Krfska deklaracija

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Prva stran Krfske deklaracije

Krfska deklaracija je politična deklaracija, ki je bila pomemben del pri ustanovitvi Kraljevine Jugoslavije. Na grškem otoku Krfu so jo 20. julija 1917, med I. svetovno vojno, podpisali predstavniki tako imenovanega Jugoslovanskega odbora, ki je predstavljal avstro-ogrske Slovence, Hrvate in Srbe, ter predstavniki Kraljevine Srbije, ob politični podpori Velike Britanije in Francije, ki sta javno zagovarjali pravico jugoslovanskih narodov do samoodločbe.

Jugoslovanski odbor, ki so ga sestavljali politični emigranti (Slovenci, Hrvati) iz Avstro-Ogrske, je na pogajanjih na Krfu vodil Ante Trumbić, vodja na srbski strani pa je bil Nikola Pašič (Predsednik vlade Kraljevine Srbije). Krfska deklaracija še ni govorila o notranji ureditvi novonastale državne tvorbe (dopuščala je še vedno dve možnosti - centralistično ali federativno) je pa že določila, da se bodo zakoni v novi državi sprejemali z dvotretinjsko večino (kar se kasneje ni upoštevalo).

Južni Slovani so zahtevali ustanovitev skupne parlamentarne monarhije pod vladavino dinastije Karađorđević. Ker je bila Srbija na strani zmagovalcev I. svetovne vojne, je bila skupna kraljevina kmalu priznana in vrisana v politični zemljevid povojne Evrope. V deklaraciji je napisano, da so Srbi, Hrvati in Slovenci eden in isti narod po krvi, jeziku, po občutku enotnosti...

Glej tudi[uredi | uredi kodo]