Kuomintang

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Kuomintang

中國國民黨
Džonguo Guomindang
OkrajšanoKMT
Ustanovljena1911
SedežTajpej
ČasopisCentral Daily News
Kuomintang News Network
PomladekMladinska zveza Kuomintanga
Ideologijakonservatizem
tri narodni principi
kitajski nacionalizem
Barve     modra
Strankarska zastava
Naval Jack of the Republic of China.svg

Kuomintang (tudi Kuo-Min-Tang; slovensko »Ljudska narodna stranka«) je bila ustanovljena leta 1911 in je postala središče kitajske revolucije v prvi polovici 20. stoletja. Izšla je iz Društva kitajske obnove, ki ga je leta 1894 ustanovil dr. Sun Yat-sen.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Prvotnemu gibanju, ki ga je ustanovil Sun Yat-sen, so se mnogi pridružili iz protesta zoper krivične in enostranske pogodbe (»neenake pogodbe«), ki so jih tedaj tuje države vsilile Kitajski.

Kuomintang je z ustanovitvijo postal središče kitajske revolucije, oblikovan pa je bil po vzoru Združenih držav Amerike kot primeru republike, kot nasprotje tedaj uveljavljene kitajske monarhije. Gibanje je med drugim črpalo iz protimonarhičnih, protikolonialističnih in protimandžurskih čustvovanj.

Oktobra 1911. leta je v mestu Wuchang (danes del mesta Wuhan) izbruhnila revolucija in upor je zajel celi del srednje in južne Kitajske. Na Novega leta dan (leta 1912) so uporniške pokrajine oklicale republiko s prestolnico v Nankingu, Sun Yat Sen pa je bil izvoljen za predsednika.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]