Podzemna svinjka

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Podzemna svinjka
Fosilni razpon: zgodnji pliocen – sedanjost

Podzemska svinjka v rezervatu SanWild v južnoafriškem nizkem veldu
Ohranitveno stanje taksona
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Mammalia (sesalci)
Nadred: Afrotheria
Red: Tubulidentata (cevozobci)
Družina: Orycteropodidae
Rod: Orycteropus
Cuvier, 1798
Vrsta: O. afer
Znanstveno ime
Orycteropus afer
(Pallas, 1766)
Območje razširjenosti
Območje razširjenosti

Podzemna svinjka, znana tudi po afrikanskem imenu aardvark (znanstveno ime Orycteropus afer), je vrsta sesalcev iz reda cevozobcev, ki živi v podsaharski Afriki. Ta nenavadna, nočno aktivna žival, ki je edini še živeči predstavnik cevozobcev, po telesni zgradbi nekoliko spominja na križanca med prašičem in mravljinčarjem, vendar je podobnost z njima zgolj navidezna, saj je najbolj sorodna afriškim rilčastim skakačem ter tenrekom.

Kljub svojim posebnostim, med katerimi je najizrazitejša specializiranost na prehranjevanje s termiti in mravljami, je razmeroma številčna in široko razširjena, zato ne velja za ogroženo. Najpogostejša je v odprti krajini, izogiba pa se puščavam, gostim deževnim gozdovom in območjem s kamnitim površjem.

Telesne značilnosti[uredi | uredi kodo]

Je srednje velik sesalec, ki doseže do 130 cm v dolžino, še pol toliko pa meri rep. Tehta do 65 kg. Obarvan je rumenosivo, s svetlejšima glavo in repom ter temnejšim spodnjim delom. Po nogah so tudi daljše dlake. Noge so sicer močne, prilagojene za kopanje, s po štirimi (spredaj) oz. petimi (zadaj) prsti, ki nosijo velike kremplje z ostrimi robovi.

Glava z velikimi uhlji in dolgim, topim gobcem spominja na prašičjo. Zobovje je posebnost med sesalci, brez sekalcev in podočnikov, iz vsake od štirih strani čeljusti izraščata samo po dva predmeljaka ter trije meljaki. Pri tem zob ne obdaja sklenina, temveč samo zobni cement. Jezik je izredno gibljiv, dolg, tanek in lepljiv. Ob njem so dobro razvite žleze slinavke. Podzemne svinjke ne uporabljajo zob za mletje hrane, to vlogo ima pilorični del želodca, podobno kot ptičji mlinček.

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. Taylor, A.; Lehmann, T. (2015). »Orycteropus afer«. Rdeči seznam ogroženih vrst IUCN. Verzija 2016-2. Svetovna zveza za varstvo narave. Pridobljeno 15. oktobra 2016.

Viri[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

  • Predstavnosti o temi podzemna svinjka v Wikimedijini zbirki
  • Aardvark. IUCN/SSC Afrotheria Specialist Group. (angleško)