Karel I. Angleški

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Kralj Karel I.
Škotski kralj, Angleški kralj in Irski kralj
Portret
Kralj Anglije in Irske
Obdobje vladanja 27. marec 1625 – 30. januar 1649
Kronanje 2. februar 1626
Predhodnik Jakob I. Angleški
Naslednik Karel II. Angleški (po zakonu)
Angleški svet (v resnici)
Kralj Škotske
Vladanje 27. marec 1625 – 30. januar 1649
Kronanje 18. junij 1633
Predhodnik Jakob I. Angleški
Naslednik Karel II. Angleški
Zakonec Henrieta Marija Francoska
Potomci Karel II. Angleški
Marija, princesa Oranža
Jakob II. Angleški
Elizabeta Stuart
Ana Stuart
Henrik, vojvoda Gloučesterski
Henrieta, vojvodinja Orléansa
Hiša Stuarti
Oče Jakob I. Angleški
Mati Ana Danska
Rojstvo 19. november 1600({{padleft:1600|4|0}}-{{padleft:11|2|0}}-{{padleft:19|2|0}})
Dunfermline Palace[d]
Smrt 30. januar 1649({{padleft:1649|4|0}}-{{padleft:1|2|0}}-{{padleft:30|2|0}}) (48 let)
London
Pokop kapela Sv. Jurija, grad Windsor, Anglija

Karel I., monarh treh kraljestev Angleške, Škotske in Irske, * 19. november 1600, palača Dunfermline, Dunfermline, Škotska, † 30. januar 1649, palača Whitehall, London, Anglija.[1]

Vladal je od 27. marca 1625 do njegove usmrtitve v letu 1649.

Karel je bil drugi sin kralja Jakoba VI. Škotskega. Ko je njegov oče leta 1603 nasledil angleški prestol, se je preselil v Anglijo, kjer je preživel večino svojega življenja. Prestolonaslednik je postal ob smrti svojega starejšega brata leta 1612.

Kot kralj je imel samodržne težnje in se je zapletel v konflikt z Angleškim parlamentom, ki je poskušal omejiti njegovo moč. Nezadovoljstvo je povzročil tudi s katoliškimi nazori. Njegovo vmešavanje v Škotsko cerkev je sprožilo škofovske vojne, ki so nazadnje povzročile njegov propad.

Od leta 1642 se je Karel bojeval z angleško in škotsko parlamentarno vojsko v angleški državljanski vojni. Po porazu v letu 1645 se je predal škotski vojski, ki pa ga je predala angleškemu parlamentu. Karel je začasno zbežal iz ječe v novembru leta 1647. Ponovno so ga zaprli na otoku Wight, od koder so ga po številnih neuspelih pogajalskih manevrih prepeljali v London, ga obsodili izdaje in ga konec januarja 1649 obglavili. Nasledil ga je njegov sin Karel II.

Zgodnje življenje[uredi | uredi kodo]

Karel je bil rojen 19. novembra 1600 v palači Dunfermline na Škotskem kot drugi sin kralja Jakoba I. in kraljice Ane. Krščen je bil 23. decembra istega leta na protestantski slovesnosti v Chapel Royal v Holyrood palači v Edinburghu. Takrat je dobil tradicionalni naziv drugega sina kralja Škotske, vojvoda Albaniski, s hčerinskimi naslovi markiz Ormondski, grof Rosski in lord Ardmannocha.

Njegov oče Jakob I. je bil bratranec kraljice Elizabete I. in ko je slednja leta 1603 umrla brez potomcev, je on postal novi angleški kralj. Karel je bil šibek in bolehen otrok in medtem ko so njegovi starši in starejši bratje in sestre zapustili Anglija v aprilu in začetku junija istega leta, je on zaradi svojega krhkega zdravja ostal na Škotskem pri očetovem prijatelju lordu Fyvie, ki je bil imenovan za njegovega skrbnika.

Leta 1604, ko je bil Karel star tri leta in pol, je bil sposoben prehoditi dolžino velike dvorane v palači Dunfermline brez pomoči. Takrat je bilo odločeno, da je bil dovolj močan za potovanje v Anglijo, kjer je bil ponovno združen s svojo družino. Sredi julija 1604 je moral Karel zapustil Dunfermline. V Angliji je preživel preostanek svojega življenja. Tam je bila za Karla odgovorna Elizabeta, lady Carey, žena dvorjana sira Roberta Careya, ki mu je dala čevlje iz španskega usnja in medenine, ki so mu pomagali pri hoji. Njegov razvoj govora je bil tudi počasen in je govoril z neodločnim govorom za preostanek svojega življenja.

Januarja 1605 je dobil še dva nova naziva, vojvoda Yorški, kot je to bilo običajno v primeru drugega sina angleškega vladarja, in vitez Batha. Thomas Murray, prezbiterijanstki škot, je bil imenovan za njegovega mentorja.

Sčasoma je Karel očitno zavzel svojo telesno bolezen, ki bi lahko bila posledica rahitisa. Postal je spreten jezdec in strelec in se udeležil obračunskih iger. Kljub temu pa je njegov javni profil v nasprotju ostal nizek v primerjavi z njegovim starejšim bratom, Henrikom Frederickom, ki je bil od njega fizično močnejši in višji. Karel ga je oboževal in ga poskušal posnemati. V začetku novembra 1612 je Henrik umrl v starosti 18 let zaradi tifusa (ali morda zaradi porfirije). Dva tedna po tem je Karel postal novi prestolonaslednik. Kot najstarejši preživeli sin vladarja, je Karel samodejno pridobil več nazivov (vključno z vojvodo Cornwalla in vojvodo Rothesaya). Štiri leta kasneje, novembra 1616, je dobil dva nova naziva, valižanski princ in grof Chesterski.

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]