Katarakti na Nilu

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Šest kataraktov na Nilu
Četrti katarakt
Šesti katarakt

Katarakti na Nilu so plitve bele brzice reke Nil med Asuanom v Egiptu in Kartumom v Sudanu, kjer se površina reke zlomi na mnogo majhnih skalah in kamenju, ki štrlijo iz rečne struge, kot tudi ob mnogih skalnatih otočkih. V nekaterih krajih so ti odseki bolj divje vode in morda dobro označene kot brzice, na drugih pa je vodni manj valovit.

Šest kataraktov[uredi | uredi kodo]

Brzice štejejo od spodnjega proti zgornjemu toku (od severa proti jugu), zato je prvi katarakt je današnjem Egiptu, drugi do šestega pa v Sudanu.

Značilnosti[uredi | uredi kodo]

Beseda katarakt je grška beseda in dobesedno pomeni "dol hiteti", "brzica" ali "slap". Vendar nobeden od šestih Nilovih osnovnih kataraktov ni bil natančno opisan kot slap in glede na splošne opredelitve, so to precej majhne brzice. Geologi pravijo, da je regija v severnem Sudanu tektonsko aktivna in ta dejavnost je povzročila da ima reka "mladostno" lastnost. [1] Nubijsko višavje je preusmerilo Nilovo pot na zahod, in ker je njegova globina plitva, povzroča tvorbo kataraktov. Tudi, ko je struga erodirana in se masa zemlje dvigne, so deli struge izpostavljeni. Te posebnosti reke med Asuanom in Kartumom so odseku dale ime Katarakti Nila, medtem ko je nižji del običajno imenovan "egiptovski" Nil. Geološko razlika med tema dvema deloma reke je precejšnja. Severno od Asuana struga ni skalnata, temveč je sestavljena iz sedimenta in sploh ni plitva. Verjamejo [2], da je podlaga v preteklosti toliko erodirala, da je danes več tisoč metrov nižja. To je ustvarilo velik kanjon (Eonil - ), ki je sedaj napolnjen z usedlino, ki delno izvira iz Sredozemlja.

Kljub tem značilnostim so nekateri katarakti običajno neprehodni z ladje, ker so plitvi. Plovni so izjemoma v sezoni poplav.

V starih časih se je Zgornji Egipt raztezal južno od delte Nila do prvega katarakta, medtem ko je bila v začetku zemlja pod nadzorom starodavnega kraljestva Kush, ki ga je kasneje, v letih 760-656 pred našim štetjem zavzel Egipt. [3]

Šest osnovnih kataraktov Nila je obširno opisanih v evropskih zapisih, predvsem v The River War (1899) Winstona Churchilla, kjer pripoveduje o junaštvih Britancev, ki so se poskušali vrniti v Sudan med letoma 1896 in 1898, ko so ga bili prisiljeni zapustiti leta 1885.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Thurmond, A.K., et al. (2004). The Nubian Swell, The Journal of African Earth Sciences 39 pp. 401-407. [1] (accessed 21 October 2006)
  2. Warren, John (2006). Evaporites:Sediments, Resources and Hydrocarbons. Berlin: Springer. str. 352. ISBN 3-540-26011-0. 
  3. "Cataracts of the Nile". Fummo.com. Pridobljeno dne 16 July 2011. 

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Cataract photos links:
  1. First Cataract
  2. Second Cataract & Second Cataract
  3. Third Cataract & Third Cataract & Third Cataract
  4. Fifth Cataract