Kralj pije (Jordaens, Bruselj)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Kralj pije
Jakob Jordaens 001.jpg
UmetnikJacob Jordaens
Letookoli 1640
Tehnikaolje na platnu
GibanjeBaročno slikarstvo
KrajKraljevi muzeji lepih umetnosti Belgije, Bruselj

Kralj pije je slika Jacoba Jordaensa iz okoli leta 1640, sedaj v Kraljevih muzejih lepih umetnosti Belgije v Bruslju. Prikazuje kralja Dvanajste noči.

Jordaens je naslikal več različic te teme, vključno s sliko iz okoli leta 1640, ene od dveh v Kraljevem muzeju umetnosti v Bruslju. Epifanija se v Flandriji praznuje 6. januarja. To je praznovanje hrane, vina in veselja, ki ga delijo z družino. Ena oseba postane kralj za večer, kar Jordaens zamišljeno prikazuje kot najstarejšo osebo v sobi. Preostale njegove predmete določi on.[1] Slika prikazuje, da čustva naraščajo, pri čemer imajo ljudje izjemno bučen izraz. Zdi se, da bo prišlo do prepira, ki bo kmalu izbruhnil, izraz moškega, ki bruha, pa se zdi preveč beden. Jordaens s to sliko izraža svojo nenaklonjenost do pijanosti z geslom, napisanim na vrhu, ki pomeni: »Nič ni videti bolj norec kot pijanec«.

Druge različice[uredi | uredi kodo]

Jordaens je naredil tudi druge različice slike, saj obstaja veliko slik na to temo. V eni različici je na sliki prikazanih več kot 17 ljudi in vsi so tesno skupaj. V drugi različici so bližje ravnini slike in bolj razmaknjeni. Kralj pije se lahko sklicuje na eno od desetih ohranjenih del z istim naslovom Jacoba Jordaensa:

Galerija[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. d'Hulst (1993), p. 196.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Cirlot, Lourdes (ed.): Jordaens, «El rey bebe», en las pp. 108-111 de Museos Reales de Bellas Artes • Bruselas, Col. «Museos del Mundo», Tomo 25, Espasa, 2007. ISBN 978-84-674-3829-1