Jakob Knaflič

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Jakob Knaflič
Rojstvo1862
Ivanjski Vrh, Cerkvenjak
Smrt1941
Radvanje
DržavljanstvoFlag of Yugoslavia (1918–1941).svg Kraljevina Jugoslavija
Flag of Austria-Hungary (1869-1918).svg Avstro-Ogrska
Poklicučitelj

Jakob (Radoslav) Knaflič, učitelj, rodoljub in publicist, * 1862, Ivanjski Vrh, † 1941, Radvanje

Življenje[uredi | uredi kodo]

Po končani ljudski šoli v Cerkvenjaku je v Varaždinu obiskoval gimnazijo, kjer je bil kljub revščini odličnjak. Učiteljišče je končal v Ljubljani in bil učitelj v Šmarju pri Jelšah, Šentjurju pri Celju, do konca prve svetovne vojne pa nadučitelj v Vrhu nad Laškim ter Kokarjah v Zadrečki dolini po vojni do upokojitve pa v Radvanju pri Mariboru.

Delo[uredi | uredi kodo]

V času austro-ogerske države se je izkazal s svojim delovanjem v različnih slovenskih društvih in stiki z slovanskimi narodi, v Vrhu je med svojim 15-letnim službovanjem ustanovil zgledno izobraževalno knjižnico, tik pred prvo svetovno vojno pa se je predvsem boril zoper vse večji germanistični pritisk in objavljal zavzete politične članke v celjski Domovini, Učiteljskem tovarišu,Slovenskem narodu in drugod. Aktivno je deloval v Narodni stranki, po vojni pa v različnih radvanjskih in mariborskih društvih. Iz češčine je prevajal leposlovje in del tega tudi objavil v časopisu.


Vir[uredi | uredi kodo]

  • Bernard Rajh; Marjan Toš, ur. (2001). Podoba kraja Občine Cerkvenjak. Slovenskogoriški forum. COBISS 45861121. ISBN 961-90917-0-1.
  • Jutro,1.April,1941