Pogovor:Air Tractor AT-802

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Posodobitev[uredi kodo]

Če bo članek kdo razširjeval, naj ne pozabi, da je letala kupila tudi Slovenija (4 komade s paketom plovcev). Če ni zainteresiranih bom to storil tekom tedna. Lp, A09|(pogovor) 16:58, 17. april 2023 (CEST)[odgovori]

Dodal sem nekaj malega o tem, tudi vire, ki omogočajo večjo razširitev. Besedilo bi bilo tudi lahko boljše (če kdo izboljša in razširi, dobrodošel).
Vir Božinovski, Igor (09/05/2023) v članku o prvem prispelem tudi razloži lastnosti in prednosti (vključno s tem, da bo del znatno večje EU flote , ki lahko optimira nabavo delov, standardizacijo, šolanje tehničnega in pilotskega osebja itn. Vir Air Traktor pa, da ima Slo v pogodbi tudi opcijo za še dve letali (če bi jih potrebovali 6 namesto 4). Nekje (v enem od tistih virov, ki sem jih navedel, ali pa v tistem od Air Traktorja EU) sem tudi videl, da je 85% sredstev za nabavo iz skupnih sredstev EU, kar - če drži - pomeni, da je šlo le 15% iz našega proračuna; v tem primeru še toliko boljša odločitev.
Tule pa je še en vir iz 2022,[1]preden je bila sprejeta odločitev in podpisana pogodba, čeprav v besedilu malo meša AirTractor in Piper.
Čeprav je za ta letala kar vrsta, so uspeli dobiti dve letali še pred požarno sezono 2023 in se zmeniti tudi za pilote; dvosedežna letala pa hkrati po eni plati omogočajo šolanje naših pilotov, po drugi plati pa pri španskem pilotu Slovenca za sporazumevanje z gasilci na terenu.
Še kaj bi se dalo vključiti tam, kjer bo (morda ne v tem članku) o Slovenskem izboru, kaj kupiti. Nekateri bi na vsak način hoteli Canadaire, čeprav se jih še vedno ne dobi (tudi če ne bi bilo dražje vse, od nabave do uporabe). Tu so IMO res dobro opravili. Marjan Tomki SI (pogovor) 00:08, 3. maj 2024 (CEST)[odgovori]
  1. https://insajder.com/slovenija/slovenska-gasilska-enota-za-gasenje-iz-zraka-zakaj-bi-bili-zracni-traktorji-boljsi-od