Pojdi na vsebino

Košarkarski klub Zlatorog

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Zlatorog Laško
Zlatorog Laško logo
LigeSlovenska liga
Liga Nova KBM
Pokal Spar
Ustanovitev1969
DvoranaTri lilije
Arena Kapaciteta2.500
LokacijaLaško
PredsednikSlovenija Tatjana Seme
Glavni trenerZdružene države Amerike Christopher Thomas
Spletna strankkzlatorog.si

Košarkarski klub Zlatorog Laško je profesionalni slovenski košarkarski klub, ki že vrsto let uspešno nastopa v 1. slovenski košarkarski ligi. Klub prihaja iz Laškega, svoje tekme pa igra v dvorani Tri lilije, ki sprejme 2.500 obiskovalcev.

Zgodovina

[uredi | uredi kodo]

Klub je bil ustanovljen leta 1969. Do leta 1972 je tamkajšnji košarkarski klub nastopal pod imenom KK Laško, kasneje se je preimenoval v KK Zlatorog. Leta 1994 se je laški prvoligaš preimenoval v KK Pivovarna Laško, od leta 2006 pa ponovno nosi ime KK Zlatorog Laško. Kljub kratki zgodovini je KK Zlatorog dosegel številne uspehe. Leta 2004 so postali zmagovalci Pokala Slovenije, še šestkrat so bili v finalu pokala Slovenije. V letih 1999, 2000, 2004 so bili tudi finalisti 1.A slovenske košarkarske lige. Dvakrat so tudi osvojili slovenski superpokal, v letih 2004 in 2005. Leta 2002 so bili tudi udeleženci finalnega turnirja Jadranske lige. Svoj pečat so pustili tudi v evropskih košarkarskih pokalih, leta 2002 so bili polfinalisti evropskega pokala Radivoja Korača, leta 2000 so nastopili v Evroligi, leta 1999 pa so bili četrtfinalisti evropskega pokala Saporta. V sezoni 2010/11 so redni del lige Telemach končali na prvem mestu, dosegli so namreč 15 zmag in 1 poraz. V ligi za prvaka so nato osvojili četrto mesto in se v polfinalu pomerili s Krko, ki se je na koncu veselila naslova državnih prvakov. Z uvrstitvijo v polfinale so dosegli tudi uvrstitev v regionalno ligo ABA.

Sezono 2011/12 so zaznamovale številne spremembe v igralskem in strokovnem kadru. V ligi ABA so s samo dvema zmagamo osvojili zadnje mesto, v slovenskem državnem prvenstvu pa so se uvrstili v polfinale. V zadnji sezoni, ko je klub prevzel Miloš Šporar, je klub dosegel svojo 14. uvrstitev v polfinale državnega prvenstva, kjer je na koncu osvojil 4. mesto. Po sezoni se je uprava odločila, da na mesto glavnega trenerja imenuje Predraga Jaćimovića, v klub pa se je po dolgih letih vrnil legenda kluba Goran Jurak, ki je podpisal triletno pogodbo.


Številne uspehe so dosegli tudi med mlajšimi kategorijami, kadeti KK Zlatorog so kar trikrat postali državni prvaki, vsako leto pa se mlajše selekcije uvrščajo med najboljše ekipe v državi. Tako je bilo tudi v zadnji sezoni, saj sta se na finalni turnir uvrstili kadetska in mladinska ekipa Zlatoroga.

Igralski kader

[uredi | uredi kodo]
Številka Igralec Igralni položaj Višina Leto rojstva
1 Žan Vodiškar Branilec
4 Jure Ivšek Branilec
5 Cleveland Joseph Thomas JR Branilec
6 Matej Rojc Branilec
7 Blaž Ivec Branilec
9 Nejc Barič Branilec
10 Denis Lipovšek Branilec
11 Ožbej Glavan Branilec
12 Jan Kellner Branilec
14 Luka Horvat Branilec
15 Miloš Miljković Krilni center
19 Rene Grdadolnik Krilni center
21 Jalen Dontae Lindsey Krilni center
22 Michael Emani Gant Krilni center

Strokovni kader

[uredi | uredi kodo]
  • Trener: Združene države Amerike Christopher Thomas
  • Pomočnik trenerja:Slovenija Gregor Balek
  • Kondicijski trener: Slovenija Rosana Krajnc
  • Tehnični vodja: Slovenija Zdenko Lipovšek
  • Maser: Slovenija Tomaž Šubej

Znameniti igralci

[uredi | uredi kodo]