Menat

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Malkatski menat, pozna Osemnajsta dinastija
Dodelan menat na reliefu v tempeljskem kompleksu boginje Hator v Denderi

Menat (staroegipčansko mnj.t, arabsko منات) je ime egipčanske boginje Hator[1] in predmeta, tesno povezanega z njo.[2] Menat je bil zelo podoben sistrumu.

Menat, ki se je s hieroglifih pisal rahlo drugače kot ime boginje,[3] so Hatorine svečenice uporabljale kot klopotec.[4] Pogosto se je nosil kot zaščitni amulet. Nosili so ga celo sveti biki Apisi.[5]

Del menata je bila plošča aegis (grška beseda za ščit), ki se je nosila na prsih. Nanjo so bile pritjene vrvice s perlami. Na drugem koncu je bila pritrjena protiutež, ki je visela v hrbtu uporabnika.[6] Aegis je bil običajno izdelan iz fajanse, uporabljali pa so se tudi drugi, zelo raznoliki materiali, kot sta usnje in bron.[7] Pogosto je bil popisan ali poslikan s podobami božanstev, povezanih s Hator.

Ogrlica naj bi zagotavljala srečo in varovala pred zlimi duhovi. Nosili so jo tudi za zaščito v posmrtnem življenju in se je že od obdobja Ramzesidov (Devetnajsta in Dvajseta dinastija iz zadnjih dveh tretjin Novega kraljestva) pogosto prilagala kot grobni pridatek.[8] Ženske so jo nosile, ker naj bi spodbujala plodnost in dobro zdravje, pri moških pa je pomenila možatost.[9]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Ermann & Grapow, str. 2, 4, 76.
  2. Armour, str. 91.
  3. Ermann & Grapow, str. 75.18-76.3.
  4. Hart, str. 65.
  5. Van der Toorn in drugi, str. 70.
  6. Bianchi, str. 202.
  7. Petrie Museum Collection - search for menat.
  8. Lurker, str. 132.
  9. Doniger, str. 709.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Robert A. Armour. Gods and Myths of Ancient Egypt, American Univ. in Cairo Press 2001.
  • George Hart. The Routledge Dictionary Of Egyptian Gods And Goddesses, Routledge 2005.
  • Manfres Lurker. Lexikon der Götter und Symbole der alten Ägypter, Scherz 1974.
  • Robert Steven Bianchi. Daily Life of the Nubians, Greenwood Press 2004.
  • Wendy Doniger. Merriam-Webster's Encyclopedia of World Religions, Merriam-Webster 1999.
  • Karel van der Toorn. Pieter Willem van der Horst, Bob Becking, Wm. B. Eerdmans. Dictionary of Deities and Demons in the Bible. Wm. B. Eerdmans Publishing 1999.
  • Erman, Johann Peter Adolf, Hermann Grapow, ur. (1926–1953). Wörterbuch der aegyptischen Sprache im Auftrage der deutschen Akademien. 6 vols. Leipzig: J. C. Hinrichs’schen Buchhandlungen. Ponatis Berlin: Akademie-Verlag GmbH, 1971.