La Grenouillére

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
La Grenouillère
UmetnikClaude Monet
Leto1869
VrstaOlje na platnu
Mere74,6 cm × 99,7 cm
KrajMetropolitan Museum of Art, New York

La Grenouillère (francosko Bain à la Grenouillère) je slika impresionističnega slikarja Clauda Moneta. (olje na platnu, 74.6 cm x 99.7 cm).

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Monet je napisal 25. septembra 1869 v pismu Frédéricu Bazillu: »Imam sanje, sliko (tableau), kopališče La Grenouillère, za katero sem naredil nekaj slabih skic (pochades), vendar so samo sanje [1]. Pierre-Auguste Renoir, ki je pravkar preživel dva meseca tukaj, prav tako želi slikati to sliko«. Monet in Renoir, oba obupno revna, sta si bila takrat precej blizu. [2]

Kopališče v la Grenouillére, Claude Monet. (olje na platnu, 74,6 cm x 99,7 cm)

Slika tukaj in ena v Londonski narodni galeriji (Kopalci v La Grenouillere, olje na platnu, 73 x 92 cm) so verjetno skice, ki jih je Monet omenil v svojem pismu. Večja slika, ki je zdaj izgubljena, vendar je bila prej v zbirki Arnhold v Berlinu, bi lahko bila tableau, o kateri je sanjal [3]. Grobe in ustvarjalne poteze čopiča so očitno skice. Za svoje razstavljene slike je Monet v tem času običajno iskal bolj občutljivo in skrbno umerjeno površino. Skoraj identična sestava istega predmeta Renoirja je v Nationalmuseumu v Stockholmu. Dva prijatelja sta nedvomno delala drug ob drugem.

La Grenouillère je bilo priljubljeno letovišče za ljudi srednjega razreda, ki ga je sestavljalo zdravilišče, čolnarjenje in plavajoča kavarna. Optimistično promovirano kot "Trouville-sur-Seine", je bilo postavljeno na Seni pri Bougivalu, zlahka dostopno z vlakom iz Pariza, prav tako pa je bilo nagrajeno z obiskom cesarja Napoleona III. s svojo ženo in sinom. Monet in Renoir sta v La Grenouillèru našla idealno temo za slike prostega časa, ki sta jih upala prodati.

Opis[uredi | uredi kodo]

Kot v svoji zgodnejši sliki Vrt v Sainte-Adresse, se je Monet osredotočil na ponavljajoče se elemente - valove na vodi, listje, čolne, človeške figure - za tkanje s čopičem ki, čeprav odločno potegne, ohranja močno opisno kakovost.

Poreklo[uredi | uredi kodo]

Slika je sedaj v New York Metropolitan Museum of Art. Leta 1929 jo je podarila gospa H. O. Havemeyer

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Daniel Wildenstein, Claude Monet. Biographie et catalogue raisonné. Lausanne, Paris, La Bibliothèque des Arts, Fondation Wildenstein, p. 135.
  2. Danielle Pastor Lloret: "Vers de nouveaux horizons." pp. 225-238, in Libres horizons: pour une approche comparatiste, lettres francophones imaginaires : hommage à Arlette et Roger Chemain, Micéala Symington, Béatrice Bonhomme, Editions L'Harmattan, 2008, ISBN 2296049745
  3. Wilson, M., Wyld, M., Roy, A. ‘Monet’s Bathers at La Grenouillère. National Gallery Technical Bulletin Vol 5, p. 14.

Literatura[uredi | uredi kodo]

  • Bomford D, Kirby J, Leighton, J., Roy A. Art in the Making: Impressionism. National Gallery Publications, London, 1990, pp. 120–125.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

  • Impressionism: a centenary exhibition, an exhibition catalog from The Metropolitan Museum of Art (fully available online as PDF), which contains material on this painting (145-149)
  • Claude Monet, Bathing at La Grenouillère, ColourLex. Contains information on all paintings by Monet and Renoir painted in La Grenouillère and also a pigment analysis of the painting in the National Gallery in London.