Horovo oko

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Horusovo oko

Horusovo oko (izvorno Rajevo oko) je staroegipčanski simbol zaščite in moči, bodisi s strani Horusa ali Raja. V egipčanskem jeziku se je za simbol uporabljala beseda »vedjat« (po Zgodovini umetnosti avtorja M. Stokstada).

Horusovo oko, izvorno Rajevo oko, je simboliziralo kraljevsko moč. Egipčani so verjeli, da jim bo ta simbol neuničljivosti pomagal pri ponovnem rojstvu. Našli so ga tudi pod 12. plastjo povojev mumije Tutankamona. Horus je bil staroegipčanski bog neba; eno od njegovih oči je bilo Sonce in drugo Mesec. Oko ima podobo očesa (in oznak okrog njega) sokola selca, med drugimi včasih tudi oznako »solze«.

NATANČNEJE

Horusovo oko ima zelo specifičen pomen. Oko sestavlja šest figur. Ti šesti deli ustrezajo šestim čutilom. Ti so: dotik, okus, sluh, misel, vid in vonj. To so vsi deli očesa. Oko je sprejemnik vnosa. Oko ima šest vhodov, preko katerih prejema podatke.

Konstrukcija očesa je narejena po zelo natančnih določilih oz. Zakonih. Čutila so razporejena po njihovem pomenu in po tem, koliko energije mora oko zaužiti individualno, da lahko prejme poseben občutek. Vsi senzorični vnosi podatkov je hrana.


Vir: http://www.hol.com/~hawmtn/horus.htm