Katz

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Katz [kác] ima več pomenov.

Osebnosti[uredi | uredi kodo]

Priimek več osebnosti. Katz je pogost germanski priimek. Je tudi eden najstarejših aškenaških judovskih priimkov.

Germani s takšnim priimkom lahko izvirajo iz nemškega področja ob Renu, kjer leži Grad Katz. Ime gradu ne izhaja iz besede Katze (mačka), ampak iz Katzenelnbogen, kar izhaja iz latinskega Cattimelibocus, ki ga sestavljata starodavni germanski plemenski imeni Chatti in Melibokus.

Kot judovski priimek je Katz (hebrejsko כ"צ, rusko Кац, Катц) okrajšava (notarikon) hebrejskih začetnic izraza koen cedek – pravični duhovnik ali pravični svečenik (hebrejsko כהן צדק). Koen cedek je tudi nosilec imena očetovske linije potomcev kohenskih sinov Zadoka. Priimek se rabi od 17. stoletja ali mogoče še prej kot epiteton Aaronovih potomcev. Razporeditev je verjetno izpeljana iz Melčicedek (»kralj pravičnosti«), ki se imenuje duhovnik (»kohen«) najvišjega boga (1Mz xiv. 18) ali morda iz Psalmi cxxxii 9: Naj so duhovniki oblečeni s pravičnostjo (»tzedeq«). Raba okrajšane in germanizirane oblike »Katz« verjetno sovpada z naložitvijo germanskih imen Judov v Nemčiji v 18. in 19. stoletju.

Če je branje pravilno, se je ta okrajšava pojavila na nagrobnem kamnu iz leta 1536 na pokopališču v Pragi (Hock, Die Familien Prag's, str. 175). Najdena je tudi na nagrobnem kamnu iz leta 1618 v Frankfurtu (M. Horowitz (Moses Horowitz?), Die Inschriften des Alten Friedhofes der Israelitischen Gemeinde zu Frankfurt-am-Main 1901, str. 63), v knjigi družine Soncino iz Prage v 17. stoletju (Zunz, Z.G., str. 262) in v zapisku Šabbethai ben Meïr ha-Kohena o Čošenu Mišpatu (Amsterdam, 1663).

Glej tudi[uredi | uredi kodo]