Palača Matančeri

Palača Matančeri
LegaKoči, Kerala, Indija
Koordinati9°57′29″N 76°15′32″E / 9.958°N 76.259°E / 9.958; 76.259
Zgrajeno1545
Tipkulturno
DržavaZastava Indije Indija
Palača Matančeri se nahaja v Indija
Palača Matančeri
Geografska lega: Palača Matančeri, Indija
Palača Matančeri, sprehod skozi kampus
Palača Matančeri od zadaj

Palača Matančeri je palača, popularno znana kot nizozemska palača, v Matančeriju, Koči, v indijski zvezni državi Kerala, ki ima poslikave iz Kerale, ki prikazujejo portrete in eksponate radž iz Kočija. Palača je bila vključena na poskusni seznam Unescove svetovne dediščine.[1] Kljub imenu nizozemska palača je palačo zgradil portugalski imperij kot darilo kraljevini Kočin.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Palačo so okoli leta 1545 zgradili in podarili ci kot darilo kralju Kočina.[2] Palača je bila zgrajena, da bi pomirila kralja, potem ko so oropali bližnji tempelj.[3][4]

Izkrcanje Vasca da Game, portugalskega raziskovalca v Kapadu leta 1498, so pozdravili vladarji Kočija. Dobili so izključno pravico do gradnje tovarn. Portugalci so odbili ponavljajoče se napade Zamorina in Kočin Radže so praktično postali vazali Portugalcev. Vpliv Portugalcev so izpodrinili Nizozemci in leta 1663 prevzeli Matančeri. Pozneje je območje prevzel Hyder Ali in še kasneje Britanska vzhodnoindijska družba.

Palača[uredi | uredi kodo]

Palača je štirikotna struktura, zgrajena v slogu Nāluketu, tradicionalnem keralskem slogu arhitekture, z dvoriščem na sredini. Nekateri elementi arhitekture, kot na primer narava obokov in razmerje prostorov, kažejo na evropski vpliv v osnovnem slogu Nāluketu.

Freske[uredi | uredi kodo]

Številne freske, ki prikazujejo hindujsko versko umetnost, krasijo stene palače

Slava palače temelji na velikem številu fresk, izvedenih v najboljših tradicijah hindujske tempeljske umetnosti, ki so verske, dekorativne in stilizirane. Stenske poslikave so naslikane v bogatih toplih barvah v tempera tehniki.

Drugi eksponati[uredi | uredi kodo]

Portreti radž iz Kočina od leta 1864 naprej so prikazani v nekdanji prestolni dvorani. Te so naslikali lokalni umetniki v zahodnem slogu. Strop dvorane je okrašen s cvetličnimi vzorci v lesu. Med drugimi eksponati v palači so palankin (nosilnica) iz slonovine, hovdah (nosilnica, ki jo nosi slon), kraljevi dežniki, obredna oblačila, ki jih je uporabljala kraljevina, kovanci, znamke in risbe.

Obnova[uredi | uredi kodo]

Leta 1951 je bila palača Matančeri obnovljena in razglašena za osrednje zaščiten spomenik. Indijska arheološka služba že v drugo restavrira palačo. Obnova bo zgodovinsko strukturo povzdignila v stavbo in muzej mednarodnega standarda, ohranila njeno izvirnost, a poudarila pomembne vidike. Palača je arhitekturna mojstrovina, ki prikazuje mešanico kolonialne in keralske arhitekture. Namen obnove je prikazati njeno pravo veličino. Dela, ki so se začela leta 2007, so bila končana do leta 2009.[5]

Sinagoga Paradesi[uredi | uredi kodo]

Palača Matančeri ponoči

V bližini je sinagoga Paradesi, zgrajena leta 1568. Zraven so starinarnice v vijugastih uličicah mesta Jew Town, katerega večina prebivalcev se je od takrat preselila v Izrael. Območje je polno trgovin, ki privabljajo turiste, ki iščejo spominke, da bi jih lahko odnesli domov.

Med palačo Matančeri in sinagogo Paradesi je tempelj Pazhajanur Bhagavathi, božanstvo prednikov ali Paradevata kraljeve družine Kočin. Tempelj s kraljevim pokroviteljstvom, ki si zid deli z judovsko sinagogo, pripoveduje veliko o verski strpnosti in medkulturnem prijateljstvu, ki je obstajalo v času kraljevine Kočin.[6]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Mattanchery Palace, Ernakulam, Kerala«. whc.unesco.org.
  2. »Heritage Sites in Kochi«. Incredible India (v angleščini). Ministry of Tourism (India). Pridobljeno 19. maja 2020.
  3. Archaeological Museum, Cochin, published by Archaeological Survey of India
  4. »Mattancherry Palace«. webindia.123. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2. januarja 2008. Pridobljeno 20. januarja 2008.
  5. Abraham, Tanya. »Back to the Dutch Palace again«. Metro Plus Kochi. The Hindu, 17 September 2007. Arhivirano iz prvotnega dne 3. januarja 2013. Pridobljeno 20. januarja 2008.{{navedi splet}}: Vzdrževanje CS1: neustrezen URL (povezava)
  6. Ayub, Akber (ed), Kerala: Maps & More, Fort Kochi & Mattancherry, 2006 edition 2007 reprint, pp. 24-25, Stark World Publishing, Bangalore, ISBN 81-902505-2-3

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]