Kapitan korvete (Bundesmarine)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Kapitan korvete (izvirno nemško Korvettenkapitän; okrajšava: KKpt; kratica: KK) je častniški čin v Bundesmarine (v sklopu Bundeswehra).[1] Čin je enakovreden činu podpolkovnika (Heer in Luftwaffe) in specialističnima činoma Flottillenarzta (vojaška medicina) ter Flottillenapothekerja (vojaška farmacija).

Nadrejen je činu štabnega kapitanporočnika in podrejen činu kapitana fregate.[2] V sklopu Natovega STANAG 2116 spada v razred OF-3[3], medtem ko v zveznem plačilnem sistemu sodi v razred A13[4].

V skladu z zakonodajo je častnik povišan v čin kapitana korvete po končanju Učnega tečaja za štabne častnike in po osmih letih častniške službe.[5]

Oznaka čina[uredi | uredi kodo]

Oznaka čina, ki je sestavljena iz treh debelejših zlatih črt in ene zlate zvezde, je v dveh oblikah: narokavna oznaka (na spodnjem delu rokava) in naramenska (epoletna) oznaka.[6][7]

Galerija

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. »Gesetze-im-internet.de - Anordnung des Bundespräsidenten über die Dienstgradbezeichnungen und die Uniform der Soldaten«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 23. decembra 2012. Pridobljeno 2. januarja 2012.
  2. Bundeswehr.de - Dienstgrade im Sanitätsdienst der Bundeswehr
  3. »NATO.int - NATO Ranks« (PDF). Arhivirano (PDF) iz spletišča dne 15. avgusta 2007. Pridobljeno 15. avgusta 2007.
  4. »Anlage I Bundesbesoldungsordnungen A und B«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 1. februarja 2014. Pridobljeno 2. januarja 2012.
  5. »Gesetze-im-internet.de - Verordnung über die Laufbahnen der Soldatinnen und Soldaten (Soldatenlaufbahnverordnung - SLV)«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 1. februarja 2014. Pridobljeno 2. januarja 2012.
  6. Uniforminsignia.org - German Navy/Deutsche Marine: sleeve insignia
  7. Uniforminsignia.org - German Navy/Deutsche Marine: shoulder insignia

Glej tudi[uredi | uredi kodo]