Opera (brskalnik)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Opera O.svg

Opera je večnamenski internetni brskalnik, ki omogoča pregledovanje internetnih strani, pošiljanje ter prejemanje elektronske pošte, urejanje kontaktov, pogovarjanje preko IRC protokola, BitTorrent prenose in branje RSS novic. Na voljo sta tudi Opera mini za mobilne telefone ter Opera za Nintendo Wii konzole.

Opero so razvili v podjetju Opera Software, na Norveškem v Oslu leta 1994 (podjetje Opera nastane leta 1995), leta 1996 pa izide prva verzija brskalnika Opera 2.0. Danes je brskalnik moč dobiti za več operacijskih sistemov:


Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Opera se začne leta 1994 kot raziskovalni projekt pri podjetju Telenor, največjem Norveškem telekomunikacijskem podjetju. Leta 1995 se odcepi, ustanovi se podjetje Opera Software ASA.

Leta 1996 izide prva verzija (2.0), ki je bila na voljo širši publiki. Verzija 3.0 je na željo uporabnikov izšla v več verzijah katere so podpirale različne operacijske sisteme.

Verzija 5.0 je postala reklamno sponzorirana, brskalnik postane plačljiv. Z verzijo 8.5 se oglasi odstranijo, brskalnik pa zopet postane brezplačen.

Z verzijo 9.1, Opera Software ASA predstavi t.i. fraud protection s sodelovanjem podjetij Geotrust in Phishtank.

Kodna imena[uredi | uredi kodo]

Opera 10 bo podpirala več operacijskih sistemov, uporabnikom pa bo omogočala branje spletnih strani na namizju. Opera 10 bo pravtako vsebovala orodja, ki bodo namenjena razvijalcem spletnih standardov. Razvijanje Opere poteka v treh različnih smereh, ki imajo kodna imena Merlin, Kestrel ter Peregrine.

Značilnosti[uredi | uredi kodo]

Opera tako kot večina drugih spletnih brskalnikov omogoča iskanje spletnih strani in pregledovanje le-teh, tako kot pri brskalniku Firefox pa ponuja tudi branje RSS novic in internetno komunikacijo preko IRC protokola. Zelo dobro urejeno ima tudi zgodovino iskanja, možno pa jo je tudi sinhronizirati z drugimi računalniki.

Strokovnjaki, ki so opravljali preizkuse in teste priporočajo Opero predvsem za starejše in slabše napajane računalnike, saj ni eden izmed najhitrejših brskalnikov, je pa zato bolj zanesljiv. Kljub svoji majhni velikosti (zasede le približno 24 MB na disku) pa lahko teče na več operacijskih sistemih, kot ostali spletni brskalniki. Opera podpira pet operacijskih sistemov, in sicer Microsoft Windows, Linux, Mac OSX, Solaris in FreeBSD.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]