Podlaško vojvodstvo

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Województwo podlaskie
Падляскае ваяводства
Palenkės vaivadija
Podlaška zastava Podlaški grb
Uradni jeziki poljščina;
v nekaterih občinah tudi beloruščina ali litovščina
Glavno mesto Białystok
Največje mesto Białystok
Vojvoda Maciej Żywno
Predsednik Sejmeca Jarosław Dworzański
Površina 20.180 km²
Prebivalstvo
 - Skupno (2005)
 - Gostota

1.221.000
60,5/km²
Vojvodska klicna koda 85, 86, 87

Podlaško vojvodstvo je enota upravne razdelitve Poljske, in sicer eno šesnajstih vojvodstev. Leži v severovzhodnem delu države. Meji na Belorusijo in Litvo.

Podlaško vojvodstvo se od drugih poljskih vojvodstev odlikuje po neokrnjeni naravi. Na njegovem območju se nahajajo prvotni pragozdovi in unikatno nedotaknjeno barje na bregovih reke Biebrze. Glavni vir zaslužka vojvodstva še vedno ostaja kmetijstvo, a vse večji pomen ima tudi turizem. V širnih gozdovih (pragozdovi: Beloveški, Avgustovski, Knišinski, Zeleni in Romincki), ki so kot edini v Evropi v tolikšnem obsegu ohranili neokrnjeno stanje, lahko najdemo veliko redkih in ogroženih vrst rastlin in živali. Štirje narodni parki, trije pokrajinski parki in 85 naravnih rezervatov pokrivajo skoraj 40 % površine vojvodstva.

Območje vojvodstva obsega nekaj kulturno-zgodovinskih pokrajin: večji del Podlašja, Suvalščizno, del vzhodne Mazovije in košček Črne Rusije.

Podlaško vojvodstvo je etnično in kulturno najbolj raznoliko vojvodstvo Poljske. Od stoletij poleg Poljakov živijo tu tudi Belorusi, Litovci, Tatari, ruski staroverci, Judi, Ukrajinci in Romi. V pretežno katoliški Poljski se Poldaško vojvodstvo odlikuje po znatnem deležu pravoslavnega prebivalstva.

Največja mesta[uredi | uredi kodo]

Mesta z nad 20.000 prebivalcev (2005)

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

  • Vrata Podlašja - uradno spletno mesto Podlaškega vojvodstva v poljščini, beloruščini, litovščini, angleščini, nemščini, ruščini, francoščini, italijanščini in esperantu
  • [1] - glavna spletna stran Podlaško vojvodstvo