Lastni elementi tira

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Lastni elementi tira je vrsta elemetov, ki opisujejo tirnico nebesnega telesa tako, da elementi ostajajo nespremenjeni tudi v astronomsko dolgih obdobjih.

Običajno kot lastne elemente tirnice uporabljamo:

Za opis tirnic se uporabljajo tudi oskulacijski elementi tira, ki veljajo samo za določeno epoho. Oskulacijski elementi tirnice se približno periodično spreminjajo v predvidljivem obsegu zaradi motenj, ki jih povzročajo druga telesa. Te motnje vplivajo na nebesna telesa v obdobjih tisočev let, lastni elementi pa se spreminjajo v obdobjih nekaj deset milijonov let.

Zgledi[uredi | uredi kodo]

Zgled razlike med oskulacijskimi in lastnimi elementi tira.

Oskulacijski elementi za asteroid 1 Ceres za epoho 26. november 2005 so:

velika polos
a
izsrednost tira
e
naklon tira
i
2,765515 a.e. 0,080015 9,64741°

Pri tem pa so lastni elementi tira, ki so neodvisni od epohe, za isti asteroid:

velika polos izsrednost tira naklon tira
2,767096 a.e. 0,116198 10,58680°

Za večino teles so oskulacijski elementi tira skoraj enaki lastnim elementom. Za 99% steroidov so razlike v elementih tira zelo majhne:

velika polos
ap
izsrednost tira
ep
naklon tira
ip
0,02 a.e. 0,1

Od teh razlik odstopajo asteroidi v Kirkwoodovi vrzeli, ki so v močni orbitalni resonanci z Jupitrom

Določanje lastnih elementov tira[uredi | uredi kodo]

Diagram za izsrednost (e) in naklon tira (i) za asteroide. Lastne (desno) in oskulacijske vrednosti (levo) elementov tira za asteroide iz glavnega asteroidnega pasu. Družine asteroidov so vidne samo na desnem delu.

Lastni elementi tira se določijo tako, da se s pomočjo simulacije analizira gibanje telesa v času nekaj milijonov let. Takšna simulacija mora upoštevati vse motnje, ki bi lahko v preteklosti vplivale na gibanje telesa. Z računanjem lastnih elementov tirnice je pričel že Kijocugu Hirajama v začetku 20. stoletja. Danes se za določanje lastnih elementov tira uporabljajo računalniki, s pomočjo katerih se rešujejo zapletene enačbe iz nebesne mehanike.

Najpogostejša je uporaba lastnih elementov tira pri analizi družin asteroidov. Na priloženi sliki se vidi kakšna je razlika, če uporabljamo lastne ali oskulacijske elemente. Na diagramu se z uporabo oskulacijskih elementov družine sploh ne vidijo. Kadar pa uporabimo lastne elemente, so skupine asteroidov lepo vidne. Te skupine so družine asteroidov.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]