Pojdi na vsebino

Osnutek:Bakučiol

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

BAKUČIOL

Kozmetična industrija si od vedno prizadeva najti čarobno paličico za upočasnitev staranja ali ga celo obrniti nazaj. Med tako obetavnimi kozmetičnimi sestavinami bakučiol pridobiva vse več zanimanja kot naravna alternativa retinolu, vendar brez njegovih neželenih kožnih reakcij.

Retinoide za uporabo na koži danes pogosto uporabljamo v kozmetičnih izdelkih za zmanjšanje znakov staranja in fotopoškodb. Klinično dokazano na primer je njihovo spodbujanje proizvodnje kolagena in glikozaminoglikanov, za katere je znano, da vežejo veliko količino vode, pospešijo regeneracijo celic in spremenijo sintezo melanina, kar je mogoče razumeti kot izboljšanje drobnih linij, gub in neenakomerne pigmentacije. Kljub tem želenim učinkom pa uporabo retinoidov na koži pogosto spremljajo pomembne neželene reakcije, kot so draženje kože, suhost, eritem, srbenje, luščenje in pekoč občutek, ki omejujejo njihovo uporabo, zlasti pri osebah z občutljivo kožo.

LASTNOSTI BAKUČIOLA

Bakučiol je spojina iz skupine fenilpropanoidov, s kemijskim imenom 4-[(1E,3S)-3,7-dimetil-3-vinilokta-1,6-dien-1-il] fenol.Bakučiol najdemo v semenih in listih rastline Cullen corylifolium, prej znane kot Psoralea corylifolia, ki jo imenujemo tudi babči ali bakuči (od tod tudi ime bakučiola). Izolirali so ga tudi iz drugih rastlin, kot so Psoralea grandulosa, Ulmus davidiana, Otholobiumpubescens in Piper longum.

Bakučiol je na voljo v obliki viskoznega, brezbarvnega do rumenkastega olja, topnega v različnih organskih topilih (npr. etanolu in DMSO) in lipidnih emolientih, kot so rastlinska olja in trigliceridi kaprinske in kaprilne kisline. Kot kozmetično surovino ga shranjujemo pri temperaturah do 30 °C, zaščitenega pred toplotoin svetlobo.

RAZISKAVE IN VITRO

Bakučiol deluje kot funkcionalni analog retinola, kar podpira tudi njegova strukturna podobnost z retinolom. Chaudhuri in sod. so leta 2014 pokazali, da imata retinol in bakučiol podobne učinke na profil izražanja genov. Bakučiol izraža tudi antioksidativno, protivnetno, protivirusno, protitumorno in protibakterijskodelovanje, posvetlitveno delovanje in zavira pojav aken.

KLINIČNE RAZISKAVE

Učinke izdelka za nego kože, ki je vseboval bakučiol, so proučevali v klinični raziskavi, v kateri je 16 žensk s fotostarano kožouporabljalo kremo z 0,5 % bakučiola dvakrat na dan (jutranji in večerni nanos na celoten obraz). Po dvanajstih tednih je klinična ocena kože pokazala izboljšanje drobnih gubic in gub na obrazu, pigmentacije, čvrstosti in elastičnosti ter splošno zmanjšanje fotopoškodb. Profilometrija z uporabo silikonskih replik je pokazala znatno zmanjšanje globine gub v primerjavi z začetnim stanjem kože.

Za primerjavo klinične učinkovitosti in neželenih kožnih reakcij med bakučiolom in retinolom so izvedli randomizirano, dvojno slepo, 12-tedensko raziskavo, ki se je osredotočila na zdravljenje pogostih znakov staranja kože. Testirali so 44 preiskovancev, razdeljenih v dve skupini, z uporabo kreme z 0,5 % bakučiola dvakrat na dan (19 žensk in dva moška) ali kreme z 0,5 % retinola zvečer (22 žensk in en moški); oba izdelka sta bila formulirana v istem vehiklu. Razlike pri uporabi so bile skladne z značilnimirežimi uporabe tovrstnih izdelkov. Rezultati so pokazali, da so bakučiol testiranci dobro prenašali, brez fotosenzitivnosti. Rezultati niso pokazali statistično značilne razlike med učinki bakučiola in retinola. Obe kremi sta znatno zmanjšali površino finih gub in izboljšali hiperpigmentacijo kože v primerjavi z začetnim stanjem kože. Preiskovanci iz skupine z retinolom pa so poročali o bistveno večjem luščenju in zbadanju.

Naslednja raziskava je vključevala 60 preiskovank z blago do zmerno fotostarano kožo in občutljivo kožo. Štiri tedne so uporabljale dva izdelka, ki sta vsebovala bakučiol (izdelek za čiščenje kože in vlažilno kremo) dvakrat na dan (zjutraj in zvečer). Vlažilna krema je vsebovala 1 % bakučiola, sestava izdelka za čiščenje kože pa ni bila podana. Raziskovalci niso ugotovili nobenih težav s prenašanjem. Približno 10 % preiskovank z ekcemom je poročalo o manjšem zbadanju, medtem ko je nekaj preiskovank opazilo blago zategovanje kože. Na splošno je bilo prenašanje odlično, saj je imela 1/3 preiskovank na primer ekcem,atopijski dermatitis ali rozaceo. Izboljšanje gladkosti, čistosti in sijaja kože ter učinek proti staranju in celoten videz so bili statistično značilni, kot so ugotovili raziskovalci. Meritve transepidermalne izgube vode (TEWL) v štirih tednih zdravljenja niso pokazale sprememb od začetnega stanja kože in meritve korneometrije so pokazale znatno povečanje vsebnosti vlage v koži. Med pomanjkljivostmi raziskave velja izpostaviti, da raziskava ni vključevala kontrole.

Izvedli so tudi nekaj raziskav vrednotenja izdelkov, ki so vsebovali bakučiol v kombinaciji z drugimi kozmetično aktivnimi sestavinami.

VARNOST

Čeprav tako dermalno naneseni retinoidi kot bakučiol izboljšujejovidez kože, obstaja nekaj glavnih prednosti bakučiola pred retinolom in njegovimi derivati. Ti vključujejo boljše prenašanje, stabilnost in varnostni profil.

V zvezi z neželenimi kožnimi reakcijami, ki so jih opazili Dhaliwalin sod., so na primer poročali o bistveno večjem luščenju in zbadanju po uporabi retinola. V znanstveni literaturi je na voljo nekaj prikazov primerov o reakcijah draženja v obliki kontaktnega dermatitisa.

Z DOKAZI PODPRTO KOZMETIČNO FORMULIRANJE

Po podatkih CosIng, podatkovne zbirke Evropske komisije za informacije o kozmetičnih sestavinah, sodi bakučiol med sestavine s protimikrobnimi, antioksidativnimi, negovalnimi in blažilnimilastnostmi. Bakučiol lahko koristi različnim tipom kože, vključno z normalno, mastno, mešano, suho in občutljivo kožo.

Na podlagi podatkov iz predstavljenih kliničnih raziskav in specifikacij proizvajalcev bakučiola se priporočene koncentracije bakučiola v končnih formulacijah gibljejo od 0,5 do 1 % (m/m).

Bakučiol se meša z lipidnimi emolienti, kot so trigliceridi kaprinske in kaprilne kisline, rastlinska olja, alkilbenzoati (C12-15, C16-17), mineralna olja in silikoni (dimetikoni, ciklometikoni). Bakučiol je primeren za vključitev v emulzijske sisteme in lipidne raztopine, kot so oljni serumi. Da bi ga vključili v emulzijo, ga je treba ločeno raztopiti v lipidnem vehiklu in dodati emulziji pri temperaturi približno 50 °C ali manj. Vzdrževati je treba kisel pH pod 6,5. Bakučiol ni združljiv s kovinskimi ioni, kot sta železo ali baker, saj lahko kot fenolna spojina povzroči obarvanost; slednje lahko preprečimo z uporabo kelatorjev.

Kozmetični formulatorji se morajo zavedati dejstva, da so na trgu dostopne tudi druge sestavine, ki vsebujejo bakučiol ali izvlečke rastline Cullen corylifolium. Običajno vsebujejo furanokumarine (znane tudi kot furokumarini), kot je psoralen, ki povzročajo fototoksične kožne reakcije.

VIRI

1. Presern A, Kocevar Glavac N. Bakuchiol: A promising ingredientto help slow down time. Cos ACTIVE J. 2022;2:8–14. https://cosmethicallyactive.com/wp-content/uploads/2022/11/2022-2_Bakuchiol.pdf

2. Chaudhuri RK, Bojanowski K. Bakuchiol: a retinol-like functional compound revealed by gene expression profiling andclinically proven to have anti-aging effects. Int J Cosmet Sci. 2014 Jun;36(3):221-30. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ics.12117

3. Dhaliwal S, Rybak I, Ellis SR, Notay M, Trivedi M, Burney W, et al. Prospective, randomized, double-blind assessment of topicalbakuchiol and retinol for facial photoag-eing. Br J Dermatol. 2019 Feb;180(2):289-96. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/bjd.16918