Terasa v Sainte-Adresse

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Vrt v Sainte-Adresse)
Terasa v Sainte-Adresse
UmetnikClaude Monet
Leto1867
VrstaOlje na platnu
Mere98,1 cm × 129,9 cm
KrajMetropolitanski muzej umetnosti, New York

Terasa v Sainte-Adresse (francosko Terrasse à Sainte-Adresse) je slika francoskega impresionističnega slikarja Clauda Moneta (olje na platnu, 98,1 cm x 129,9 cm)[1]. Sliko je prevzel Metropolitanski muzej umetnosti po dražbi v Christie'su decembra 1967 pod francoskim naslovom La terrasse à Sainte-Adresse[2]. Slika je bila razstavljena na 4. razstavi impresionistov v Parizu, od 10. aprila do 11. maja 1879, kot št. 157 pod naslovom Jardin à Sainte-Adresse.

Opis[uredi | uredi kodo]

Monet je poleti 1867 preživel v letovišču Sainte-Adresse ob Rokavskem prelivu blizu Le Havra (Francija). Tam je bil na terasi s pogledom na Honfleur na obzorju in naslikal to sliko, ki združuje mehka, tradicionalno dodana območja z bleščečimi prehodi hitrega, ločevalnega čopiča in madeži čiste barve.

Modeli so bili verjetno Monetov oče Adolphe, v ospredju, Monetova sestrična Jeanne Marguerite Lecadre na ograji, Adolphe Lecadre, njen oče in morda druga Lecadrova hčerka Sophie, ženska, ki sedi s hrbtom proti gledalcu.

Čeprav prizor kaže bogato družinsko življenje, pa nikakor ni družinski portret. Monetovi odnosi z očetom so bili poleti napeti, ker je družina zavrnila povezavo mladega umetnika z njegovo spremljevalko Camille Doncieux, njegovo ženo.

Hokusaijeva Spiralna dvorana templja petstotih arhatov (五百らかん寺さざゐどう, Gohyaku-rakanji Sazaidō), iz Triindvajset razgledov gore Fuji

Monet je to delo imenoval v svoji korespondenci »kitajsko slikarstvo, v katerem so zastave«. Njegov prijatelj Pierre-Auguste Renoir ga je imenoval »japonsko slikarstvo«. V 1860-ih so ravni barvni pasovi kompozicije spominjali na sofisticirane japonske barvne grafike, ki so jih Monet, Manet, Renoir, Whistler in drugi v svojem krogu pohlepno zbirali. Grafika, japonskega umetnika Hokusai, ki je morda navdihnila to sliko, Spiralna dvorana templja petstotih arhatov (1830)[3], je še danes v muzeju Monetove hiše v Givernyju.[4]

Povišana izhodiščna točka in sorazmerno enake velikosti horizontalnih površin poudarjata dvodimenzionalnost slike. Zdi se da se tri horizontalne cone sestave dvigujejo vzporedno s slikovno ravnino, namesto da se umikajo v vesolje. Subtilna napetost, ki izhaja iz kombinacije iluzionizma in dvodimenzionalnosti površine, je ostala pomembna značilnost Monetovega sloga.

Slika je v New York Metropolitan Museum of Art. Kupljena je bila leta 1967, s posebnimi prispevki, ki so jih podarili ali zapustili prijatelji muzeja.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Garden at Sainte-Adresse«. Metropolitan Museum of Art.
  2. Catalogue of La Terrasse à Sainte Adresse by CLAUDE MONET. The property of the Reverend Theodore Pitcairn and the Beneficia Foundation, Bryn Athyn, Pennsylvania. Sale, December 1, 1967. London. Christie, Manson & Woods, Ltd.
  3. National Gallery of Australia, "Turban-shell Hall of the Five-Hundred-Rakan Temple", Monet & Japan (2001 exhibition)
  4. »Turban-shell Hall of the Five-Hundred-Rakan Temple«. nga.gov.au. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 19. septembra 2016. Pridobljeno 14. marca 2015.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • The Metropolitan Museum of Art - Guide

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]