Kekec (film)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Kekec (film, 1951))
Skoči na: navigacija, iskanje
Ta članek govori o filmu iz leta 1951. Za film iz leta 1963 z istim glavnim likom glej Srečno, Kekec. Za film iz leta 1968 glej Kekčeve ukane. Za druge pomene glej Kekec (razločitev).
Kekec
Režiser Jože Gale
Scenarist Jože Gale
Frane Milčinski
Igralci Matija Barl
Zdenka Logar
Franc Presetnik
Alenka Lobnikar
Jože Mlakar
Modest Sancin
Vida Levstik
Lojze Potokar
Glasba Marjan Kozina
Distribucija Triglav Film
Datum izida 18. december 1951
Dolžina 97 min
Jezik slovenščina
Naslednji Srečno, Kekec
Profil IMDb

Kekec je slovenski pustolovsko-pravljični otroški film režiserja Jožeta Galeta iz leta 1951, posnet po trilogiji Josipa Vandota. Posnet je bil v črno-beli tehniki na 35-mm trak.[1]

Zgodba se dogaja v času, ko po gorah straši priseljenec iz tujih krajev Bedanec. Pogumni in vedno navihani Kekec reši njegove žrtve in ga prisili, da za vedno zapusti naše kraje.

Je prvi slovenski film z mednarodno filmsko nagrado - zlatim levom v kategoriji mladinskih filmov na 16. Beneškem filmskem festivalu in je še danes eden najbolj priljubljenih slovenskih filmov.[2] Kasneje sta mu sledili še nadaljevanji Srečno, Kekec (1963) in Kekčeve ukane (1968).

Vsebina[uredi | uredi kodo]

V alpski dolini leži idilična, skoraj pravljična vasica. Visoko v gorah en nasproti drugega živita dva moža. Dober mož (dedek) Kosobrin, ki je zeliščar, na drugi strani pa hudobnež po imenu Bedanec, ki je lovec. Bedanec ima deklo Mojco, ki nekega dne sreča Kosobrina in mu zaupa, kako težko je njeno življenje. Čeprav se Kosobrin (Frane Milčinski) boji Bedančevega maščevanja, starec vzame Mojco s seboj. Na žalost ga Bedanec (Franc Presetnik) ujame in priveže na drevo, Kosobrina pa osvobodi neustrašni in pogumni Kekec (Matija Barl). Bedanec ujame tudi Kekca, vendar mu obljubi, da ga bo spustil, če mu pomaga poiskati nesrečno Mojco. Kekec se temu upre.

Kekca začne po gorah iskati njegov oče, sicer pastir. Ko najde njegovo sulico, domneva, da ga je napadel orel. Bedanec še enkrat zgrabi Kosobrina. Od strahu ta izgubi zavest, medtem pa Bedanec zbeži stran, saj je prepričan, da je ubil starca. Nenadoma se pojavi Kekec in prisloni nezavestnega Kosobrina k skali. Bedanec se medtem potika naokrog in išče sled, ki vodi do Kosobrinove koče. Sčasoma jo najde in se poda za sledjo... A prebrisani Kekec je v temi Bedancu nastavil sovo, katerih se le-ta zelo boji. Od strahu steče stran in se spotakne v past ter obvisi v zraku. Ko Kekcu obljubi, da bo odšel iz teh krajev in da se ne bo več nikoli vrnil, ga Kekec reši. Zato Bedanec zažge svojo kočo in odide iz te dežele. Kekec se vrne v svojo vasico, kjer je v očeh ljudi pravi junak.

Igralci[uredi | uredi kodo]

Prizor iz filma Kekec

Lokacije snemanja[uredi | uredi kodo]

  • Gozd (majhna vasica v občini Tržič)
  • Kranjska Gora (snemali so na Bedančevem koncu, kjer so posneli večino filma)
  • Slap Peričnik (snemali so tik pod slapom)
  • Gozd Martuljek (scensko postavljena vasica)
  • Sleme (posnet prizor s pesmijo: "Dobra volja je najbolja")
  • Cerkev svetega Jožefa, Ljubljana (nekdanji atelje, posnet prizor soteske s potokom)

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. ^ "Kekec (1951)" (angleščina). Internet Movie Database. Pridobljeno dne 10.8.2015. 
  2. ^ "Kekec najbolj priljubljen slovenski film". Siol.net. 2.7.2010. Pridobljeno dne 22.2.2011. 

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]