Mali podkovnjak

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Mali podkovnjak

Ohranitveno stanje taksona
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Mammalia (sesalci)
Red: Chiroptera (netopirji)
Družina: Rhinolophidae (podkovnjaki)
Rod: Rhinolophus
Vrsta: R. hipposideros
Znanstveno ime
Rhinolophus hipposideros
(Bechstein, 1800)
Območje razširjenosti malega podkovnjaka
Območje razširjenosti malega podkovnjaka

Mali podkovnjak (znanstveno ime Rhinolophus hipposideros) je vrsta netopirja, ki ima tako kot vsi podkovnjaki značilno kožno gubo med nosnicama v obliki podkve. Ob mirovanju se popolnoma zavije v letalno opno. Za zavetišča uporabljajo predvsem opuščena človeška bivališča, cerkvene zvonike in opuščene rudniške rove. Prezimovališče pa si poiščejo v naravnih jamah, opuščenih kleteh in rovih. S kremplji se oprimejo stropa in otrpli visijo z njega kot suh list do pomladi.

Opis[uredi | uredi kodo]

Mali podkovnjak je podoben velikemu podkovnjaku. Je sivo rjave barve, spodaj pa je belosiv. Ob visenju je dolg pod 10 cm. Uhlji so veliki, koničasti in brez poklopca. V zatočišču prosto visijo, popolnoma zaviti v prhuti. Osebki se nikoli ne dotikajo med sabo.

Mali podkovnjak lovi žuželke v letu v gozdu, gozdnem robu, nad mokrišči. Parijo se jeseni in spomladi.

Ogroženost[uredi | uredi kodo]

V Sloveniji je ta vrsta netopirja tako kot vse na območju Slovenije domorodne vrste netopirjev zavarovana. Ogrožajo ga posegi v njegova zatočišča, nočna osvetljenost objektov in pesticidi.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Natura 2000, Triglavski narodni park v okviru projekta PALPIS, 2007

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. Jacobs et al (2004). Rhinolophus hipposideros . Rdeči seznam IUCN ogroženih vrst 2006. IUCN 2006. Pridobljeno: 11 May 2006. Vnos vključuje razlago, zakaj je vrsta opredeljena kot najmanj ogrožena.
  • Schober, Wilfried; Eckard, Grimmberger (1989). Dr. Robert E. Stebbings (ur.). A Guide to Bats of Britain and Europe (v angleščini) (1 izd.). UK: Hamlyn Publishing Group. ISBN 978-0600579656.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]