Mali madagaskarski tenrek

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Mali madagaskarski tenrek

Ohranitveno stanje taksona
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Mammalia (sesalci)
Red: Afrosoricida
Družina: Tenrecidae (tenreki in pritlikave vidrovke)
Rod: Echinops
Martin, 1838
Vrsta: E. telfairi
Znanstveno ime
Echinops telfairi
Martin, 1838
Razširjenost taksona
Razširjenost taksona

Mali madagaskarski tenrek (znanstveno ime Echinops telfairi) je sesalec iz družine tenrekov in pritlikavih vidrovk ter edina vrsta iz rodu Echinops. Niso v sorodu z ježi.

Opis[uredi | uredi kodo]

Mali madagaskarski tenrek je ježu podobna nočna žival, ki zraste v dolžino do 15 cm. Živi do 12 let v subtropskih in tropskih gozdovih in suhih savanah Madagaskarja, kjer je endemičen.[1] Podnevi spi, ponoči pa išče hrano. Njegov plen so razne žuželke. Svoj plen zazna z zelo ostrim vohom in, glede na njegovo velikost, ogromnimi ušesi. Občasno se hrani tudi z raznimi talnimi nevretenčarji, redkeje pa tudi z majhnimi vretenčarji. Odrasle živali so samotarske.

Parjenje se začne oktobra, odvisno pa je od temperature okolja in od količine hrane, ki je živalim na voljo. Samice so breje med 62 in 65 dni, nato pa skotijo od 1 do 10 mladičev, ki so sprva poraščeni z mehkimi bodicami, ki nato na zraku otrdijo.

Tenreki si prebivališča ne poiščejo na tleh, ampak v drevesnih duplinah. So zelo dobri plezalci, saj imajo velike kremplje.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 Afrotheria Specialist Group (Tenrec Section), Olson, L. & Goodman, S. (2008). Echinops telfairi . Rdeči seznam IUCN ogroženih vrst 2008. IUCN 2008. Pridobljeno: 29. decembra 2008.
  • Suárez R., Villalón A., Künzle H., Mpodozis J. (2009) "Transposition and Intermingling of Gαi2 and Gαo Afferences into Single Vomeronasal Glomeruli in the Madagascan Lesser Tenrec Echinops telfairi". PLoS ONE 4(11): e8005. DOI: 10.1371/journal.pone.0008005