Ježek Shadow

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Shadow
lik iz serije Ježek Sonic
Prvi nastopSonic Adventure 2
Glas podaril/-aKirk Thornton (od 2010) ‎
Ian Hanlin (Sonic Prime)
Podatki
Vrsteumetno izdelan jež
Spolmoški
Starostzaradi umetne sestave se ne stara
biološka starost: več kot 50 let
Višina100 cm[1]
Teža35 kg[2]
Barva očiRdeča

Ježek Shadow (angleško Shadow the Hedgehog; japonsko シャドウ・ザ・ヘッジホッグ, latinizirano: Šado za Hežogu, *Vesoljska kolonija ARK), v Ježek Sonic Boom imenovan Ježek Senca, je izmišljeni lik Segine franšize Ježek Sonic. Ustvarila sta ga Takaši Iizuka in Širo Maekava za igro Sonic Adventure 2. Čeprav je bil načrtovan kot eno-pojavni lik, je postal tako priljubljen, da je kasneje nastopil v igri Sonic Heroes, prav tako pa še v mnogih, ki so sledile. Leta 2005 je nastopil kot glavni lik v spinoff igri Shadow the Hedgehog. Pojavil tudi v filmu, risankah ter stripih.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Ježka Shadowa je na Vesoljski koloniji ARK z genskim inženiringom kot del iskanja nesmrtnosti, s katero bi svojo vnukinjo Mario ozdravil od smrtonosne bolezni NIDS ustvaril prof. Gerald Robotnik.[3][4][5] Shadow in Maria sta med bivanjem na koloniji spletla močno vez.

Ker vlada ZF ni zaupala znanstvenikom pojekta Shadow, je umetnega ježa imela za grožnjo. Po več nezadostnih opozorilih o ustavitvi projekta so na koloniji posredovale enote VEN-a (Varovalne enote narodov; GUN, Guardian Units of Nations). Posredovanje je ušlo izpod nadzora in vojaki so streljali na vse prebivalce kolonije. Maria in Shadow sta pobegnila v skrit prostor, kjer je Maria Shadowa zaprla v stekleno kapsulo. V trenutku ko je Maria potegnila ročico za izvrzitev kapsule proti Zemlji se je v prostoru pojavil vojak Schmitz ter Marii zadal smrtni strel.[5][6] Marijina smrt je Shadowa tako travmatizirala, da se je zaobljubil, da bo držal svojo obljubo ter ščitil svet pred nevarnostmi, kot mu je to pred smrtjo naročila Maria.[4]

50 let pozneje Geraldov vnuk, Ivo Robotnik, izve za Shadowa in ga oživi kot del načrta za osvojitev sveta in dokončen poraz Ježka Sonica.[7] Shadow se odloči, da bo pomagal Eggmanu in Sonica čez celo igro poskuša zajeti.[6][7] Vendar pa kasneje, da bi preprečil uničenje sveta, potem ko se spomni obljube, ki jo je dal Marii, odloči postati Sonicov zaveznik. Kasneje, v super formi, ne zmore več nadzirati moči sedmih Kaosovih smaragdov in po zaključnem boju strmoglavi na Zemljo.[3]

Do Sonic Heroes se domneva, da je Shadow mrtev. Živega ga med iskanjem zaklada v Jajčkovi bazi odkrije Netopirka Rouge. Obujen iz nezavesti Shadow ne pomni ničesar razen svojega imena in Mariine smrti.[3][8] Z Rouge in E-123 Omego se nato odloči poiskati dr. Jajčka in spoznati svojo preteklost.[3]

V Shadow the Hedgehog se Shadow, ki še vedno doživlja amnezijo, ujame v tristransko vojno med Jajčkom, VEN-om in Black Armsi, vojsko nezemljanov, ki jo vodi Black Doom.[9] Shadow se lahko odloči pomagati VEN-u, Sonicu in njegovim prijateljem, Eggmanu ali Black Armsom.[10] Na koncu igre si Shadow opomore od amnezije in izve resnico o svoji preteklosti, vključno s tem, da ga je Gerald ustvaril s krvjo Black Dooma ter da Black Doom to uporablja za nadzor nad Shadowom. Shadow se mu na koncu upre in ga premaga. Po bitki se Shadow odloči, da pusti preteklost za seboj.

V Sonic the Hedgehog se Shadow pojavi kot član VEN.

Igre[uredi | uredi kodo]

Filmi[uredi | uredi kodo]

Animirane serije[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. http://sonic.sega.jp/SonicChannel/character/shadow.html
  2. http://sonic.sega.jp/SonicChannel/character/shadow.html
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 »Sonic Heroes Profiles: Team Dark - IGN«. web.archive.org. 2. februar 2019. Arhivirano iz prvotnega dne 2. februarja 2019. Pridobljeno 4. maja 2023.{{navedi splet}}: Vzdrževanje CS1: bot: neznano stanje prvotnega URL-ja (povezava)
  4. 4,0 4,1 »Sonic's Friends / Sonic's Foes«. Sonic the Hedgehog. Sega. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 17. februarja 2009. Pridobljeno 2. februarja 2019.
  5. 5,0 5,1 »Sonic Adventure 2 • Eurogamer.net«. web.archive.org. 16. marec 2016. Arhivirano iz prvotnega dne 16. marca 2016. Pridobljeno 4. maja 2023.{{navedi splet}}: Vzdrževanje CS1: bot: neznano stanje prvotnega URL-ja (povezava)
  6. 6,0 6,1 Taylor, Martin (23. junij 2001). »Sonic Adventure 2«. Eurogamer. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 16. marca 2016. Pridobljeno 6. februarja 2019.
  7. 7,0 7,1 Liu, Johnny (1. julij 2001). »I finally figured it out… Review«. Game Revolution.
  8. »Game of the week; Shadow the Hedgehog; GameCube/PS2/Xbox (rrp $79.95) Rating: 3.5/5«. Herald Sun (1): F02. 26. februar 2006.
  9. Pallesen, Lasse (24. marec 2005). »Sega Confirms Shadow The Hedgehog«. Nintendo World Report. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 30. septembra 2018. Pridobljeno 27. januarja 2019.
  10. Casamassina, Matt (17. november 2005). »Shadow the Hedgehog«. IGN. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 3. februarja 2019.