Mumija (film, 1999)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Mumija
Režiser Stephen Sommers
Producent James Jacks
Sean Daniel
Scenarist Stephen Sommers
Igralci
Glasba Jerry Goldsmith
Distribucija Universal Studios
Datum izida 7. maj 1999
Dolžina 125 min.
Država Flag of the United StatesZDA
Jezik angleščina
Proračun $80.000.000
Naslednji Mumija se vrača

Mumija (izviren angleški naslov: The Mummy) je ameriška akcijsko-pustolovsko-fantazijska grozljivka iz leta 1999, delo režiserja in scenarista Stephena Sommersa. V filmu igrajo Brendan FraserRachel WeiszJohn Hannah in Kevin J. O'Connor z Arnoldm Vosloom, ki igra vlogo oživljene mumije. Film je remake istoimenskega filma iz leta 1932, v katerem je vlogo mumije odigral Boris Karloff. Zgodba govori o Ricku O'Connellu, vojaku Francoske tujske legije, ki z arheologinjo in njenim bratom odpotuje v mesto mrtvih, Hamunaptro, kjer ponesreči zbudi 3000 let starega visokega svečenika faraona Setija I, Imhotepa. Rick, Evie in Jonathan morajo tako najti način, da mumijo ubijejo preden slednja uniči svet.

Snemanje se je začelo 4. maja 1998 v Marakešu, v Maroku in je trajalo sedemnajst tednov. Filmska ekipa se je morala soočati z dehidracijo, s peščenimi nevihtami in kačami med snemanjem v Sahari. Vizualne efekte je omogočilo podjetje Industrial Light & Magic, ki je računalniško ustvarilo mumijo. Glasbo za film je ustvaril Jerry Goldsmith.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

V Tebah v starem Egiptu, leta 1290 pr. n. št., je imel visok svečenik Imotep razmerje spremljevalko faraona Setija I, Anck-su-Namun. Ko ju faraon odkrije, ga zaljubljenca ubijeta. Imothep nato pobegne, Anck-su-Namun pa se ubije, da jo bo Imothep lahko nato oživel. Imothep in njegovi svečeniki ukradejo njeno truplo in jo odpeljejo v Hamunaptro, mesto mrtvih, vendar preden bi lahko Imothep zaključil obred in oživel Anck-su-Namun, mu to prepreči faraonova osebna straža Medaji. Medtem, ko Imothepove svečenike žive mumificirajo, njega obsodijo na Hom Dai, najhujše egipčansko prekletstvo, zato ga živega pokopljejo skupaj z mesojedimi skarabeji. Imothepov sarkofag pokopljejo pod nogami kipa Anubisa, ki ga Medaji ves čas stražijo, da bi preprečili Imothepovo vrnitev.

Leta 1926 Jonathan Carnahan, prinese svoji sestri Evelyn, ki dela kot knjižničarka v Kairu in je zagreta egiptologinja, majhno škatlico in zemljevid, ki vodi do Hamunaptre. Izkaže se, da je to Jonathan ukradel ameriškemu pustolovcu Ricku O'Connellu, ki je odkril Hamunaptro, medtem ko je bil v Francoski tujski legiji. Rick se dogovori z Evelyn, da jih bo vodil do mesta, če ga reši iz zapora.

Rick tako vodi Evelyn in njeno odpravo v mesto in med potjo srečajo ameriške lovce na zaklade, katere vodi Rickov bivši sodelavec Beni Gabor. Obe odpravi v mestu napadejo Medaji, katere vodi bojevnik z imenom Ardeth Bay. Kljub temu, da jih Ardeth Bay opozori naj odidejo, odpravi še naprej raziskujeta. Evelyn išče slavno knjgo živih, ki je iz čistega zlata. Čeprav ne najdejo knjige, Rick in Jonathan pod nogami kipa Anubisa, odkrijeta pokopanega Imothepa. Medtem ameriška odprava odkrije črno knjigo mrtvih, skupaj s posodami, kjer so Anck-su-Namunini organi.

Ponoči Evelyn vzame knjigo mrtvih in nekaj prebere naglas, ter tako nevede prebudi Imothepa. Odpravi se zaradi tega vrneta v Kairo, vendar jim Imothep sledi skupaj z Benijevo pomočjo. Imothep pobije ameriške raziskovalce, enega za drugim in nad Egipt spet prinese deset nadlog. Med iskanjem načina, kako ustaviti Imothepa, Rick, Evelyn in Jonathan srečajo Ardetha v muzeju. Ardeth domneva, da želi Imothep ponovno oživeti Anck-su-Namun in žrtvovati Evelyn. Evelyn ugotovi, da če je Imothepa knjiga mrtvih oživela, ga lahko knjiga živih ubije, zato jo izsledi. Imothep jih nato napade s svojo vojsko sužnjev in Evelyn privoli, da bo šla z njim. če bo prizanesel ostalim.

Imhotep, Evelyn in Beni se vrnejo v Hamunaptro, sledijo pa jim Rick, Jonathan in Ardeth. Imothep skuša žrtvovati Evelyn, vendar se ta nekako reši. Evelyn prebere knjigo živih in Imothepa naredi spet umrljivega, tako ga Rick z lahkoto ubije. Imothep zapusti svet živih in obljubi maščevanje. Med krajo predmetov iz zakladnice, Beni sproži past in se znajde sam v sobi s skarabeji, ki ga živega požrejo, Hamunaptra pa se tako sesede v tla. Ardeth odjezdi stran, Rick, Evelyn in Jonathan pa odjezdijo v sončni zahod skupaj z zakladom, ki ga je na kamele spravil Beni.

Odziv in nadaljevanja[uredi | uredi kodo]

Vhod na vlak smrti Maščevanje mumije v Holywoodu

Mumija je izšla 7. maja 1999 in je v samem začetku v 3210. kinematografih po ZDA zaslužila več kot 43 milijonov USD ter tako postala veliko presenečenje. Po svetu pa je film zaslužil več kot 416 milijonov USD. Zaradi takšnega uspeha je leta 2001 sledilo nadaljevanje Mumija se vrača (The Mummy Returns), vključno z animirano serijo Mumija (The Mummy: The Animated Stories) in Kraljem škorpijonov (The Scorpion King), ki se navezuje na Mumija se vrača. Sedem let kasneje, 1. avgusta 2008, je izšlo tretje nadaljevanje Mumija: Grobnica zmajskega cesarja (The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor). Universal Pictures je leta 2004 poleg tega odprl vlak smrti Maščevanje mumije (Revenge of the Mummy). Roman za film in njegova nadaljevanja je napisal Max Allan Collins.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]