Marakeška pogodba

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Marakeška politična pogodba, tudi marakeška deklaracija je politična deklaracija, ki sprejema načela o spoštovanju človekovih pravic, preprečevanju nezakonitih migracij, trgovine z ljudmi, vračanju migrantov, ki ne izpolnjujejo pogojev za bivanje v državah EU ter zaščiti otrok in žensk v nevarnih situacijah.

Nastala je 2. maja 2018 v okviru 5. evro-afriške ministrske konference o migracijah in razvoju, maroškem mestu Marakeš, po katerem je tudi dobila ime. Cilj pogodbe je tudi spodbujanje sodelovanja med partnerskimi državami na migracijski poti v Zahodni, Srednji, Severni Afriki in Evropi. Iz Slovenije se konference ni udeležil nihče [1].

Marakeška deklaracija je povzročila zaskrbljenost in politično razdvojenost v državah Evropske unije [2].


Viri in sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Marakeška deklaracija za boljše upravljanje migracijskih tokov, na spletni strani stranke LMŠ«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 26. maja 2019. Pridobljeno 18. novembra 2018.
  2. »African Immigration into Europe: Why We Should Be Concerned About The Marrakech Declaration, na spletni strani europeanfreedom.com«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 18. novembra 2018. Pridobljeno 18. novembra 2018.