Masaji

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Masaji so nomadsko in pastirsko ljudstvo, ki šteje približno 900 000 pripadnikov. Živijo v vzhodnem delu Afrike, zlasti v Keniji.


ZAČETKI in ZGODOVINA v povezavi z MITOLOGIJO[uredi | uredi kodo]

V začetku je Bog ustvaril Masaje. Nato je ustvaril živino, da bi z njo živeli. Po božanskem pravu je vsa živina na Zemlji v lasti Masajev, zato jemaja živine od drugih plemen sploh ne razumejo kot krajo, pač pa zgolj upoštevanje božje volje. Legenda pravi, da so Masaji vse do sušnega obdobja živeli skupaj v velikem kraterju s strmimi brežinami, sredi prostrane puščave. V skupnosti, ki ni bila razdeljena tako kot danes so govorili en jezik, imenovan olmaa. Njihovo srečo je prekinila suša, ki je povzročila lakoto, bolezen in umiranje. Sklenili so, da se z dna kraterja pomaknejo na obsežno in rodovitno zemljo okoliških hribov. Vendar pa se je tukaj pojavil problem! Kako priti iz kraterja? Po dolgem posvetovanju so začeli z gradnjo velikega mostu, ki bi povezoval dolino z brežino kraterja. Ko pa so se družine s svojo živino povzpenjale, se je most nenadoma zrušil. Tisti, ki so bili na njem so padli nazaj v krater, kjer je še več ostalih čakalo na izhod. Ti, ki so ostali, so bili poimenovani Masaji. Sredi 17. stoletja so se ustalili v vzhodni Afriki in osvojili še nekatera okoliška plemena. Zaradi prisvajanja njihovega ozemlja britanskih kolonialistov, so se na vse pretege bojevali tudi proti njim. To pa jih je le še bolj oslabilo in prineslo lakoto ter mnoge smrtonosne bolezni, kar je pomenilo le prednost več za Angleže. Ti so jih premestili v rezervate, ki so bili za njihovo preživetje le še manj ustrezni. Čeprav so kasneje postali neodvisni (lahko se vrnejo domov, začnejo s poljedelstvom, postanejo ustaljeni), jih je večina ostala na območjih Velikega jarka v Keniji in na njeni meji z Tanzanijo. Na tem območju, velikem 100 000 kvadratnih milj, imenovanem tudi Maasailand, danes živi samo v Keniji 350-500 000 Masajev, medtem ko je njihovo število v Tanzaniji neznano. Prav evropski kolonialisti in raziskovalci pa so prvi opisali navade in posebnosti tega afriškega plemena, ki je svojo preteklost ohranilo le z ustnim izročilom.

OBDOBJA V ŽIVLJENJU MASAJA[uredi | uredi kodo]

Pred vstopom v puberteto so fantje določene starosti združeni v skupino, kjer si delijo izkušnje pri delu in lovu ter se skupaj pripravljajo na obred obrezanja. Vse do takrat jih imajo za otroke, ki morajo starejše pozdravljati z mrkim pogledom usmerjenim v tla, medtem ko pozdravljeni odzdravi z dotikom na glavi. Vsaka skupina bodočih bojevnikov ima svoje pesmi, zgodbe in junake.

EMURTA – vstop med bojevnike[uredi | uredi kodo]

Bodoči bojevnik, ki bo z obrezanjem simbolično prestopil iz otroštva v zrelejše obdobje svojega življenja mora pred tem, da se zave pomembnosti obreda, en ali dva meseca živeti samo ob mešanici mleka, kozje krvi in urina. Na prvi dan emurte mladeniču obrijejo glavo ter ga okopajo. Obredno darujejo tudi vola. Drugi dan mora fant sam posekati drevo, ki ga dekleta na njegovo čast postavijo pred njegovo manjato. Noč pred obredom ga njegovi vrstniki, ki so muko že pretrpeli, obkrožijo ter ga s pesmicami zbadajo, rekoč, da bo umrl.

Vsega prestrašenega in jeznega naslednje jutro okopajo v ledeno mrzli vodi, da omrtvijo njegovo telo, ter ga ob sončnem vzhodu tudi obrežejo. Obred v prisotnosti družinskih članov vodi mož s posebnimi zmožnostmi, imenovan Ndorobo. Mladenič ne sme pokazati nikakršnih znakov bolečine, saj bi to prineslo sramoto njegovi družini. Ko je obred uspešno zaključen, njegova družina žrtvuje svojo živino in jo deli z ostalimi. Fant v naslednjih dnevih okreva tako, da se sprosti ob metanju topih puščic v dekliške zadnjice, oblečen v ženski predpasnik in okrašen z uhani. V dokaz svoje spretnosti s puščicami pobija ptiče, ter si manjše priveže na svoje lase. Ko preživi obrezovanje, mladenič vstopi v vrsto moranov – samozavestnih bojevnikov s pokončno držo in se ničesar ne boji. Njihova vsesplošna lepota pa je že tako ali tako legendarna. Prav tako so morali jesti mešanico zemlje in ptičjega perja vsaj eno leto, če ne bi ga živega pokopali.

MORANI[uredi | uredi kodo]

Morani so med seboj močno povezani. Vedno potujejo skupaj, nikoli posamezno, prav tako skupaj jedo. Vedno brez prisotnosti svojih žena. Čeprav je prepovedano, mnogi še danes lovijo leve in tako dokažejo svojo hrabrost, kože žiraf in bizonov pa uporabljajo za prevleko ščitov. Najbolj spoštovani in ponosni morani so tisti, ki so prvi sami ujeli leva in ga tudi pokončali. Kot simbol poguma in hrabrosti med posebnimi obredi nosijo obglavico, narejeno iz levje grive. Na glavi imajo lahko tudi nojeva peresa, ogrinjala pa si naredijo iz peres mrhovinarjev ali opičjega krzna. Morani po jedi pijejo posebno omamno pijačo, narejeno iz mimozinega lubja, ki jih vodi tudi v nezavest. Verjamejo, da jim daje moč, zato jo zaužijejo pred krajo živine, lovom na leve ali pred pomembnimi obredi. Pri vsem tem pa je prepovedan alkohol in najrazličnejša poživila, kot tudi njuhanje.

POROKA[uredi | uredi kodo]

Mož sprva pristopi k ženini družini, ki ji kot znak zanimanja oz. odkupnine za njihovo dekle, podari tri krave, dve ovci in enega vola. Nekatera dekleta starši zaročijo že kot otroke, zaradi česar pa vse do poroke prejemajo darila od ženina. Na dan poroke ženin skupaj s svojimi prijatelji - bivšimi člani njegove skupine moranov pride k ženi domov, da jo pospremi na njun novi dom. Ta že ima pripravljene vse stvari, ki jih ima namen vzeti s seboj, in je oblečena v tradicionalno poročno nošo. Ko zapušča hišo, oče in moževi prijatelji blagoslovijo zakon tako, da pljuvajo vanjo mleko in medeno pivo, pri čemer pa se ona ne sme obrniti proti domu. Na novem domu žena dobi v dar živino, ki pa postane moževa last.

Kot simbol omoženega stanu ženske nosijo modro ogrinjalo. Moški se lahko poroči s toliko ženami, kolikor jih je zmožen s svojo živino preskrbeti. Vedno pa stanuje ločeno od njih in svojih otrok. V primeru ločitve ostanejo otroci pri ženski, ki v zakonu skrbi za manjato, molžo živine in izdelavo korald.

NOSEČNOST in POROD[uredi | uredi kodo]

Med nosečnostjo se bodoča mati drži stroge diete, saj verjamejo, da bi lahko na novo pridobljena teža otežila porod. Z zelišči si očisti želodec in kri. Porod poteka v materini koči, pomagajo pa ji žene iz okolice. Najstarejša med njimi prereže popkovino - otrok ni več združen z mamo in sam odloča o svojem življenju, kar tudi pove: »Sedaj si sam odgovoren za svoje življenje, prav tako kot sem jaz za svojega.« Starešina pa je edini moški, ki ga lahko vidi takoj po porodu, saj ga s pljunkom v glavo blagoslovi. Mož še 10 dni po porodu ne sme v hišo, prav tako pa mu je prepovedano tudi spolno občevanje z ženo, vse dokler otrok ne shodi.

VEROVANJE[uredi | uredi kodo]

Masaji verujejo v boga, imenovanega Enkai, ki naj bi ga upodabljali kot moškega ali žensko v različnih oblikah, kot so luna, gore ali barve. Prebiva na Kilimanjaru, svojo dobroto pa izkazuje z dežjem. Vse pomembnejše ravnanje Masajev in njihova dejanja določa duhovni vodja skupine, ki deluje kot nekakšen vrač in ima v skupini največjo avtoriteto. Legenda pravi, da sta nanj še kot otroka naletela bojevnika, ki sta si v divjini iskala hrano. Eden izmed njiju vztraja, da vzameta otroka s sabo v tabor in to tudi stori, kljub nasprotovanju drugega. Ko otrok odraste, pa se pokaže njegova neizmerna hvaležnost, s tem ko Masajem pošlje dež in jim v največji suši nahrani živino. Od takrat naprej je njegovo poslanstvo v masajski družbi dedno, imenujejo pa ga laibon oz. vedež. S pomočjo drobovja koz in bivoljih rogov, ta človek - poslan od boga, prerokuje prihodnost. Njegov sloves je odvisen od njegove sposobnosti, ta in njegov dar pa sta vedno po pijančevanju še večja.

MANJATE[uredi | uredi kodo]

Gradnja pa je pri Masajih vedno naloga žensk. Kljub spreminjajočemu se svetu okoli njih, ti še vedno živijo v blatnih in dobesedno gnojnih kolibah. Vso konstrukcijo držijo pokonci šibe in vejevje, stene pa so izolirane še s suho travo in prekrite z blatom. Male odprtine v steni služijo kot ventilatorji in vir svetlobe. Ozek vhod seže vse do vrha strehe, ki pa je visoka le toliko do kolikor lahko dosežejo žene. Manjate so obkrožene z bodičastim grmičevjem, ki ji služi kot ograja in zaščita, preprečuje izhod njihove živine ter vhod napadalnih živali ali roparjev iz drugih klanov. Prav tako izven ograje odnašajo trupla umrlih ter jih prepustijo mrhovinarjem, pokopavajo pa le vedeže - v plitev grob, obrnjene na bok proti vasi. V središčni koči je nastanjen oče družine, prva žena pa si naredi kočo na njegovi desni strani, druga na levi, tretja desno od prve žene in tako dalje. Znotraj koče je s tremi kamni v bližini ženine postelje določeno ognjišče. Čeprav dim kaj kmalu napolni prostor, to Masajev ne ovira. V hiši je prav tako postelja za goste ali mlado živino.

ŽIVINA[uredi | uredi kodo]

Bogastvo se pri Masajih ne meri po izgledu pač pa po številu in zdravju krav, ki jih imajo, saj za kravo poznaj kar 700 različnih izrazov. Od drugih živali imajo tudi koze, ovce in kokoši. Pečeno meso jedo samo moški, ženske pa živijo od mleka. Masaji nikoli ne lovijo divjih živali za hrano, pač pa preprosto za zabavo in obvarovanje svoje živine. Izredno cenjena je tudi volovska kri, ki jo čisto svežo pijejo, da bi odgnali bolezen in si pridobili moč


ZDRAVILSTVO[uredi | uredi kodo]

Masaji poznajo dve vrsti zdravljenja; duhovno in fizično. Zdravilci niso sposobni le zdraviti bolezni in izganjati prekletstva, pač pa jih prav tako ustvarjati. Pri zdravljenju uporabljajo rastline, od korenin do lubja, ki jih najdejo v okolju. Da bi preprečili prenos tetanusa z matere na otroka pri dojenju, temu takoj ko se pojavijo, brez kakršnegakoli narkotičnega sredstva odstranijo spodnja dva sekalca.


LEPOTA PO MASAJSKO[uredi | uredi kodo]

Masaji so zelo dobro poznani po njihovi izdelavi korald, ki jih ženske natančno izdelujejo ure in ure. Določen barvni vzorec določa h kateremu klanu plemena pripada njegov lastnik. Ženske nosijo 'nakit' okoli vratu, zapestja, nog in v ušesih. Tukaj ne gre le za videz, pač pa tudi za zvok, ki ga kovina oddaja in ga Masaji neizmerno obožujejo. Zažgani delčki kože na zgornjem delu rok, stegnih ali prsih so znak lepote pri obeh spolih.

Načeloma naj bi si vsi Masaji brili glave z mešanico jagnječje masti in blata. Obstajajo pa trije razlogi, zakaj lahko pustijo svoje lase rasti; dete, ki še nima imena, ženske, ki upajo, da bodo zanosile ter bojevniki - morani. Ti dnevno porabijo ure in ure za pletenje kitk in prekrivanje svojih kodrov z rdečo okro. Ob vsakodnevnem skakanju svoje dolge kodre zibajo in premetujejo sem in tja ter na tak način očarajo dekleta, s katerimi se kasneje, ko izstopijo iz skupine moranov po 14-20 letih tudi poročijo. Takrat se zopet obrijejo.

GLASBA[uredi | uredi kodo]

Petje Masaji razumejo kot neko vrsto tekmovanja. Žene pojejo o svoji lepoti, možeh in otrocih, možje pa o svoji živini in ponosu. Pesmi jim pomagajo spremeniti razpoloženje. Ženske pojejo medtem ko molzejo, da bi umirile žival, pojejo otrokom, da ti zaspijo, vsi pojejo bogu namesto molitve.


PREGOVORI IN NEKAJ OSNOVNIH FRAZ:[uredi | uredi kodo]

Foolishness first, then wisdom. - Neumnost ima prednost pred modrostjo. The words of the elders are blessed. - Besede starejših so blagoslovljene. Be as familiar with observation as you are with the place you live. - Naj ti bo opazovanje tako blizu, kot ti je prostor, v katerm živiš. A zebra takes its stripes wherever it goes. - Zebra nosi svoje proge s seboj, kamor koli gre. Don’t fight a lion with a stick. - Ne bojuj se z levom s palico. Don’t reply one wrong with another. - Ne odgovori na napačno besedo z drugo napačno besedo. Don’t praise tomorrow because tomorrow praises itself. - Ne hvali jutrišnjega dne, ker se jutrišnji dan sam hvali. Man is always beaten by his own tricks. - Mož je vedno premagan s svojimi triki. It is impossible to find a man who has everything, but it is possible to find one who enjoys the things he has. - Nemogoče je najti moža, ki ima vsega, možno pa je najti takega, ki uživa v stvareh, ki jih ima. Home is not far away when you are alive. - Dom ni daleč proč, kadar si živ. The eye cannot penetrate darkness. - Oko ne more prodreti v temo. The daily path never ends. - Dnevna pot se nikoli ne konča. The village which is not discussed is not built. - Vas, o kateri ne govorimo, je ne zgradimo. A proverb does not answer itself. - Pregovor ne odgovarja sam sebi. Life has seasons. - Življenje ima svoje letne čase. You cannot force water up a hill. - Vode ni mogoče prisiliti, da bi tekla navkreber. You know what to say, but you do not know what you might be told. - Veš, kar rečeš, ne moreš pa vedeti tega, kar ti bo povedano. Friendship likes distance. - Prijateljstvo ima rado distanco. Do not sweep someone else's home while yours is dirty. - Ne pometaj drugemu stanovanja, dokler je tvoje umazano. Daylight follows a dark night. - Dan sledi temni noči. Happiness is as good as food. - Sreča je tako dobra kot hrana.

Sopa. Zdravo.
Epa. Odgovor na pozdrav.
Ashe (oleng). Hvala (lepa).
Ole Sere. Adijo
Imaning. Ne razumem.
Mayiolo. Ne vem.
Meyiolo? Ne veš?
Enkai ake naiyiolo. Samo Bog ve.
Ira Ole’gae? Kdo si ti?
Ira Supat? Si v redu?
Rolangai? Kdo je tvoj oče?
Kajingwa? Od kod prihajaš?
Maape. Gremo.
Kanji Ilo? Kam greš?
Oldoinyio. Gore.
Taretuoki. Prosim pomagaj.
Keyirobi. Mrzlo.
Keirowa. Vroče.
Meeta. Nič.
Pi. Uporabljeno v primerih močne potrditve povedanega – strinjanja.
Diserei. Jutri.
Oou ene. Pridi sem.
Sidai (oleng). (Zelo) dobro.
Ee (pronounced ‘eh’). Da.
Olchore Ali. Moji prijatelji.

Števila do deset:
1 - Nabo
2 - Are
3 - Uni
4 - Onguan
5 - Imiet
6 - Ile
7 - Napishana
8 - Isiet
9 - Naudo
10 - Tomon

Viri in zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

(angleško)