Pija Brodnik

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Pija Brodnik
Rojstvo 20. stoletje
Državljanstvo Flag of Slovenia.svg Slovenija
Poklic sopranist

Pija Brodnik, slovenska sopranistka.

Študij solopetja je pričela pri Ireni Baar v Ljubljani, nadaljevala pa na umetniškem oddelku Univerze Wilfrid Laurier v Waterlooju (Kanada). Udeleževala se je mojstrskih tečajev pri Alfredu Burgstallerju, Maureen Forrester, Sherillu Milnesu, Marjani Lipovšek in Barbari Schlick.

Nastopala je v številnih opernih vlogah. Leta 1996 je uspešno nastopila v vlogi Donne Elvire v Mozartovem Don Giovanniju v Opavi na Češkem, leta 1997 pa v Ženevi in St. Prexu (Švica). Med pomembnejše vloge štejejo še Mabel v muzikalu The Pirates of Penzance in Katja v slovenski opereti Planinska roža Radovana Gobca. Njena glavna vloga je bila tudi Mati v sodobni operi Ime na koncu jezika Mitje Vrhovnika-Smrekarja.

Brodnikova je nastopila tudi na številnih smostojnih recitalih v Sloveniji in v tujini, sicer pa sodeluje s Slovenskim komornim zborom, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in drugimi vokalnimi oz. instrumentalnimi zasedbami. S pianistko Marino Horak je ob 150. obletnici smrti Frédérica Chopina izdala zgoščenko z interpretacijo vseh njegovih pesmi.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]