Oportunistična okužba

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Oportunistična ali priložnostna okužba je okužba, ki jo povzročajo mikroorganizmi, ki so v normalnih razmerah oportunisti; do take okužbe pride pri zmanjšani telesni odpornosti.[1][2][3]

Vzroki[uredi | uredi kodo]

Priložnostne okužbe se pojavljajo pri bolnikih z oslabljenim imunskim sistemom. Do tega lahko pride iz različnih vzrokov. Priložnostnim okužbam so, na primer, podvrženi bolniki, okuženi z virusom HIV – virus HIV sam po sebi ne povzroči smrti; bolnik z aidsom umre zaradi zapletov, ki jih povzročijo priložnostne okužbe.[4] Vzrok je lahko tudi zdravljenje z zdravili. Raziskave kažejo, da bolniki, zdravljeni z biološkimi zdravili, pogosteje zbolevajo za okužbami (priložnostnimi in običajnimi). Pri teh bolnikih je nevarnost za pojav okužb zvečena zaradi osnovne bolezni ter pogostega sočasnega zdravljenja z učinkovinami, ki okvarjajo imunski sistem (npr. citostatiki, glukokortikoidi, kalcinevrinski zaviralci itd).[3] Drugi dejavniki, ki povečajo tveganje za pojav priložnostnih okužb, so še nedohranjenost, ponavljajoče se okužbe, genetsko nagnjenje, poškodbe kože, zdravljenje z antibiotiki, kirurški posegi ter nosečnost.

Povzročitelji[uredi | uredi kodo]

Najpogosteje povzročajo priložnostne okužbe naslednji mikroorganizmi:

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. http://lsm1.amebis.si/lsmeds/novPogoj.aspx?pPogoj=oku%C5%BEba[mrtva povezava], Slovenski medicinski e-slovar, vpogled: 19. 10. 2011.
  2. http://lsm1.amebis.si/lsmeds/novPogoj.aspx?pPogoj=oportunist[mrtva povezava], Slovenski medicinski e-slovar, vpogled: 19. 10. 2011.
  3. 3,0 3,1 Tomažič J. Biološka zdravila in okužbe, Zdrav Vestn 2010; 79: 726–34.
  4. http://www.medterms.com/script/main/art.asp?articlekey=11772 Arhivirano 2020-05-31 na Wayback Machine., vpogled: 19. 10. 2011.