Marjan Zgonc

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Marjan Zgonc
Rojstvo 20. stoletje
Državljanstvo Flag of Slovenia.svg Slovenija
Poklic pevec

Marjan Zgonc, slovenski pevec zabavne glasbe.

Življenje[uredi | uredi kodo]

Zgonc je začel prepevati v mladosti, njegova vzornika pa sta bila Mario Lanza in Claudio Villa. S svojim glasom je pritegnil pozornost operne pevke Ondine Otto, a ni imel možnosti, da bi pri njej solopetje tudi študiral, zato se je s petjem prenehal ukvarjati.

Pred leti je v Domu španskih borcev pripravil dobrodelni koncert za bolnike, obolele za rakom, in se zaradi odziva občinstva odločil, da bo z glasbenim udejstvovanjem nadaljeval. Pričel je s priredbami znanih napolitanskih skladb in s pomočjo aranžerja Martina Žvelca in pisca slovenskih besedil prof. Ivana Sivca posnel »O Sole Mio«, »Santa Lucia«, »Serenada«, »Core N'Grato« idr. Na plošči z naslovom Če je ljubezen iskrena je tudi duet z Jožico Svete, nekdanjo pevko Ansambla bratov Avsenik. Kasneje je posnel še več duetov in tercetov z drugimi slovenskimi izvajalci zabavne glasbe, npr. Simono Weiss in Wernerjem. Je eden redkih slovenskih pevcev, ki pojejo v načinu bel canto.

Z besedili, ki jih zanj pišejo drugi avtorji in so po mnenju kritikov cenena,[1] cilja predvsem na manj zahtevno občinstvo.

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. ^ Marjan Zgonc: Zate živim; recenzija albuma. Mladina 36/2000.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]