Hovenia dulcis

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Hovenia dulcis

Znanstvena klasifikacija
Deblo: Magnoliophyta (kritosemenke)
Razred: Magnoliopsida (dvokaličnice)
Red: Rosales (šipkovci)
Družina: Rhamnaceae (krhlikovke)
Rod: Hovenia
Thunb.
Vrsta: H. dulcis
Znanstveno ime
Hovenia dulcis
Thunb.

Hovenia dulcis je listopadno drevo, ki izvira s Kitajske, Koreje, Japonske in Himalaje, kjer raste do 2000 metrov nad morjem.

Opis[uredi | uredi kodo]

Hovenia dulcis je edini predstavnik svojega rodu, ki zraste do 18 metrov visoko in ima globoko razbrazdano skorjo.Ime je dobilo po nizozemskem senatorju Davidu Hovenu[1] Raste v deloma poraslih območjih na sončnih legah, najraje s peščeno podlago. Ima premenjalno nameščene dolgopecljate, gladke, jajčaste in na vrhu zašiljene liste z nazobčanim robom. Cvetovi so drobni in imajo pet čašnih in pet venčnih listov, združeni pa so v belkasta socvetja, ki se razvijejo v zalistjih ali na koncu poganjka. Cvetni pecelj se med razvojem plodov odebeli in zvije, na koncu vsakega izrastka pa se razvije okrogel rjav koščičast sadež. V sadežu so po tri svetlo rjava ploščata semena.[1]

Razširjenost in uporabnost[uredi | uredi kodo]

Hovenio dulcis so kot okrasno drevo raznesli po svetu, zaradi ugodne klime pa je drevo postalo močno invazivno v Braziliji.[2] Odebeljeni cvetni peclji so sladki in užitni tako surovi kot kuhani. Njihov okus je podoben okusu rozin. Izvleček plodov in mladih listov se uporablja kot nadomestek za med[3] Ta izvleček se uporablja v tradicionalnih medicinah Japonske, Kitajske in Koreje. Z njim so zdravili parazitske infekcije, mrzlico, odvajalo ter za zdravljenje jetrnih bolezni.[4]

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 Lanzara, P.; Pizetti, M. (1984). Drevesa. Ljubljana: Mladinska knjiga. COBISS 14998529.
  2. Cf. Dechoum M, T Castellani, S Zabra, M Rejmànek, N Peronni & J Tamashiro (2014) Community structure, succession and invasibility in a seasonal deciduous forest in southern Brazil. Proceedings of the 8th International Conference on Biological Invasions (Neobiota 2014), p. 8.
  3. Facciola, Stephen (1. november 1990). Cornucopia: a source book of edible plants. Kampong Publication. ISBN 0-9628087-0-9.
  4. Hyun TK et al. Hovenia dulcis--an Asian traditional herb. Planta Med. 2010 Jul;76(10):943-9. PMID 20379955