Maremsko-abruški ovčar

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Maremsko-abruški ovčar
maremsko-abruški ovčar s čredo ovac na Krasu
Druga imenaCane da Pastore Maremmano-Abruzzese
Pastore Abruzzese
Pastore Maremmano
Vzdevkimaremano
IzvorItalija
Klasifikacija / standardi
FCI Skupina 1, Sekcija 1 #201 standard
ANKC skupina 5 (delovni psi) standard
KC (UK) Pastoral standard
NZKC delovni standard
UKC čuvaji standard
Domači pes (Canis lupus familiaris)

Maremsko-abruški ovčar (italijansko cane da pastore Maremmano-Abbruzzese, pogosto okrajšano kot maremano) je pasma psa, ki izvira iz osrednje Italije, natančneje iz regij Abruci in Maremma (del Lacija in Toskane). V nasprotju z imenom ne gre za klasičnega ovčarja, torej pasmo, ki bi bila vzrejena z namenom zganjanja ovac, temveč pastirskega psa, katerega naloga je varovanje črede pred volkovi in drugimi plenilci.

Po vzrejnem standardu, ki ga določa italijansko združenje rejcev, imajo maremsko-abruški ovčarji čvrsto, mišičasto postavo, debel kožuh bele barve in veliko glavo s črnim smrčkom. Samci naj bi tehtali 35 do 45 kilogramov in imeli plečno višino 65 do 73 centimetrov, samice pa 30 do 40 kg teže in 60 do 68 cm plečne višine. Dlaka mora biti dolga in debela (posebej ovratnik), groba na dotik ter popolnoma bele barve, a se tolerira tudi rahlo rumenkasta obarvanost.[1]

Od začetka 20. stoletja sta bila maremski in abruški ovčar opisana kot ločeni pasmi, ki so ju leta 1958 združili zaradi podobnosti in rednega križanja, do katerega je prihajalo zaradi selitev pastirjev med območji, še posebej po združitvi Italije.[2] Podobne pasme so pirenejski planinski pes, madžarski kuvasz, podhalanski pastirski pes s Poljskega in šarplaninec, s katerimi naj bi imel skupne korenine.[3]

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. »Cane da pastore Maremmano Abruzzese - Lo Standard« (v italijanščini). Circolo del Pastore Maremmano - Abruzzese. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 12. marca 2017. Pridobljeno 28. avgusta 2012.
  2. »Cane da pastore Maremmano Abruzzese« (v italijanščini). Ente Nazionale dell Cinofilia Italiana. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 22. avgusta 2012. Pridobljeno 28. avgusta 2012.
  3. Ancona, George (1985). Sheep Dog (1. izd.). New York: Lothrop, Lee & Shepard. ISBN 978-0-688-04119-9.