Magdalena Švedska

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Princesa Magdalena
vojvodinja Hälsinglandska in Gästriklandska
Portret
Rojstvo10. junij 1982({{padleft:1982|4|0}}-{{padleft:6|2|0}}-{{padleft:10|2|0}})[1] (41 let)
palača Drottningholm[d]
ZakonecChristopher O'Neill
PotomciPrincesa Leonora
Princ Nikolaj
Princesa Adrienne
Imena
Madeleine Thérèse Amelie Josephine
RodbinaBernadotte
OčeKralj Karl XVI. Gustav
MatiKraljica Silvija
ReligijaŠvedska cerkev
Švedska kraljevska družina

Kralj Karel XVI. Gustav
Kraljica Silvija


Princesa Brigita

p · p · u · z

Princesa Madeleine Švedska, vojvodinja Hälsinglandska in Gästriklandska (polno ime Madeleine Thérèse Amelie Josephine)[2], * 10. junij 1982, palača Drottningholm, Drottningholm, Švedska.

Princesa Madeleine je druga hčerka in najmlajši otrok kralja Karla XVI. Gustava in kraljice Silvije. Ob rojstvu je bila tretja v liniji dednega nasledstva na švedski prestol. Po rojstvu svoje nečakinje, princese Estele, 23. februarja 2012 je pristala četrta v liniji nasledstva.

Poročena je z ameriškim poslovnežem Christopherjem O'Neillom. Skupaj imata tri otroke: princeso Leonoro, princa Nikolaja in princeso Adrienne.

Zgodnje življenje[uredi | uredi kodo]

Magdalena se je rodila 10. junija 1982 ob 19.05 CET[3] v Drottningholmski palači v Stockholmu kot član švedske kraljeve družine, ki pripada hiši Bernadotte[4].

Magdalena je bila krščena 31. avgusta 1982 v Cerkvi kraljeve palače. Njeni botri so princ Andreas Saxe-Coburg-Gothski, Walther L. Sommerlath, princesa Benedikta Danska in princesa Kristina Švedska[4].

Magdalena je četrta v liniji nasledstva na švedski prestol (za svojo sestro prestolonaslednico Viktorijo, nečakinjo princeso Estelo in bratom princem Karlom Filipom). Njeno četrto ime Josephine je v čast njeni prednici Josephine Leuchtenberški.

Izobrazba[uredi | uredi kodo]

Princesa Magdalena leta 2012

Med letom 1985-1989 je princesa hodila v Västerledski župnijski vrtec. Jeseni 1986 je začela šolanje na Smedslättsskolan v Brommi, ki se jo je udeležila na mladinski ravni. Srednjo raven je nadaljevala na Ålstensskolan v Brommi in od tam nadaljevala leta 1992 na višji ravni na Enskilda Gymnasiet v Stockholmu. Zaključila je tudi srednjo šolo na Enskilda, iz katere je diplomirala leta 2001[5].

Jeseni 2001 je princesa živela v Londonu, kjer je študirala angleščino[4]. Spomladi 2002 je vzela osnovni modul v Uvod v švedsko pravu in študiral za Evropsko računalniško vozniško dovoljenje[4]. Januarja 2003 se je princesa vpisala na Univerzi v Stockholmu, kjer se je začela študij umetnostne zgodovine. Vzela je 60 švedskih akademskih enot v tem predmetu (dva semestra). Jeseni 2004 je princesa začela tečaj etnologije na isti univerzi. Tekoče govori angleško, nemško in švedsko in na vmesni stopnji francoščino. Diplomirala je 23. januarja 2006 z Bachelor of Arts v umetnostni zgodovini, etnologiji in sodobni zgodovini. Leta 2007 je študirala otroško psihologijo na Univerzi v Stockholmu.

Prosti čas[uredi | uredi kodo]

Princesa Magdalena je navdušena nad konji. Že vrsto let ima sama v lasti več konjev (bili so v hlevu Royal Mews) in je tudi tekmoval v preskakovanju ovir pod imenom "Anna Svensson"[5]. Uživa tudi v smučanju in je zelo zainteresirana v kulturnem svetu, zlasti v gledališču, plesu in umetnosti. Ob priznavanju njene polnoletnosti leta 2001 je province Gävleborg ustvarila štipendijski sklad v njenem imenu, ki obsega njene vojvodine Hälsinglanda in Gästriklanda. Spodbuja in podpira mlade ljudi, ki sodelujejo v jahanju. Leta 2001 je princesa Magdalena najprej razdelila takšne nagrade, kot so "Pony jezdec leta s trenerjem v Gävleborgu" in "Zlati jahač".

Kraljeve dolžnosti[uredi | uredi kodo]

Magdalena preda nagrado Göran Gustafssons Johanu Elfu leta 2010.

Princesa se obvezuje kraljevskih dolžnosti v imenu svojega očeta in ljudi Švedske. Njene naloge vključujejo praznovanja dneva državnosti Švedske, rojstni dnevi kralja in prestolonaslednice, Nobelova slavja, večerje in državniški obiski z drugimi člani kraljeve družine[6]. Princesa je 5. junija 2011 zastopala Švedsko na otvoritvi Nove švedske galerije v Ameriškem švedskem zgodovinskem muzeju v Philadelphiji, Pennsylvaniji, ki ima animiran zemljevid Nove Švedska poravnave Seana Moira[7].

Leta 2006 je internirala v Unicefu za šest mesecev v New Yorku in je delala za razdelitev Otroške zaščitne storitve[5]. Leta 2012, je princesa soustanovila akcijo Hvala od otroštva, ki deluje za dvig ozaveščenosti o vprašanjih povezanih s spolno zlorabo otrok in delu Svetovne otroške fundacije, ki deluje, da ga prepreči.

Zasebno življenje[uredi | uredi kodo]

11. avgusta 2009 je princesa Magdalena oznanila svojo zaroko s svojim fantom odvetnikom Jonasom Bergströmom (roj. 1979), s katerim je bila v zvezi od leta 2002[8][9]. Princesa je v intervjuju povedala, da sta se zaročila na Capriju v začetku junija 2009. Zaročna večerja je potekala na dan zaroke v Sollidenski palači na Ölandu. Zaroka se je lahko zgodila šele, ko je Bergström prejel uradno odobritev švedskega kabineta Regeringen[8].

Leta 2009 je bilo objavljeno, da naj bi Bergström po poroki dobil nazive vojvoda Hälsinglandski in Gästriklandski, ki se ujemajo z nazivi princese Magdalene.

Poroka naj bi sprva potekala v drugi polovici leta 2010, vendar je bila preložena zaradi veliko stvari, ki so se dogajale v intenzivnem obdobju, predvsem zaradi junijske poroke njene sestre Viktorije. Kljub govoricam o problemih njunih odnosov je kraljica Silvia aprila 2010 izjavila, da je par "v redu" in da je vse "v redu"[10].

Vendar pa se je poročanje medijev o problemih njunih odnosov stopnjevalo in 24. aprila 2010 je bilo objavljeno, da se poroka ne bo zgodila in da je bila zaroka končana[11]. Po končani zaroki se je princesa preselila v New York, kjer je delala za Fundacijo svetovnega otroštva, organizacijo, ki jo je njena mati soustanovila. 25. oktobra 2012 je švedski kraljevski dvor objavil njeno zaroko s finančnikom Christopherjem O'Neillom[12][13].

Poroka in otroci[uredi | uredi kodo]

Princesa Madeleine in Christopher O'Neill na svoji poroki.

23. decembra 2012 je kraljeva družina napovedala, da bo poroka princese Magdalene potekala 8. junija 2013 v Kapeli kraljeve palače v Stockholmu[14]. Pripadniki različnih kraljevih družin so se udeležili poroke in princesa Magdalena je nosila poročno obleko Valentino Haute Couture[15]. Njuna hči, princesa Leonora Lilian Maria, vojvodinja Gotlandska, se je rodila 20. februarja 2014 v New Yorku[16]. Pred rojstvom je Magdalena objavila na svoji Facebook strani, da ne bo mogla potovati v Stockholm na Nobelovo slovesnost zaradi nosečnosti in je tudi omenila, da je pričakovala dekle[17].

Princesa Magdalena s hčerko Leonoro 6. junija 2014.

19. decembra 2014 je bilo objavljeno, da princesa in njen mož pričakujeta drugega otroka.[18]. Njun sin princ Nicolas Paul Gustav, vojvoda Ångermanlandski se je rodil 15. junija 2015.[19][20] Februarja 2015 je švedski kraljevi dvor objavil, da so bo Magdalena in njena družina preselila iz New Yorka na Švedsko[21].

Avgusta 2017 je bilo objavljeno, da Madeleine in njen mož pričakujeta tretjega otroka.[22] Njuna hči, princesa Adrienne Josephine Alice, vojvodinja Blekinška, se je rodila 9. marca 2018,v bolnišnici Danderyd.[23][24]

Priljubljenost[uredi | uredi kodo]

Leta 2008 je bila Magdalena vključena kot 12. na seznamu "20 najbolj vročih mladih kraljevskih oseb", ki jo je naredila revija Forbes[25].

Leta 2010 je prišla kot 3. izmed "10 najbolj vročih mladih kraljevskih oseb leta 2010", na seznamu, ki ga je naredil spletni PopCrunch[26].

Leta 2011 je bila navedena za najbolj vročo kraljevsko žensko revije CEOWORLD[27]

Leta 2011 je princesa Magdalena prišla na 7. mesto na seznamu najlepših kraljevskih žensk vseh časov, ki ga je izvajal BeautifulPeople.com.

Nazivi[uredi | uredi kodo]

Magdalenin monogram
Grb Magdalene

Madeleine je nazivana kot: Njeno kraljevo visočanstvo princesa Madeleine Švedska, vojvodinja Hälsinglandska in Gästriklandska

Predniki[uredi | uredi kodo]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
16. Gustav V. Švedski
 
 
 
 
 
 
 
8. Gustav VI. Adolf Švedski
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
17. Princesa Viktorija Badenska
 
 
 
 
 
 
 
4. Princ Gustav Adolf, vojvoda Västerbottenski
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
18. Princ Artur, vojvoda Connaughtski in Strathearnski
 
 
 
 
 
 
 
9. Princesa Margareta Connaughtska
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
19. Princesa Ludvika Margareta Pruska
 
 
 
 
 
 
 
2. Karl XVI. Gustav Švedski
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
20. Princ Leopold, vojvoda Albanyski
 
 
 
 
 
 
 
10. Karl Edvard, vojvoda Saxe-Coburški in Gotski
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
21. Princesa Helena Waldeška in Pyrmontska
 
 
 
 
 
 
 
5. Princesa Sybila Saxe-Coburg-Gothska
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
22. Friderik Ferdinand, vojvoda Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburški
 
 
 
 
 
 
 
11. Princesa Viktorija Adelaida Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburška
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
23. Princesa Karolina Matilda Schleswig-Holstein-Sonderburg-Augustenburška
 
 
 
 
 
 
 
1. Princesa Magdalena
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
24. Louis Carl Sommerlath
 
 
 
 
 
 
 
12. Louis Moritz Sommerlath
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
25. Anna Lucie Tille
 
 
 
 
 
 
 
6. Walther Sommerlath
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
26. Johann Waldau
 
 
 
 
 
 
 
13. Erna Sophie Waldau
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
27. Sophie Marie Schmidt
 
 
 
 
 
 
 
3. Silvija Sommerlath
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
28. Joaquim Floriano de Toledo
 
 
 
 
 
 
 
14. Artur Floriano de Toledo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
29. Maria Júlia de Barros
 
 
 
 
 
 
 
7. Alice Soares de Toledo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
30. Emiliano Baptista Soares
 
 
 
 
 
 
 
15. Elisa Novais Soares
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
31. Joaquina Dias Novais
 
 
 
 
 
 


Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Lundy D. R. The Peerage
  2. »H.K.H. Prinsessan Madeleine - Sveriges Kungahus«. Kungahuset.se. Pridobljeno 13. junija 2015. (švedsko)
  3. Udo Sponberg udo.sponberg@gp.se. »Och så ska det gå till ... - Sverige - Göteborgs-Posten«. Gp.se. Pridobljeno 13. junija 2015. (švedsko)
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 »Biography - HRH Princess Madeleine«. Švedski kraljevi dvor (v angleščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 24. decembra 2013. Pridobljeno 13. junija 2015.
  5. 5,0 5,1 5,2 »Princess Madeleine profile: news, photos, style, videos and more â€" HELLO! Online«. Hellomagazine.com. 10. junij 1982. Pridobljeno 14. junija 2015. (angleško)
  6. »Engagemang - Sveriges Kungahus«. Kungahuset.se. Pridobljeno 13. junija 2015. (švedsko)
  7. »John Lane's Notes on Music«. Weeklypress.com. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 6. marca 2016. Pridobljeno 13. junija 2015.
  8. 8,0 8,1 »Engagement between Princess Madeleine and Mr. Jonas Bergström« (v angleščini). Švedski kraljevi dvor. 11. avgust 2009. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 16. junija 2015. Pridobljeno 13. junija 2015.
  9. »Sweden's Princess Madeleine gets engaged«. Reuters. 11. avgust 2009. Pridobljeno 13. junija 2015. (angleško)
  10. Sandberg, Mattias (13. april 2010). »Silvia: Inget bröllop – i år«. Aftonbladet. Pridobljeno 13. junija 2015. (švedsko)
  11. »Princess Madeleine will not marry Jonas Bergström«. Trond Noren Isaksen. 24. april 2010. Pridobljeno 13. junija 2015. (angleško)
  12. »Engagement between Princess Madeleine and Mr Christopher O'Neill« (v angleščini). Švedski kraljevi dvor. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 16. junija 2015. Pridobljeno 13. junija 2015.
  13. »Madeleine: "Chris är min själsfrände"«. Expressen. 25. oktober 2012. Pridobljeno 13. junija 2015. (švedsko)
  14. »SWEDISH PRINCESS TO MARRY NEXT JUNE«. Associated Press (v angleščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 13. novembra 2013. Pridobljeno 13. junija 2015.
  15. »The Wedding Dress« (v angleščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 19. oktobra 2015. Pridobljeno 13. junija 2015.
  16. »Announcement from the Marshal of the Realm - Sveriges Kungahus« (v angleščini). Kungahuset.se. 20. februar 2014. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 28. avgusta 2017. Pridobljeno 13. junija 2015.
  17. »Official Facebook page«. Pridobljeno 10. novembra 2014. (angleško)
  18. »Prinsessan Madeleine gravid«. Pridobljeno 13. junija 2015. (švedsko)
  19. »Kommuniké från riksmarskalken«. Švedski kraljevi dvor (v švedščini). 15. junij 2015. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 17. junija 2015. Pridobljeno 15. junija 2015.
  20. »Manj kot 28 ur od poroke na dvoru slavijo še rojstvo sina«. 24 ur.com. 15. junij 2015. Pridobljeno 15. junija 2015.
  21. »Princess Madeleine registers as a Swedish resident« (tiskovna objava) (v angleščini). Švedski kraljevi dvor. 5. februar 2015. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 8. marca 2015. Pridobljeno 13. junija 2015.
  22. Juris, Yvonne (27. avgust 2017). »Princess Madeleine of Sweden Is Pregnant: 'We Look Forward to Four Becoming Five!«. People. Pridobljeno 12. marca 2018.
  23. »Announcement from HE The Marshal of the Realm - Sveriges Kungahus«. www.kungahuset.se. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 7. oktobra 2019. Pridobljeno 12. marca 2018.
  24. »HRH Princess Adrienne Josephine Alice, Duchess of Blekinge«. www.kungahuset.se. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 13. marca 2018. Pridobljeno 12. marca 2018.
  25. Streib, Lauren (27. maj 2008). »The 20 Hottest Young Royals – 12. Princess Madeline«. Forbes. Pridobljeno 13. junija 2015. (angleško)
  26. Julian (29. april 2010). »10 Hottest Young Royals of 2010« (v angleščini). PopCrunch. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 18. februarja 2014. Pridobljeno 13. junija 2015.
  27. »Hottest Royal Women«. CEOWORLD magazine (v angleščini). 15. maj 2011. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 19. maja 2011. Pridobljeno 13. junija 2015.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Magdalena Švedska
Rojen: 10. junij 1982
Nasledstvena linija
Predhodnik: 
Princ Alexander
Nasledstvo na švedski prestol
7. položaj
Naslednik: 
Princesa Leonora