Kras zunaj Evrope

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Kras izven Evrope)

Kraška ozemlja se ne nahajajo samo v Sloveniji in Evropi, pač pa so razširjena skoraj povsod po svetu.

Od prvih raziskav kraških pojavov do danes se je krasoslovje močno razvilo. Sam pojem besede kras je prešel iz oznake svojstvene oblike tal na bolj splošen izraz za eno od treh glavnih topografskih delitev zemeljskega površja. Dejansko je kraških tal veliko več kot vulkanskih in približno toliko kot ledeniških. Kras se razlikuje predvsem po osnovi, na kateri se razvija. Na Slovenskem poznamo oblike, ki so nastale na apnenčastih in dolomitnih tleh, drugod je nastal kras v soli, kredi, sadri, v raznih anhidridih, itd. Celo v vulkanskih kamninah se odvijajo kraški pojavi.

Kras je večinoma v zmernem podnebnem pasu, kjer so povprečne vremenske razmere – predvsem količina padavin – bolj primerne za njegov razvoj. Ta podatek nam nudi precej zanesljivo sliko o svetovnih lokacijah krasa. Spodaj je navedenih le nekaj teh območij.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. "The most beautiful natural karst cave – Soaring Dragon Cave (最美天然溶洞—腾龙洞)" (v kitajščini). Xinhua. 17 August 2008. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 8 January 2011. Pridobljeno February 10, 2011..