Karl Theodor Jaspers

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Karl Theodor Jaspers
Portret
Rojstvo Karl Theodor Jaspers
23. februar 1883({{padleft:1883|4|0}}-{{padleft:2|2|0}}-{{padleft:23|2|0}})[1][2][3]
Oldenburg[d][4]
Smrt 26. februar 1969({{padleft:1969|4|0}}-{{padleft:2|2|0}}-{{padleft:26|2|0}})[1][4][2][3] (86 let)
Basel[5][6][4]
Državljanstvo Flag of Germany.svg Nemčija
Flag of Switzerland.svg Švica
Poklic filozof, psihiater, zdravnik, teolog, univerzitetni profesor, pisatelj
Era Filozofija 20. stoletja
Regija Zahodna filozofija
Šola/tradicija eksistencializem, novokantovstvo
Glavna zanimanja
psihiatrija, filozofska antropologija, filozofija religije, filozofija zgodovine, politična filozofiija
Pomembne ideje
metodologija klinične psihiatrije, razmerje genij - blaznost; teorija aksialnega obdobja, »Sein« in »Dasein«, transcendenca in avtentična eksistenca

Karl Theodor Jaspers, nemški psihiater in filozof, * 23. februar 1883, Oldenburg, Nemčija, † 26. februar 1969, Basel, Švica.

Karl Theodor Jaspers je bil nemško-švicarski psihiater in filozof, ki je imel velik vpliv na moderno teologijo, psihiatrijo in filozofijo. Potem, ko je usposobljen in vadil psihiatrijo, se je Jaspers obrnil na filozofsko raziskovanje in poskušal odkriti inovativen filozofski sistem. Bil je pogosto obravnavajo kot glavni eksponent eksistencializma v Nemčiji, čeprav je ni hotel sprejeti te oznake.

Biografija[uredi | uredi kodo]

Jaspers je rodil v Oldenburgu leta 1883 materi iz lokalne kmetijske skupnosti, in očetu  pravniku. Pokazal je zgodnje zanimanje za filozofijo, ampak očetova izkušnje s pravnem sistemom je nedvomno vplivala tudi na njegovo odločitev za študij prava na Univerzi v Heidelbergu. Kmalu je postalo jasno, da Jaspers ni posebej užival v študiju prava. Leta 1902 ga je zamenjal s študijem medicine centriran na tezo o kriminologiji. Leta 1910 se je poročil z Gertrud Mayer (1879-1974), ki je bila sestra njegovih tesnih prijateljev Gustav Mayer in Ernst Mayer.

Jaspers si je prislužil zdravniški doktorat na Heidelbergški univerzi leta 1908 in začel z delom v psihiatrični bolnišnici v Heidelbergu pod Franzom Nisslom, ki je bil naslednik Emila Kraepelina, Karla Bonhoefferja in Karla Wilmansa. Jaspers je postala nezadovoljna z medicinsko skupnostjo, zato se je približal študiji o duševnih bolezni in si je zadal nalogo, da izboljša psihiatrični pristop. Leta 1913 je Jaspers rehabilitiral na Filozofski fakulteti Univerze v Heidelbergu in leta 1914 dobil tam delovno mesto kot učitelj psihologije. Delovno mesto je kasneje postalo trajno in Jaspers se nikoli ni vrnil k klinični praksi. V tem času je bil Jaspers tesen prijatelj družine Weber (Max Weber je tudi imel profesorski naziv na Heidelberg).

Leta 1921, v starosti 38, se je Jaspers obrnil od psihologije k filozofiji. Razširi je hotel teme, ki jih je razvil v svojih psihiatričnih delih in praksi. Postal je znan filozof v Nemčiji in Evropi.

Po nacističnemu zasegu so oblasti leta 1933 Jaspersa štele, da ima "judovski priokus" (jüdische Versippung, v žargonu časa) zaradi svoje judovske žene. Prisiljen se je bil upokojiti leta 1937 iz poučevanja. Leta 1938 pa je padel tudi pod prepoved objave. Veliko njegovih dolgoletnih prijateljev je stalo ob njem, zato je bil sposoben nadaljevati študij in raziskave. Vendar on in njegova žena sta bila pod stalno grožnjo selitve v koncentracijsko taborišče, dokler 30. marca 1945 Heidelberg osvobodila ameriška vojska.

Leta 1948 se je Jaspers preselil na Univerzi v Baslu v Švici. Ostal je viden v filozofski skupnosti in postal državljan Švice. Tam je živel v Baslu do svoje smrti, ko je na 90. rojstni dan svoje žene leta 1969 umrl. 

Prispevki za psihiatrijo[uredi | uredi kodo]

Jaspersovo nezadovoljstvo s pogostim razumevanje duševnih bolezni ga je pripeljalo, da je začel dvomiti tako v diagnostična merila, kot metode za klinično psihiatrijo. Leta 1910 je objavil članek v katerem je obravnaval problem, ali je paranoja vidik osebnosti ali posledica bioloških sprememb. Čeprav ni iznašel nove ideje je ta članek je predstavljal precej nenavaden način študija, saj ni v skladu s takratnimi pravili. V nasprotju s Freudom je Jaspers preučevali bolnike natančno, zato je zbiral biografske podatke o bolnikih in tudi zapiske o tem, kako se sami bolniki počutijo o svojih simptomih. To je postalo znano kot biografska metoda in zdaj predstavlja temelj psihiatrične in predvsem psihoterapevtske prakse.

Jaspers je svoje poglede na duševne bolezni itpostavil v knjigi, ki jo je objavil leta 1913 z naslovom  General Psychopathology. To delo je postalo klasika v psihiatrični literaturi in mnogi sodobni diagnostični kriteriji izhajajo iz tega dela. Eden od osrednjih načel Jaspers je bil, da naj bi psihiatri diagnozirali simptome duševnih bolezni (zlasti psihoze), po obliki in ne po vsebini. Na primer, v diagnosticiranju halucinacij, da je bolj pomembno omeniti, da oseba doživi vidne pojave tudi, ko ni senzorični dražljaji, ki bi bili krivi za njih, kot zapisovanje kaj bolnik vidi. Kar bolnik vidi je "vsebina", vendar razhajanje med vizualno percepcijo in objektivno realnostjo je v "oblika".

Jaspers je mislil, da bi psihiatri lahko diagnozticirali blodnje na enak način. Trdil je, da zdravniki ne bi smeli upoštevati prepričanj v privide, ki temeljijo na vsebini prepričanja, temveč samo na temelju načina, na katerega ima bolnik takšno prepričanje. (Glej zablode za nadaljnjo razpravo.) Jaspers je tudi razlikoval med primarnimi in sekundarnimi blodnjami. Primarno blodnjo je opredelil kot avtohtono, kar pomeni, da se pojavi brez očitnega vzroka in se pojavlja nerazumljivo glede na običajni miselni proces. Sekundarne blodnje, pa je opredelil kot tiste na katere vpliva ozadje osebe, trenutna situacija ali duševno stanje.

Jaspers je štel primarni blodnje kot "un-razumljivo," saj je bil prepričan, ni bilo nobenega skladnega procesa, ki bi bil razlog za njihov nastanek. Ta pogled je povzročil kar nekaj polemik in je pristaši R. D. Lainga in Richarda Bentalla (1999, str. 133-135) so ga kritizirali in poudarjali, da se lahko to stališče vodi terapevte v samozadovoljnost v predpostavki, da zato, ker ne razumejo pacienta, je bolnik v zmoti in nadaljnje preiskave s strani terapevta ne bodo imele nobenega vpliva. Na primer Huub Engels (2009) trdi, da je lahko shizofreno motnjo govora razumemo, tako kot je Emilov Kraepelinov govor sanj razumljiv.

Prispevki za filozofijo in teologijo[uredi | uredi kodo]

Večina komentatorjev povezuje Jaspersa s filozofijo eksistencializma, deloma zato, ker se je opiral predvsem na eksistencialne korenine Nietzsche in Kierkegaard in deloma zato, ker je tema osebne svobode prežemala njegova dela. V filozofije (3 Vol, 1932), je Jaspers dal svoj pogled na zgodovino filozofije in predstavil svoje glavne teme. Z moderno znanostjo in empirizmom, je Jaspers poudarjal da, ko dvomimo v realnost, se soočamo z mejami, ki jih empirični (ali znanstveni) načini preprosto ne presegajo. Na tej točki se posameznik sooča z izbiro: potopi v obup in resignacijo, ali pa preskok vere proti kar Jaspers  imenuje Transcendenca. Pri tem preskok, se posamezniki soočiti s svojo popolno svobodo, ki Jaspers imenuje Existenz, in tako lahko končno doživi avtentični obstoj.

Transcendenca (v paru z izrazom vseobsegajoče v kasnejših delih), je za Jaspersa to, kar obstaja izven sveta časa in prostora. Formulacija Jaspersa "transcendence kot končna ne-objektivnost (ali ne-stvar-nost), je povzročila veliko sporov med filozofi, da na koncu, Jaspers postal monist, čeprav Jaspers sam nenehno poudarjal nujnost priznave veljavnosti obeh konceptov subjektivnosti in objektivnosti.

Čeprav je zavrnil očitne verske nauke, vključno s pojmom osebnega Boga, je Jaspers vplival na sodobno teologijo s svojo filozofijo transcendence in omejitvijo človeške izkušnje. Krščanska tradicija je zelo vplivala na Jaspersa, še posebno pa na Meistera Eckharta in Nikolaja Kuzanskia. Imel je tudi aktiven interes vzhodnih filozofij, predvsem v budizmu in razvil teorijo o Axial dobi, obdobje znatnega filozofskega in verskega razvoja. Jaspers je tudi imel javne razprave z Rudolfom Bultmannom, kjer Jaspers ostro kritiziral Bultmannovo "demythologizing" krščanstva. Jaspers obširno pisal o nevarnosti za človeško svobodo, ki jo predstavlja sodobne znanosti in sodobnih gospodarskih in političnih institucij. Med drugo svetovno vojno, je moral zapustiti svojo učiteljsko delovno mesto, ker je bila njegova žena judovske. Po vojni je nadaljeval svoj učni položaj, in pri svojem delu Vprašanje nemško krivdo je unabashedly preučil krivdo Nemčije kot celote v grozote Hitlerjevega tretjega rajha.

Jaspers je obširno pisal o nevarnosti za človeško svobodo, ki so jo predstavljale sodobna znanost, sodobno gospodarstvo in politične institucije. Med drugo svetovno vojno, je moral zapustiti svojo učiteljsko delovno mesto, ker je bila njegova žena judovske vere. Po vojni je nadaljeval službovanje kot učitelj in pri svojem delu Vprašanje o nemški krivdi je preučil krivdo Nemčije kot celoto in grozote Hitlerjevega tretjega rajha.

Jaspersova večja dela se lahko zdijo zastrašujoča v svoji kompleksnosti in natančnosti. Njegov zadnji veliki poskus sistematične filozofije o Existenz - Von Der Wahrheit –se še ni pojavil v angleščini. Vendar pa je pisal tudi krajša dela, najbolj znano je Philosophy is for Everyman. Dva glavna zagovornika fenomenološke hermenevtike Paul Ricoeur (študent od Jaspersa) in Hans-Georg Gadamer (naslednik Jaspersa v Heidelbergu), sta oba kazala vpliv Jaspersa v svojih delih.

Politična stališča[uredi | uredi kodo]

Jaspers je visoko vrednotil humanizem in kontinuiteto celovite kulturne tradicije v političnih sferah. On je odločno nasprotovali totalitarnemu despotizmu in opozoril na vse večjo težnjo po tehnokraciji pri režimu, ki zadeva človeka kot zgolj instrumenti znanosti ali ideoloških ciljev. Bil je tudi skeptičen o množični demokraciji. Zato je podpiral način upravljanja, ki zagotavlja individualno svobodo in omejuje moč vlade, ampak ni zakoreninjen v avtentično tradicijo in je voden s strani intelektualne elite.

Jaspers vpliv[uredi | uredi kodo]

Jaspers je imel Kierkegaarda in Nietzscheja za dva izmed najpomembnejših osebnosti v post-Kantovi filozofiji. Jaspers je tudi dvomil ali bi se lahko oba filozofa učil. Za Kierkegaarda je Jaspers menili, da celoten postopek Kierkegaardove posredne komunikacije izključuje vse poskuse, da bi pravilno razložiti svojo misel na kakršno koli način sistematičnega poučevanja.

Čeprav je Jaspers vsekakor dolžan Kierkegaardu in Nietzscheju, prav tako dolguje veliko več tradicionalnim filozofom, predvsem Kantu in Platonu. Walter Kaufmann trdi, da je od Shakespeara do eksistencializma, čeprav je bil Jaspers vsekakor dolžan Kierkegaardu in Nietzscheju, je bil najbližje Kantovi filozofiji.

Jaspers je zelo videti kot dedič Nietzscheja in Kierkegaarda, čeprav jim je v mnogih pogledih manj blizu kot Kantu... Kantova antinomija in Kantova skrb o sferi odločanja, svobodi in veri je postala zgled za Jaspersa. In tudi kot Kant "moral stopiti proč od znanja, da bi naredili prostor za vero," Jaspers vrednosti Nietzscheja v veliki meri zato, ker misli, da je Nietzsche odpravil z znanjem, s čimer je odprl prostor za njegovo "filozofsko vero".

Sklici[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Wikinavedek vsebuje navedke o temi: Karl Theodor Jaspers