Kitajski zid

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Kitajski zid je debel do 10 m.

The Great Wall
Flag of UNESCO.svg Unescova svetovna dediščina
GreatWallNearBeijingWinter.jpg
Države LR Kitajska
Tip Kulturni
Kriterij i, ii, iii, iv, vi
Referenca 438
UNESCO regija Azija in Avstralazija
Zgodovina vpisa
Vpis 1987 (11. zasedanje)

Veliki kitajski zid (tradicionalno kitajsko: 長城; poenostavljeno kitajsko: 长城; pinjin: Chángchéng; na Kitajskem znan kot Veliki zid desettisočih lijev[1], drugje pa kar Kitajski zid) je starodavna kitajska fortifikacija, zgrajena od konca 14. stoletja do začetka 17. stoletja, za časa dinastije Ming, s katero je ta želela zaščititi Kitajsko pred vpadi mongolskih in hunskih plemen.

V Kitajski zid so bili vključeni številni že obstoječi zidovi, ki so jih od 3. stoletja pr. n. št. Kitajci gradili proti plenilskim pohodom nomadskih plemen iz današnje Mongolije in Mandžurije. Razteza se na dolžini kar 8851,8 km [2], od Šan-chaj-kuana ob zalivu Bo hai na vzhodu, na meji med ožjo Kitajsko in Mandžurijo, do Lop Nura v jugovzhodnem delu pokrajine Sinkjang-Uighur.

Po legendi naj bi v Kitajski zid kar zazidali trupla delavcev, ki so zaradi prenapornega dela umrli na njem. Zato zidu rečemo tudi zid žalosti in krvi. Sicer pa v njegovi notranjosti niso odkrili nobenih človeških ostankov.

Po drugi legendi novejšega izvora naj bi bil Kitajski zid edini objekt človeške izdelave, viden s prostim očesom z Lune. Ta zgodba se je pojavila v 18. stoletju na Zahodu in je verjetno dobila dodaten zagon po odkritju »kanalov« na Marsu. V ljudsko zavest se je še bolj usidrala z objavami v popularnih medijih, kot je Ripley's Believe it or Not. V resnici je zid mnogo preozek da bi ga lahko razločilo človeško oko s take razdalje, poleg tega ni dovolj kontrastne barve. Iz vesolja so ga videli le redki astronavti v nizki orbiti in ob idealnih svetlobnih pogojih.[3]

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. ^ 10.000 li = 5760 km. V kitajščini 10.000 figurativno pomeni »neskončno«, zato vrednosti ne smemo jemati dobesedno, pač pa v pomenu »neskončno dolg zid«.
  2. ^ http://www.chinadaily.com.cn/cndy/2009-04/20
  3. ^ Hvistendahl, Mara (4.8.2008). "Is China's Great Wall Visible from Space?". Scientific American. Pridobljeno dne 27.4.2013. 

Galerija slik[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]


Piramida Ta članek o zgradbi oz. poslopju je škrbina. Pomagaj Wikipediji in ga razširi.