Matejka Grgič

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Matejka grgic)
Matejka Grgič
Rojstvo2. januar 1974({{padleft:1974|4|0}}-{{padleft:1|2|0}}-{{padleft:2|2|0}}) (50 let)
Ljubljana
DržavljanstvoItalija, Slovenija
Poklicjezikoslovka

Matejka Grgič, slovenska jezikoslovka, * 2. januar 1974, Ljubljana.

Življenje in delo[uredi | uredi kodo]

Od rojstva dalje živi v Trstu. Leta 1993 je maturirala na slovenski tržaški klasični gimnaziji (Klasični oddelek). Istega leta se je vpisala na tržaško univerzo, kjer je študirala filozofijo in slovenščino. Leta 1997 je diplomirala iz semiotike z nalogo Performativna izjava in glagolski vid: primer slovenskega jezika (Enunciato performativo ed aspetto verbale: il caso della lingua slovena).

Po zaključenem dodiplomskem študiju se je vpisala na magistrski studij, ki ga je zaključila leta 2001, nato pa se na doktorski študij (promovirala je leta 2005). Podiplomsko izobraževanje je opravila na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer je docentka na Oddelku za prevodoslovje.

Bila je mlada raziskovalka na Univerzi v Ljubljani, asistentka na Univerzi na Primorskem in docentka na Univerzi v Novi Gorici, kjer je tudi vodila študijski program Slovenistika. Predavala je na univerzah v Vidmu in v Trstu.

Je prevajalka, tolmačica, publicistka, urednica radijskih oddaj in avtorica strokovnih prispevkov.

Področja njenega raziskovalnega dela so: filozofija jezika, semiotika, zgodovina in epistemologija jezikoslovnih ved, teorija simbolov, antropološka lingvistika.

Od leta 2008 do leta 2016 je bila znanstvena direktorica Slovenskega izobraževalnega konzorcija v Italiji in lektorica za slovenski jezik na Univerzi v Trstu.

Je raziskovalka Slovenskega raziskovalnega inštituta (SLORI) v Trstu. Ukvarja se s pojavi italijansko-slovenskega jezikovnega stikanja in z jezikovnimi ideologijami.