Luiz Inácio Lula da Silva

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Luiz Inácio Lula da Silva
Portret
Predsednik Brazilije
Trenutni nosilec naziva
Začetek delovanja
1. januar 2023
PodpredsednikGeraldo Alckmin
PredhodnikJair Bolsonaro
Na položaju
1. januar 2003 – 31. december 2010
PodpredsednikJosé Alencar
PredhodnikFernando Henrique Cardoso
NaslednikDilma Rousseff
Osebni podatki
RojstvoLuiz Inácio da Silva
27. oktober 1945({{padleft:1945|4|0}}-{{padleft:10|2|0}}-{{padleft:27|2|0}})[1][2][3] (78 let)
Caetés[d]
PartnerjiRosângela Lula da Silva Marisa
Poklicsindikalist, politik, strugar
Podpis
Spletna stranlula.com.br

Luiz Inácio Lula da Silva, brazilski politik; * 27. oktober 1945, Caetés.

Lula je dvakratni predsednik Brazilije. Prvič je funkcijo opravljal med letoma 2003 in 2017, drugič pa od 1. januarja 2023.[4][5][6] Zadnji mandat je prevzel kot najstarejši predsednik v Braziliji. Nasledil je Jaira Bolsonara.[7][8]

Lulova vlada je imela za mejnik konsolidacijo socialnih programov, kot sta Bolsa Família in Fome Zero, oba priznana s strani Združenih narodov kot pobuda, ki je državi omogočila, da se reši lakote. Med svojima dvema mandatoma se je Lula lotil korenitih reform in sprememb, ki so povzročile družbene in gospodarske preobrazbe v Braziliji, ki je nakopičila precejšnje mednarodne rezerve, potrojila svoj BDP na prebivalca in dosegla investicijski razred. Revščina, neenakost, nepismenost, brezposelnost, umrljivost dojenčkov in stopnje otroškega dela so se občutno zmanjšale, medtem ko sta se minimalna plača in povprečni dohodek delavca dejansko povečala, dostop do šole, univerze in zdravstvene oskrbe pa se je razširil.

Pri dvanajstih letih je, da bi pomagal v slabi družinski finančni situaciji, v São Paulu začel delati kot dostavljalec v kemični čistilnici. V istem obdobju je delal tudi kot čistilec čevljev in pomočnik v pisarni. Leta 1960 je dobil svojo prvo formalno zaposlitev, kot pisarniški delavec pri Armazéns Gerais Colúmbia. Nato je delal kot strojni vajenec v metalurškem podjetju Parafusos Marte. Leta 1961 je bil opravljal tečaj mehanskega struženja, ki se je ohranil s sporazumom med SENAI in Parafusos Marte.

Kasneje je Lula razmišljal o vplivu svojega usposabljanja za strojnika in izjavil: »SENAI je bila najboljša stvar, ki se mi je zgodila v življenju. Zakaj? Ker sem bil takrat prvi mamin sin, ki je imel poklic. Bil sem prvi mamin sin, ki je zaslužil več kot minimalno plačo, prvi sem imel hišo, prvi sem imel avto, prvi sem imel da sem imel televizijo, sem bil prvi, ki je imel hladilnik. Vse zaradi tega poklica, strojnega struženja, zaradi SENAI."

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Encyclopædia Britannica
  2. Brockhaus Enzyklopädie
  3. Munzinger Personen
  4. Magalhaes, Luciana; Pearson, Samantha (30. oktober 2022). »Brazil's Luiz Inácio Lula da Silva Wins Presidential Election, Beating Jair Bolsonaro«. The Wall Street Journal (v ameriški angleščini). Pridobljeno 1. novembra 2022.
  5. Phillips, Tom; Malleret, Constance (30. oktober 2022). »Lula stages astonishing comeback to beat far-right Bolsonaro in Brazil election«. The Guardian (v angleščini). Pridobljeno 1. novembra 2022.
  6. »Luiz Inácio Lula da Silva« (v portugalščini). Biblioteca da Presidência da República. Arhivirano iz spletišča dne 22. marca 2017. Pridobljeno 30. junija 2017.
  7. Nicas, Jack (30. oktober 2022). »Brazil Elects Lula, a Leftist Former Leader, in a Rebuke of Bolsonaro«. The New York Times. ISSN 0362-4331. Pridobljeno 1. novembra 2022.
  8. Boadle, Anthony (31. oktober 2022). »Brazil leftist Lula wins third presidential term to redeem tarnished legacy«. Reuters. Pridobljeno 1. novembra 2022.