Messerschmitt AG

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Messerschmitt AG
Messerschmitt.png
Tip delniška družba
Panoga Letalska industrija
Avtomobilska industrija
Ustanovitev 1938
Sedež Zastava Nemčije Augsburg, Nemčija
Ključni ljudje Zastava Nemčije Willy Messerschmitt, Ustanovitelj
Produkti Letala
avtomobili
Messerschmitt Me 262 Schwalbe

Messerschmitt AG (pozneje Messerschmitt-Bölkow-Blohm; kratica MBB) je bilo nemško letalsko in avtomobilsko podjetje, ki je najbolj znano po vojaških letalih druge svetovne vojne (najbolj znana sta Bf 109 in Me 262). Podjetje je prestalo vojno, se nato večkrat preimenovalo in/ali združilo, dokler ni bilo dokončno odkupljeno leta 1989 s strani DASA, sedaj del EADS.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Zgodovina podjetja se začne prvotno v enem drugem podjetju. Willy Messerschmitt je bil od leta 1927 zaposlen v bavarski tovarni letal Bayerische Flukzeugwerke, kjer je vodil razvojni oddelek. Okoli sebe je zbral razvojno skupino, katera je šla povsem nove smeri razvoja letal za tiste čase. S potniškim letalom Bf 108 Taifun in lovcem Bf 109 so v drugi polovici 30. let 20. stoletja osvojili več razvojnih tekmovanj.

Iz podjetja Bayerische Flugzeugwerke je 11. julija 1938 nastal Messerschmitt AG z sedežem v bavarskem Augsburgu. Z ustanovitvijo novega podjetja so spremenili tudi kratice pri označbi letal iz Bf v Me, vsa do tedaj zgrajena in razvita letala so obdržala staro označbo Bf. Zadnji tako označeni letali sta bili lovec Bf 109 in dvomotorni Bf 110 (Zerstoerer), kljub temu da sta bila izdelovana še vrsto let kasneje. Med drugo svetovno vojno je bilo podjetje zadolženo za razvoj modernih letal. To so uspeli z izgradnjo letala Me 262 Schwalbe (slov. lastovka) katero je bilo prvo serijsko letalo na reaktivni pogon in Me 163 Komet na raketni pogon.

Po vojni se je preimenovalo v Messerschmitt Flugzeug Union-Süd GmbH (MTT-FUS), gradili so bojna letala za vojno letalstvopo drugih licencah, med drugimi tudi Fiat G.91 in F-104 G Starfighter katerega so pri testiranju v več kot 10.000 ur letenja spremljali.

Leta 1968 se je podjetje združilo z Bölkov GmbH, in preimenovalo v Messerschmitt-Bölkov GmbH, leto pozneje združenje z Hamburger Flugzeugbau GmbH, eno podružnico podjetja Blohm&Voss, in poimenovanje v Messerschmitt-Bölkov-Blohm (MBB), MBB družba je bila takrat največja nemška družba za zračni in vesolski promet. Leta 1989 je bila prevzeta od Deutsche Aerospace AG DASA, in leta 2000 združena z EADS.

Proizvodnja avtomobilov[uredi | uredi kodo]

Messerschmitt kabinski skuter

Podjetje Messerschmitt je izdelovalo tudi avtomobile, nemški konstrukteur Fritz M. Fend je najprej izdeloval kabinske skuterje (nem. Kabinenroller) v Rozenheimu, Januarja 1953 so serijsko proizvodnjo preselili v Regensburg v tovarno Regensburger Stahl- und Metalbau eno podružnico podjetja Messerschmitt. Najprej je Fend razvil svoje skuterje (Fend Kabinenroller) samo enosedežne, Messerschmitt pa je bil pripravljen v njegovi tovarni proizvajati samo dvosedežne skuterje. tako je nastal novi prototip KR 175, katerega so spomladi leta 1953 predstavili na Genfer Avto-Salonu, ter ga poimenovali (Messerschmitt Kabinenroller) Messerschmitt Kabinski skuter.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]