Otočje Vega

Otočje Vega
Unescova svetovna dediščina
Uradno imeVegaøyan – The Vega Archipelago
LegaNordland, Norveška
Koordinati65°37′N 11°45′E / 65.617°N 11.750°E / 65.617; 11.750
Površina107.294 ha
Varovalni pas28.952 ha
VključujeIgerøya
Vega
Ylvingen
Kriterij
Kulturni: (v)
Referenca1143bis
Vpis2004 (28. zasedanje)
Razširitve2017
Otočje Vega se nahaja v Norveška
Otočje Vega
Lega: Otočje Vega

Vegaøyan (norveško) ali otočje Vega je skupina otokov v Norveškem morju, ki približno ustreza občini Vega. Od leta 2004 je na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Ta skupina približno 6500 majhnih otokov v okrožju Nordland, južno od arktičnega kroga, obdaja glavni otok Vega in je naseljen že od kamene dobe. Drugi otoki v skupini so Igerøya, Ylvingen in Søla.

Geografija[uredi | uredi kodo]

Poleg približno 15 krat 15 km velikega glavnega otoka Vega z glavnim mestom Gladstad sta naseljena še otoka Ylvingen in Omnøy. Drugi otoki so Lanan in Skogsholmen. Na jugu otoka Vega prevladuje približno 800 m visoka gora Trolltinden,[1] na severu pa barjanska pokrajina. Otoka Hysvær in Søla sta del ohranitvenega območja Hysvær/Søla. Druga zavarovana območja sta naravna rezervata Eidemsliene in Lånan/Skjærvær ter ptičja zavetišča Lånan, Flovær, Skjærvær in Muddværet.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Najstarejše naselbine na Vegi segajo 10.000 let nazaj v kameno dobo. To so najstarejše dokumentirane naselbine na severu Norveške. Verjetno so z ribami bogate vode Zalivskega toka zagotovile, da so se ljudje tam naselili.

Opis[uredi | uredi kodo]

Plaža Eidem na Vegi

Otoki pričajo o značilnem varčnem načinu življenja, ki temelji na ribolovu in nabiranju puha rac, v negostoljubnem okolju. Obstajajo ribiške vasice, pomoli, hišice za gage (zgrajene za gnezdenje rac gag), kmetijska zemljišča in svetilniki. Obstajajo dokazi o poselitvi ljudi od kamene dobe naprej. Do 9. stoletja so otoki postali pomembno središče za oskrbo s puhom, ki naj bi predstavljal približno tretjino dohodka otočanov.

Otočje Vega odraža način, kako so generacije ribičev/kmetov v zadnjih 1500 letih vzdrževale trajnostno življenje v negostoljubni morski pokrajini blizu arktičnega kroga, ki temelji na zdaj edinstveni praksi nabiranja gagjega puha, in praznuje tudi njihov prispevek s strani žensk do procesa puha gage.[2]

Dostop do otočja je s trajektom ali hitrim čolnom iz mesta Brønnøysund v občini Brønnøy, do katerega lahko pridete z letalom ali po cesti.

Pomembno območje za ptice[uredi | uredi kodo]

BirdLife International je otočje označil za pomembno območje za ptice (IBA), ker podpira populacije sive in belolične gosi (Branta leucopsis), navadne gage (Somateria mollissima), lednega slapnika (Gavia immer), velikega kormorana, vranjeka, belorepca, morskega prodnika (Calidris maritima) in črne njorke (Cepphus grylle).[3]

Unescova svetovna dediščina[uredi | uredi kodo]

Julija 2004 je Unescov odbor za odločanje potrdil edinstvenost odprte kulturne krajine arhipelaga Vega in jo uvrstil na seznam svetovne dediščine. Na otokih arhipelaga Vega več kot 1500 letna zgodovina ribištva in kmetovanja priča o težkem življenju ribičev in njihovih žena, ki so tradicionalno predelovale puh rac gag. Ribiške vasi, račje farme, pomoli, skladišča in svetilniki ter naravna območja, oblikovana s kmetijsko rabo, ponazarjajo njihov način življenja.

Harmonično sobivanje »človeških« in »živalskih« prebivalcev na Vegi v večstoletnem prepletu narave in človeka je bilo za Unesco še posebej pomembno ob podelitvi statusa svetovne dediščine. Vsako leto v marcu prebivalci otočja Vega vabijo, da gnezdišča za race gage uredite pod kamnitimi zidovi, v lesenih zabojih ali v majhnih kočah iz valovitega železa. Vegine žene so v času gnezdenja skrbele za varnost gnezdečih rac. Ko so mladiči junija/julija odleteli in so race znova zapustile otoke, se je v teh hišah za gage zbiral puh, s katerim so race obložile gnezda. Iz puha so bile izdelane posebno kakovostne pernice. Puh se že od 9. stoletja prodaja po vsej Evropi. Nekatere od teh valilnic gag delujejo še danes. Na glavnem otoku Vega, v ribiškem pristanišču Nes, je majhen muzej in dokumentacijski center o gagi, imenovan E-huset.

20. aprila 2005 so s slovesnostjo na otoku Hysvær v navzočnosti norveške kraljice Sonje počastili vpis otočja Vega na Unescov seznam svetovne dediščine.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Andreas Wobig: [1] Arhivirano 2007-08-05 na Wayback Machine. Vega, Geographische Daten, piranho.de
  2. »Vegaøyan -- The Vega Archipelago«. UNESCO. Pridobljeno 10. novembra 2011.
  3. »Vega archipelago«. Important Bird Areas factsheet. BirdLife International. 2013. Pridobljeno 22. avgusta 2013.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]