Lasa (prefekturno mesto)

Lasa

ལྷ་ས་གྲོང་ཁྱེར། · 拉萨市
Od zgoraj levo: streha templja Jokang; glavna vrata samostana Norbulingka; Palača Potala; Kolo Darme in molitvena kolesa (spodaj), Jokang; satelitska slika Lase
Od zgoraj levo: streha templja Jokang; glavna vrata samostana Norbulingka; Palača Potala; Kolo Darme in molitvena kolesa (spodaj), Jokang; satelitska slika Lase
Zemljevid
Lokacija jurisdikcije prefekturnega mesta Lasa v Avtonomni regiji Tibet
Lokacija jurisdikcije prefekturnega mesta Lasa v Avtonomni regiji Tibet
Koordinati (Prefekturalna vlada Lase): 29°39′12″N 91°10′19″E / 29.6534°N 91.1719°E / 29.6534; 91.1719
DržavaLjudska republika Kitajska
Avtonomna regijaTibet
Upravljanje
 • VrstaPrefekturno mesto
 • TeloObčinski ljudski kongres v Lasi
 • Sekretar KKPJan Džinhaj (pinjin: Yan Jinhai)
 • Predsednik kongresaDava (pinjin: Dawa)
 • ŽupanGo Kok (Go Khok)
 • Predsednik KLPPK-jaJuan Šunvang (pinjin: Yuan Xunwang)
Površina
 • Prefekturno mesto29.274 km2
 • Urbano
53 km2
Nadm. višina
4.200 m
Prebivalstvo
 (2015)
 • Prefekturno mesto902.500[1]
 • Gostota30,8 preb./km2
Časovni pasUTC+8 (Kitajski standardni čas)
Omrežna skupina891
Koda ISO 3166CN-XZ-01
BDP (Nominalni)[2]2019
 - Skupaj¥61,8 milijard
$8,9 milijard
 - Na prebivalca¥86.750
$12.554
 - RastRast 5,5%
Predpone registrske tablice藏A
Spletna stran[Lasa.gov.cn Lasa.gov.cn]
Lasa
Kitajsko ime
Poenostavljeno kitajsko拉萨
Tradicionalno kitajsko拉薩
Hanju pinjinLāsà
Dobesedni pomen(tibetansko) "Kraj bogov"
Poznano tudi kot
Poenostavljeno kitajsko逻些
Tradicionalno kitajsko邏些
Hanju pinjinLuóxiē
Tibetansko ime
Tibetansko ལྷ་ས་

Lasa (poenostavljeno kitajsko: 拉萨市; tradicionalno kitajsko: 拉薩市; pinjin: Lāsà Shì) je prefekturno mesto in ena izmed glavnih administrativnih enot Avtonomne regije Tibet v Ljudski republiki Kitajski. Zajema površino 29.274 kvadratnih kilometrov razgibanega in redko poseljenega terena. Njegovo glavno in največje mesto je Lasa z okoli 300.000 prebivalci, kar večinoma ustreza okrožju Čengguan, predmestja pa segajo v okrožje Doilungdečen in okrožje Dagdze. Združeno prefekturno mesto vsebuje dodatnih pet, večinoma podeželskih okrožij.

Meje mesta približno ustrezajo porečju reke Lasa, glavnega pritoka reke Jarlung Cangpo. Leži na terranu Lasa, zadnjem delu skorje, ki je nastal na evrazijski plošči, preden je indijska celina pred približno 50 milijoni let trčila v Azijo in potisnila Himalajo navzgor. Teren je visok, vsebuje zapleten vzorec prelomov in je tektonsko aktiven. Temperatura je poleti na splošno topla, pozimi pa se v sončnih dneh dvigne nad ledišče. Večina dežja pade poleti. Gorska območja in severna travišča se uporabljajo za pašo jakov, ovc in koz, medtem ko rečne doline podpirajo kmetijstvo s pridelki, kot so ječmen, pšenica in zelenjava. Divjih živali ni v izobilju, vključuje pa redkega snežnega leoparda in žerjava vrste Grus nigricollis. Rudarstvo je povzročilo nekatere okoljske težave.

Po popisu leta 2000 je bilo na območju skupaj 474.490 prebivalcev, od tega 387.124 etničnih Tibetancev. Prebivalstvo Kitajcev Han je bilo takrat koncentrirano predvsem v urbanih območjih. Prefekturno mesto prečkata dve glavni avtocesti in železnica Činghaj – Tibet, ki se konča v mestu Lasa. V prihodnosti bo železnica Sečuan – Tibet, ki je trenutno v gradnji, začela obratovati leta 2030.[3] Dva velika jeza na reki Lasa dobavljata hidroelektrično energijo, prav tako številni manjši jezovi in ​​geotermalno polje Jangbadžajn. Prebivalstvo je dobro preskrbljeno z osnovnimi šolami in osnovnimi zdravstvenimi ustanovami, čeprav naprednejših objektov primanjkuje. Tibetanski budizem in samostansko življenje sta prevladujoča vidika lokalne kulture od 7. stoletja. Večina samostanov je bila uničena med kulturno revolucijo, vendar so bili od takrat številni obnovljeni in služijo kot turistične znamenitosti.

Opombe[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

Navedbe[uredi | uredi kodo]

  1. 拉萨人口. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 1. julija 2019. Pridobljeno 24. julija 2021.
  2. »拉萨市2019年国民经济和社会发展统计公报« (v kitajščini). 12. marec 2021. Pridobljeno 12. marca 2021.
  3. »Tibet railway among new lines to open in China«. international rail journal. 28. junij 2021.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]