški polisi. Ali pač? Pa pohvale za članek. LP, --A09090091|(pogovor) 13:57, 7. februar 2021 (CET)