MP3008

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
MP 3008 Volks MP
MP 3008 Sub Machine Gun.jpg
Vrsta: brzostrelka
Država izvora: Zastava Tretjega rajha Tretji rajh
Zgodovina uporabe
V uporabi: 1945
Uporabniki: Tretji rajh
Vojne: druga svetovna vojna
Zgodovina izdelave
Leto zasnove: 1945
V proizvodnji: 1945
Število izdelanih: ~10,000
Značilnosti
Teža: 3,2kg
Dolžina: 760 mm
Dolžina cevi: 196 mm

Naboj: 9x19mm Parabellum
Način delovanja: avtomatsko streljanje iz odprtega zaklepa
Hitrost streljanja: 450 nab/min
Hitrost na ustju: 365 m/s
Sistem polnjenja: 32-strelni okvir

MP 3008 (Maschinenpistole 3008, dobesedni prevod »brzostrelka 3008«) je bila nemška brzostrelka, ki so jo začeli izdelovati proti koncu druge svetovne vojne.

Brzostrelka, znana tudi pod imenom Volksmaschinenpistole (ljudska brzostrelka), je bilo orožje, izdelano na enak način kot britanski Sten le, da je imel MP3008 okvir za strelivo nameščen klasično vertikalno z uvodilom na spodnji strani.

MP3008 so začeli izdelovati, ko je bila nemška oborožitvena industrija proti koncu vojne že povsem pred razpadom in ni mogla več izdelovati kompleksnega orožja v zadostnih količinah. Pomanjkanje denarja in surovin je od Nemcev zahtevalo iskanje cenejših in manj zahtevnih rešitev. Nujno so morali najti tudi zamenjavo za standardno brzostrelko MP 40.

MP3008 je bila tako preprosta brzostrelka, ki je delovala iz odprtega zaklepa. Za izdelavo so uporabljali stisnjeno pločevino, izdelava pa je potekala v majhnih delavnicah po vsej Nemčiji. Najbolj osnovni modeli (teh je bilo ogromno, saj je skoraj vsaka delavnica našla svoje rešitve) so bili izdelani v celoti iz pločevine, kopito pa je bilo pogosto samo zakrivljena jeklena palica, privarjena na ogrodje. Nekateri primerki so imeli lesena kopita privijačena na ogrodje. Z materialom so tako varčevali, da brzostrelka ni imela lesene ali plastiče obloge cevi, zaradi česar je med uporabniki pogosto prihajalo do resnih opeklin pri uporabi.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]