Helena Bonham Carter

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Helena Bonham Carter
Portret
Rojstvo26. maj 1966({{padleft:1966|4|0}}-{{padleft:5|2|0}}-{{padleft:26|2|0}})[1][2][…] (56 let)
Islington[d], London
Druga imenaHelena Bonham-Carter
Helena Bonham Carter-Burton
Helena Bonham-Burton
DržavljanstvoFlag of the United Kingdom (1-2).svg Združeno kraljestvo
Poklicfilmska igralka, glasovna igralka, gledališka igralka
Leta aktivnosti1983 - danes
PartnerjiKenneth Branagh (1994–1999)
Tim Burton (2001 - danes; 2 otroka)
StaršiRaymond Bonham Carter (pokojen)
Elena Bonham Carter (rojena Propper de Callejón)
Nagradeglej Filmografija

Helena Bonham Carter, angleška filmska, gledališka in televizijska igralka ter pevka, * 26. maj 1966, Golders Green, London, Anglija Združeno kraljestvo.

Svoj igralski prvenec, televizijsko upodobitev romana K. M. Peytona, A Pattern of Roses, je Helena Bonham Carter posnela tik preden je dobila glavno vlogo v svojem filmskem prvencu, Lady Jane (1986). Prepoznavna je po svojih vlogah v filmih Soba z razgledom (1985), Klub golih pesti (1999) in filmski seriji Harry Potter, posnela pa je tudi mnogo filmov, ki jih je režiral njen partner, Tim Burton, kot so Planet opic (2001), Velika riba (2003), Mrtva nevesta (2005), Čarli in tovarna čokolade (2005), Sweeney Todd: Hudičev brivec (2007) in Alica v Čudežni deželi (2010), z njim pa bo sodelovala tudi pri prihajajočem filmu Dark Shadows.

Helena Bonham Carter je bila za svoje delo dvakrat nominirana za oskarja, in sicer za svoja nastopa v filmih Krila golobice (1997) in Kraljev govor (2010). Poleg tega je prejela še šest nominacij za zlati globus, emmyja in nagradi BAFTA Award ter Screen Actors Guild Award.

Zgodnje življenje in družina[uredi | uredi kodo]

Helena Bonham Carter se je rodila v londonskem predelu Golders Green. Njena mama, Elena (rojena Propper de Callejón), je psihoterapevtka.[4] Njen oče, Raymond Bonham Carter, je bil trgovec in bankir, v šestdesetih pa je deloval kot vodja banke v Washingtonu, D.C..[4][5][6] Prihaja iz vplivne politične družine in je sin liberalnega politika sira Mauricea Bonhama Carterja ter priznane političarke in govornice Violet Bonham Carter. Pradedek Helene Bonham Carter, Herbert Henry Asquith, grof Oxfordski in Asquithški, je bil med letoma 1908 in 1916 britanski predsednik vlade. Je tudi pranečakinja njegovega sina, Anthony Asquith, legendarnega britanskega režiserja, ki je režiral klasične uspešnice, kot so Carrington V.C. in Pomembno se je imenovati Earnest. Njen dedek po materini strani, španski diplomat Eduardo Propper de Callejón, čigar oče je bil Jud, je med 2. svetovno vojno pred holokavstom obvaroval na tisoče Judov, zaradi česar so ga po vojni politiki počastili z raznimi nazivi. Kasneje je deloval na španski ambasadi v Washingtonu, D.C.

Helena Bonham Carter je pravnukinja bivšega britanskega predsednika vlade, Herberta Henryja Asquitha, grofa Oxfordskega in Asquithškega

Babica Helene Bonham Carter po materini strani, Hélène Fould-Springer, je prihajala iz bogate judovske družine; bila je hčerka barona Eugènea Foulda-Springerja (francoskega bankirja, ki je bil potomec družine Ephrussi in dinastije Fould) in Marie Cecile von Springer (katere oče Baron Gustav von Springer je bil industrijski podjetnik iz Avstrije, njena mama pa je prihajala iz družine de Koenigswarter).[4][7][8] Hélène Fould-Springer je po 2. svetovni vojni postala katoličanka.[9][10] Njena sestra je bila francoska filantropistka Liliane de Rothschild (1916–2003) in žena barona Éliea de Rothschilda, člana slavne družine Rothschild (ki se je v 19. stoletju s porokami povezala tudi z družino Springer);[11] njena druga sestra, Therese Fould-Springer, je mama britanskega pisca Davida Prycea-Jonesa.[7]

Helena Bonham Carter ima dva brata, Edwarda in Thomasa, je pa tudi oddaljena sestrična igralca Crispina Bonhama-Carterja, ki je zaigral g. Bingleyja v BBC-jevi seriji Prevzetnost in pristranost leta 1995 ter političarke Jane Bonham Carter. Je tudi daljna sorodnica pisca romanov iz serije James Bond, Iana Fleminga in slavne angleške medicinske sestre Florence Nightingale.[12] Člana njene razširjene družine sta tudi Lothian Bonham Carter, ki je igral za hampshirsko kriketsko moštvo in njegov sin, admiral Stuart Bonham Carter, ki je med obema svetovnima vojnama služil britanski kraljevi vojski in nazadnje prejel naziv viceadmirala.

Helena Bonham Carter se je šolala na srednji šoli South Hampstead, neodvisni dekliški šoli v Hampsteadu, London, kasneje pa na šoli Westminster, neodvisni šoli blizu westminsterske palače. Po končanem šolanju se je prijavila na kraljevi kolidž v Cambridgeu, vendar je niso sprejeli, in sicer ne zato, ker bi imela slabe ocene ali slabe rezultate testov, temveč zato, ker so se šolske oblasti bale, da bi sredi šolanja šolo zapustila in se osredotočila na svojo igralsko kariero.[13]

Ko je bila Helena Bonham Carter stara pet let, je njena mama doživela resen živčni zlom, od katerega si je opomogla šele po treh letih. Po tej izkušnji je tudi sama želela pomagati ljudem s podobnimi težavami in postala je psihoterapevtka; sedaj ji Helena Bonham Carter plačuje, da bere njene scenarije in ji razloži svoje psihološko mnenje o vedenju njenega lika.[14] Pet let po njenem okrevanju je njen oče zbolel za rakom; med operacijo, s katero so tumor skušali odstraniti, je prišlo do težav, zaradi česar je bil paraliziran in je bil preostanek svojega življenja prisiljen uporabljati invalidski voziček.[15] Ker sta bila njena starejša brata na kolidžu, se je bila Helena Bonham Carter s težavami doma prisiljena spopadati sama. Kasneje je gibanja in navade svojega očeta preučevala za vlogo v filmu The Theory of Flight, ki ga je posnela leta 1998,[16] le nekaj let pred smrtjo svojega očeta januarja 2004.

Kariera[uredi | uredi kodo]

Helena Bonham Carter na mednarodnem filmskem festivalu v Torontu, 2005

Helena Bonham Carter nikoli ni obiskovala nobenih učnih ur igranja.[17] Leta 1979 je zmagala na državnem tekmovanju iz pisanja in denar, ki si ga je s tem prislužila, je porabila za vključitev v igralsko skupino Spotlight. Pri šestnajstih je posnela svojo prvo reklamo. Kasneje je dobila manjšo vlogo v televizijskem filmu A Pattern of Roses.

Njena prva pomembnejša filmska vloga je bila vloga dame Jane Grey, glavna vloga, v filmu Lady Jane (1986). Za njen nastop v tem filmu so ji kritiki dodelili mešane ocene. Svoj preboj je doživela z vlogo Lucy Honeychurch v filmu Soba z razgledom, ki so ga sicer posneli po filmu Lady Jane, a je izšel pred le-tem. Med letoma 1986 in 1987 je igrala simpatijo lika Dona Johnsona v televizijski seriji Miami Vice, kjer pa se je pojavila le v nekaj epizodah. Leta 1987 je ob Dirku Bogardeu zaigrala v televizijskem filmu The Vision in ob Stewartu Grangerju v filmu A Hazard of Hearts, za kratek čas pa se je pojavila tudi v filmu Maurice. Izbrali so jo tudi za vlogo Bess McNeill v filmu Lom valov, ki pa jo je zadnji hip zavrnila, po poročanju Rogerja Eberta predvsem zaradi »boleče psihične in fizične izpostavljenosti lika.«[18] Nazadnje je Bess McNeill zaigrala Emily Watson, ki je bila za svoj nastop v filmu nazadnje nominirana za oskarja.[19] Leta 1989 je zaigrala Chiaro Offreduccio v zgodovinskem filmu Francesco poleg Mickeyja Rourkea v glavni vlogi ter damo Minervo Munday v komediji Getting It Right, naslednjega leta pa je dobila vlogo Ofelije v filmski upodobitvi drame Williama Shakespearea, Hamlet. Med drugo sezono britanske komične serije Absolutely Fabulous je zaigrala hčerko Edine Monsoon (zaigrala jo je Jennifer Saunders), Saffron »Saffie« (med serijo so večkrat spremenili Saffiejin videz, tako da je nazadnje ustrezal fizičnim lastnostim Helene Bonham Carter). Druga sezona serije je izšla leta 1994.

Helena Bonham Carter na berlinskem filmskem festivalu, 2011

Zaradi njenih zgodnjih vlog so Heleni Bonham Carter na začetku njene kariere mediji nadeli vzdevke, kot sta »kraljica steznika« in »angleška vrtnica,« saj so njeni liki v glavnem nastopali v zgodnjem dvajsetem stoletju ali še prej, njene filme pa je največkrat produciralo podjetje Merchant-Ivory Productions. Leta 1995 je pritegnila pozornost javnosti z vlogo Margaret MacNeil v filmu Margaret's Museum. Njen nastop v tem filmu so kritiki v glavnem hvalili; med drugim je prejela tudi nagrado Genie Award v kategoriji za »najboljši nastop igralke v glavni vlogi.« Leta 1996 je zaigrala Olivio v filmski različici Trevorja Nunna drame Williama Shakespearea, Dvanajsta noč. Istega leta je v televizijski seriji The Great War and the Shaping of the 20th Century upodobila britansko pisateljico in feministko Vero Brittain. To je do leta 2011, ko se je pojavila v seriji Life's Too Short, ostal njen zadnji pojav v televizijskih serijah. V tistem času je pozornost kritikov pritegnila s še dvema filmoma, in sicer filmom Howards End, za katerega je bila prvič nominirana za nagrado BAFTA Award, in filmom Fatal Deception: Mrs. Lee Harvey Oswald, za katerega je bila prvič nominirana za zlati globus. Za vrhunec njene zgodnje kariere velja film Krila golobice, v katerem je zaigrala čudaško Kate Croy. Film, izdan leta 1997, je prejemal veliko hvale s strani svetovno prizananih kritikov in Helena Bonham Carter je bila za svoj nastop v njem nominirana za oskarja, nagrado BAFTA Award in zlati globus.

Ob koncu devetdesetih in začetku 2000. let je Helena Bonham Carter začela pogosteje igrati tudi v filmih, ki niso imeli zgodovinske tematike.[17] Med drugim se je pojavila v filmih, kot so kultni film Klub golih pesti (1999) ob Bradu Pittu in Edwardu Nortonu, komedija Women Talking Dirty ob Gini McKee in animiranih filmih Carnivale (2000) ter Wallace in Gromit: Prekletstvo Strahouhca (2005). Leta 2001 je zaigrala v filmu Planet opic, ki ga je režiral Tim Burton. Po tem filmu sta s Timom Burtonom pričela razmerje in sodelovala še večkrat; med drugim je zaigrala v njegovih filmih Velika riba (2003), Čarli in tovarna čokolade (2005), Mrtva nevesta (2005), Sweeney Todd: Hudičev brivec (2007) in nazadnje v filmu Alica v Čudežni deželi (2010).

Helena Bonham Carter tekoče govori francosko in leta 1996 je zaigrala v francoskem filmu Portraits chinois. Avgusta 2001 se je pojavila na naslovnici revije Maxim. Nato je zaigrala Anne Boleyn v miniseriji Henrik VIII; v seriji se je pojavljala bolj poredko, saj je bila takrat noseča s svojim prvim otrokom.[20] Leta 2006 je bila članica žirije filmskega festivala v Cannesu; tistega leta so nagrado v kategoriji za »najboljši film« podelili filmu The Wind That Shakes the Barley.[21]

Helena Bonham Carter je zaigrala Krasotilyo L'Ohol v filmih Harry Potter in Feniksov red (2007), Harry Potter in princ mešane krvi (2009), Harry Potter in svetinje smrti - 1. del (2010) in Harry Potter in svetinje smrti - 2. del (2011). Za svoj nastop v filmih so ji kritiki dodelili v glavnem pozitivne ocene, saj naj bi z vlogo »kar izžarevala svoj talent.«[22][23] Zaigrala je tudi go. Lovett, zapeljivo pomočnico Sweeneyja Todda (Johnny Depp) v filmski upodobitvi Broadwayjskega muzikala Stephena Sondheima, Sweeney Todd: Hudičev brivec. Film je v Združenih državah Amerike izšel 21. decembra 2007,[24] 25. januarja 2008 pa v Veliki Britaniji. Film je režiral Tim Burton, Helena Bonham Carter pa je bila za svoj nastop v filmu nominirana za zlati globus v kategoriji za »najboljšo igralko v glasbenem filmu ali komediji.« Za svoja nastopa v filmu Sweeney Todd: Hudičev brivec in Conversations With Other Women je bila leta 2007 nominirana za dve nagradi Evening Standard British Film Awards, leta 2009 pa je prejela nominacijo za nagrado Empire Award. Pojavila se je tudi v četrtem delu serije Terminator, naslovljeni Terminator: Odrešitev, kjer pa je imela manjšo, a osrednjo vlogo.[25]

Maja 2006 je Helena Bonham Carter izdala svojo linijo oblačil, imenovano »The Pantaloonies,« pri čemer je sodelovala z oblikovalko kopalk Samantho Sage. Njuna prva kolekcija oblačil, »Bloomin' Bloomers,« je vključevala kamisole, kape in ženske športne hlače v viktorijanskem stilu. Trenutno delata na kolekciji kavbojk po meri znamke Pantaloonies, ki jo je Helena Bonham Carter opisala kot »nekoliko potepuško, a vseeno urejeno.«[26]

Leta 2010 se je pridružila igralski zasedbi filma, ki ga je režiral njen mož, Alica v Čudežni deželi, kjer je zaigrala Rdečo kraljico.[27] Poleg nje so v filmu zaigrali še Johnny Depp, Anne Hathaway, Mia Wasikowska, Christopher Lee in Alan Rickman. Njena vloga je združevala dva lika, Srčno kraljico in Rdečo kraljico.[28][29][30] Zgodaj leta 2009 jo je revija The Times imenovala za eno izmed desetih največjih britanskih igralk vseh časov, kamor so se uvrstile tudi Julie Andrews, Helen Mirren, Maggie Smith, Judi Dench in Audrey Hepburn.[31]

Leta 2010 je Helena Bonham Carter zaigrala Elizabeto Bowes-Lyon v filmu Kraljev govor. Do januarja 2011 je bila za svojo vlogo v tem filmu nominirana za mnogo nagrad, med drugim tudi za nagrado BAFTA Award in oskarja v kategoriji za »najboljšo stransko igralko.«[32][33] Prejela je svojo prvo nagrado BAFTA Award, oskarja pa je nazadnje dobila Melissa Leo za film The Fighter.

Helena Bonham Carter je podpisala pogodbo za igranje pisateljice Enid Blyton v BBC-jevem biografskem filmu Enid. To je prva filmska upodobitev njenega življenja, v njej pa sta poleg nje zaigrala še Matthew Macfadyen in Denis Lawson.[34] Ob izidu so njen nastop v filmu izredno hvalili, Helena Bonham Carter pa je bila nominirana za nagrado BAFTA Award v kategoriji za »najboljšo igralko.« Leta 2010 je ob Freddieju Highmoreu in Nigelu Slaterju zaigrala v biografskem filmu Toast, ki so ga posneli v West Midlandsu,[35] film pa se je premierno predvajal na berlinskem filmskem festivalu leta 2011.[36][37] Dobila je tudi vlogo gdč. Havisham v filmski upodobitvi Mikea Newella romana Velika pričakovanja Charlesa Dickensa.[38] Novembra 2011 je bila nagrajena z nagrado Britannia Award v kategoriji za »britanskega ustvarjalca leta.«[39]

Sredi leta 2011 so poročali, da bo Helena Bonham Carter zaigrala v filmu Nesrečniki, kjer je dobila vlogo Madame Thénardier. To so uradno potrdili 8. septembra 2011.[40]

Zasebno življenje[uredi | uredi kodo]

Leta 1994 je Helena Bonham Carter na snemanju filma Frankenstein spoznala režiserja in igralca Kennetha Branagha, ki je film režiral in zaigral v njem. Pričela sta z razmerjem, ki je trajalo več kot pet let, do septembra 1999.

Tim Burton, partner Helene Bonham Carter in oče njenih dveh otrok

Leta 2001 je Helena Bonham Carter pričela z razmerjem z režiserjem Tima Burtona, ki ga je spoznala na snemanju filma Planet opic. Kasneje sta skupaj sodelovala še pri snemanju njegovih filmov Velika riba (2003), Mrtva nevesta (2005), Čarli in tovarna čokolade (2005), Sweeney Todd: Hudičev brivec (2007) in Alica v Čudežni deželi. Živita v Belsize Parku v Londonu, kjer imata vsak svojo hišo, saj potrebujeta svojo zasebnost, kljub temu pa živita precej blizu drug drugega in pravita, da sta v svojem zakonu še vedno srečna.[41] Tim Burton je kupil hišo zraven tiste, ki jo je imela Helena Bonham Carter v lasti še preden sta se spoznala; kasneje sta hiši povezala.

4. oktobra 2003 je Helena Bonham Carter rodila njunega prvega otroka, dečka po imenu Billy Raymond Burton. Pri enainštiridesetih je 15. decembra 2007 v Central Londonu rodila še njunega drugega otroka, deklico Nell Burton.[42] Pravi, da jo je poimenovala po vseh »Helenah« v njeni družini.[42][43]

Avgusta 2008 so štirje njeni sorodniki umrli v južni Afriki v prometni nesreči v nekem safariju,[41] zaradi česar je prej zapustila snemanje filma Terminator: Odrešitev in film posnela nekoliko kasneje.[44]

Leta 2008 sta Helena Bonham Carter in Tim Burton svoje stanovanje v Združenih državah Amerike prodala za 8,75 milijona $.[45] Zgodaj oktobra 2008 je Helena Bonham Carter potrdila, da je postala pokroviteljica dobrodelne organizacije Action Duchenne, ki podpira otroke z Duchennovo mišično distrofijo in njihove starše.

Helena Bonham Carter slovi po svojem nenavadnem okusu za modo,[46][47] ki so ga pogosto opisovali kot »podlo eleganco.«[48] Kljub njenemu pogosto kontroverznemu izboru oblačil jo je revija Vanity Fair leta 2010 vključila na svoj seznam najbolje oblečenih ljudi,[49] leta 2011 pa so jo izbrali tudi za obraz jesensko-zimske oglaševalne kampanje Marca Jacobsa.[50] Sama pravi, da sta na njen stil najbolj vplivali Vivienne Westwood in Marija Antoaneta.[49]

Filmografija[uredi | uredi kodo]

Filmi[uredi | uredi kodo]

Leto Naslov Vloga Opombe
1983 A Pattern of Roses Netty Bellinger
1985 Soba z razgledom Lucy Honeychurch
1986 Lady Jane Jane Grey
1987 Maurice Gospa na tekmi kriketa Cameo pojav
1987 A Hazard of Hearts Serena Staverley
1988 The Mask Iris
1988 Six Minutes with Ludwig The Star
1989 Francesco Chiara Offreduccio
1989 Getting It Right Dama Minerva Munday
1990 Hamlet Ofelija
1990 The Early Life of Beatrix Potter Beatrix Potter
1991 Where Angels Fear to Tread Caroline Abbott
1991 Brown Bear's Wedding Beli medved (glas)
1992 Howards End Helen Schlegel Nominirana — BAFTA Award za najboljšo igralko v stranski vlogi
1993 Dancing Queen Pandora/Julie Alias Rik Mayall Presents Dancing Queen
1994 Frankenstein Elizabeth Frankenstein Nominirana — Saturn Award za najboljšo igralko
1994 Fatal Deception: Mrs. Lee Harvey Oswald Marina Oswald Nominirana — Zlati globus za najboljšo igralko - Miniserija ali televizijski film
1994 A Dark-Adapted Eye Faith Severn (odrasla)
1994 Butter Dorothy
1995 Mogočna Afrodita Amanda Weinrib
1995 Margaret's Museum Margaret MacNeil Genie Award za najboljši nastop igralke v glavni vlogi
Chlotrudis Award za najboljšo igralko (tudi za Krila golobice)
Nagrada filmskega festivala Fantasporto za najboljšo igralko
1995 Jeremy Hardy Gives Good Sex Ona (glas)
1996 Dvanajsta noč Olivia
1996 Portraits chinois Ada
1997 The Petticoat Expeditions Pripovedovalka (glas)
1997 Keep the Aspidistra Flying Rosemary Alias A Merry War
1997 Krila golobice Kate Croy Boston Society of Film Critics Award za najboljšo igralko
Broadcast Film Critics Association Award za najboljšo igralko
Chlotrudis Award za najboljšo igralko (tudi za Margaret's Museum)
Dallas-Fort Worth Film Critics Association Award za najboljšo igralko
Kansas City Film Critics Circle Award za najboljšo igralko
Las Vegas Film Critics Society Award za najboljšo igralko
London Film Critics Circle Award za britansko igralko leta
Los Angeles Film Critics Association Award za najboljšo igralko
National Board of Review Award za najboljšo igralko
Society of Texas Film Critics Award za najboljšo igralko
Southeastern Film Critics Association Award za najboljšo igralko
Toronto Film Critics Association Award za najboljšo igralko
Nominirana — Oskar za najboljšo igralko
Nominirana — BAFTA Award za najboljšo igralko v glavni vlogi
Nominirana — Chicago Film Critics Association Award za najboljšo igralko
Nominirana — Zlati globus za najboljšo igralko - Filmska drama
Nominirana — Online Film Critics Society Award za najboljšo igralko
Nominirana — Satellite Award za najboljšo igralko - Filmska drama
Nominirana — Screen Actors Guild Award za izstopajoči nastop ženske igralke v glavni vlogi
1998 Merlin Morgana le Fay Nominirana — Emmy za izstopajočo stransko igralko - Miniserija ali film
Nominirana — Zlati globus za najboljšo stransko igralko - Serija, miniserija ali televizijski film
1998 Sweet Revenge Karen Knightly
1998 The Theory of Flight Jane Thatchard Nominirana — Satellite Award za najboljšo igralko - Filmska drama
1999 Klub golih pesti Marla Singer Empire Award za najboljšo britansko igralko
1999 Women Talking Dirty Cora
1999 The Nearly Complete and Utter History of Everything Lily
2000 Carnivale Milly (glas)
2001 Planet opic Ari Nominirana — Empire Award za najboljšo britansko igralko
Nominirana — Saturn Award za najboljšo stransko igralko
2001 Novocaine Susan Ivey
2001 Football Mama
2002 The Heart of Me Dinah Nominirana — British Independent Film Award za najboljšo igralko
2002 Live from Baghdad Ingrid Formanek Nominirana — Emmy Award za izstopajočo glavno igralko – Miniserija ali televizijski film
Nominirana — Zlati globus za najboljšo igralko – Miniserija ali televizijski film
2002 Till Human Voices Wake Us Ruby
2003 Velika riba Jennifer Hill/Čarovnica
2003 Henrik VIII Anne Boleyn Nagrada filmskega festivala Fantasporto Award za najboljšo igralko
2004 Lemony Snicket: Zaporedje nesrečnih dogodkov Beatrice Baudelaire Nepriznan cameo pojav
2005 Conversations with Other Women Ženska Evening Standard British Film Award za najboljšo igralko
Nagrada mednarodnega filmskega festivala v Tokiu za najboljšo igralko
2005 Veličastnih 7 Maggi Jackson
2005 Wallace in Gromit: Prekletstvo Strahouhca Dama Tottington (glas) Nominirana — Annie Award za najboljše glasovno igranje v animiranem filmu
2005 Mrtva nevesta Mrtva nevesta
(glas)
2005 Čarli in tovarna čokolade Ga. Bucket
2006 Sixty Six Esther Reubens
2007 Harry Potter in Feniksov red Krasotilya L'Ohol Nominirana — Nagrada filmskega festivala Fantasporto za najboljšo igralko
Nominirana — Scream Award za kraljico krikov
2007 Sweeney Todd: Hudičev brivec Ga. Lovett Empire Award za najboljšo igralko
Evening Standard British Film Award za najboljšo igralko
Nominirana — Broadcast Film Critics Association Award za najboljšo igralsko zasedbo
Nominirana — Zlati globus za najboljšo igralko – Glasbeni film ali komedija
Nominirana — Italian Online Movie Award za najboljšo igralko v stranski vlogi
Nominirana — London Film Critics Circle Award za britansko igralko leta
Nominirana — National Movie Award za najboljši nastop – Ženski
Nominirana — Saturn Award za najboljšo igralko
Nominirana — Scream Award za najboljšo igralko v grozljivki ali seriji
2009 Harry Potter in princ mešane krvi Krasotilya L'Ohol Scream Award za najboljšo igralsko zasedbo
Nominirana — Scream Award za najboljšega zlobneža
2009 Terminator: Odrešitev Dr. Serena Kogan Nominirana — Scream Award za najboljši cameo pojav
2009 Enid Enid Blyton Emmy za najboljši nastop ženske igralke
Nominirana — BAFTA Award za najboljšo igralko
Nominirana — Broadcasting Press Guild Award za najboljšo igralko
2009 Zverjasec Mati Squirrel (glas)
2010 Alica v Čudežni deželi Rdeča kraljica Nominirana — Comedy Film Award za najboljšo stransko igralko
Nominirana — London Film Critics' Circle Award za igralko v stranski vlogi leta
Nominirana — MTV Movie Award za najboljšega zlobneža
Nominirana — National Movie Award za nastop leta
2010 Harry Potter in svetinje smrti - 1. del Krasotilya L'Ohol
2010 Kraljev govor Kraljica Elizabeta American Film Institute Award - Nagrada za leto odličnosti
BAFTA Award za najboljšo igralko v stranski vlogi
British Independent Film Award za najboljšo stransko igralko
British Independent Film Award - Nagrada Richarda Harrisa
Nagrada hollywoodskega filmskega festivala za najboljšo stransko igralko
Italian Online Movie Award za najboljšo igralko v stranski vlogi
Nagrada mednarodnega filmskega festivala v Santa Barbari za najboljšo igralsko zasedbo
Screen Actors Guild Award za izstopajoči nastop igralske zasedbe v filmu
Nominirana — Oskar za najboljšo stransko igralko
Nominirana — Alliance of Women Film Journalists Award za najboljšo igralsko zasedbo
Nominirana — Alliance of Women Film Journalists Award za najboljšo stransko igralko
Nominirana — Broadcast Film Critics Association Award za najboljšo igralsko zasedbo
Nominirana — Broadcast Film Critics Association Award za najboljšo stransko igralko
Nominirana — Chicago Film Critics Association Award za najboljšo stransko igralko
Nominirana — Dallas-Fort Worth Film Critics Association Award za najboljšo stransko igralko
Nominirana — Denver Film Critics Society Award za najboljšo stransko igralko
Nominirana — Detroit Film Critics Society Award za najboljšo stransko igralko
Nominirana — Empire Award za najboljšo stransko igralko
Nominirana — Zlati globus za najboljšo stransko igralko - Film
Nominirana — Houston Film Critics Society Award za najboljšo stransko igralko
Nominirana — Iowa Film Critics Award za najboljšo stransko igralko
Nominirana — London Film Critics Circle Award za britansko igralko leta
Nominirana — National Movie Award za nastop leta
Nominirana — North Texas Film Critics Association Award za najboljšo stransko igralko
Nominirana — Phoenix Film Critics Society Award za najboljšo igralsko zasedbo
Nominirana — Phoenix Film Critics Society Award za najboljšo igralko v stranski vlogi
Nominirana — Screen Actors Guild Award za izstopajoči nastop ženske igralke v glavni vlogi
Nominirana — St. Louis Gateway Film Critics Association Award za najboljšo stransko igralko
Nominirana — Washington D.C. Area Film Critics Association Award za najboljšo stransko igralko
2010 Toast Joan Potter Nominirana — Broadcasting Press Guild Award za najboljšo igralko
2011 Harry Potter in svetinje smrti - 2. del Krasotilya L'Ohol Nominirana — IGN Movie Award za najboljšo igralsko zasedbo[51]
Nominirana — Scream Award za najboljšo igralsko zasedbo
Še nepoznano - People's Choice Award za najljubšo igralsko zasedbo
2012 Dark Shadows Dr. Julia Hoffman V snemanju
2012 Nesrečniki Mme. Thénardier

Televizija[uredi | uredi kodo]

Leto Naslov Vloga Opombe
1987 Miami Vice Dr. Theresa Lyons Več gostovalnih pojavov
- »Duty and Honor«
- »Theresa«
1987 Screen Two Jo Marriner Epizoda: »The Vision«
1989 Theatre Night Raina Petkoff Epizoda: »Arms and the Man«
1991 Jackanory Reader Več gostovalnih pojavov
- »The Way to Sattin Shore: Part 1«
- »The Way to Sattin Shore: Part 2«
- »The Way to Sattin Shore: Part 3«
- »The Way to Sattin Shore: Part 4«
- »The Way to Sattin Shore: Part 5«
1994 Absolutely Fabulous Dream Saffron Epizoda: »Hospital«
1994 The Good Sex Guide Ona Epizoda: »Epizoda #2.1«
1996 The Great War and the Shaping of the 20th Century Vera Brittain Več gostovalnih pojavov
- »Slaughter«
- »Explosion«
2011 Life's Too Short Ona Cameo

Radio in gledališče[uredi | uredi kodo]

Leto Naslov Vloga Opombe
1985 The Reluctant Debutante Nepoznano Izvajano na radiu BBC Radio 4
1987 Vihar Nepoznano Izvajano v gledališču Oxford Playhouse
1988 The Woman in White Laura Fairlie Izvajano v gledališču Greenwich, London
1989 The Happiest of All Princesses Nepoznano Izvajano na radiu BBC Radio 4
1989 The Chalk Garden Nepoznano Izvajano v gledališču Windsor/Yvonne Arnaud, Guildford
1991 The House of Bernarda Alba Magdalena Izvajano v gledališču Nottingham Playhouse
1992 The Barber of Seville Rosina Izvajano v gledališču Palace, Watford
1992 Trelawney of the Wells Imogen Parrot Izvajano v komičnem teatru, London
1993 The Secret Garden Pripovedovalka Igra Frances Burnett
1993 The Whales' Song Pripovedovalka Igra Dyana Sheldona
1994 The Seagull Nina Mikhailovna Zarechnaya Izvajano na radiu Radio 4
1994 A Dog So Small Pripovedovalka Igra Philippe Pearce
1994 The Way to Sattin Shore Pripovedovalka Igra Philippe Pearce
1995 Song of Love Nepoznano Izvajano na radiu BBC Radio 4
1995 Remember Me Pripovedovalka
1996 I Capture the Castle Rose Izvajano na radiu BBC Radio 4
1997 A House by the Sea Nepoznano Izvajano na radiu BBC Radio 4
1997 Dnevnik Ane Frank Pripovedovalka
1998 Lantern Slides Violet Bonham Carter Izvajano na radiu BBC Radio 4
2000 As You Like It Rosalind Izvajano na radiu BBC Radio 4
2004 The Rubenstein Kiss Nepoznano
2010 Private Lives Amanda Izvedeno na radiu BBC Radio 4[52]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

 1. SNAC — 2010.
 2. Encyclopædia Britannica
 3. filmportal.de — 2005.
 4. 4,0 4,1 4,2 Costa, Maddy (3. november 2006). "Vse je na širokih zaslonih". The Guardian. London. Pridobljeno 6. oktober 2010. (angleško)
 5. "Življenjepis Helene Bonham Carter (1966 - danes)". FilmReference.com. 2007. Pridobljeno 6. oktober 2010. (angleško)
 6. "Helena Bonham Carter". Yahoo! Movies. Pridobljeno 13. julij 2007. (angleško)
 7. 7,0 7,1 Frazer, Jenni (8. februar 2008). "Kako so Heleninega dedka končno priznali za pravega junaka". The Jewish Chronicle. Arhivirano iz spletišča dne 2008-02-10. Pridobljeno 8. februar 2008. (angleško)
 8. Barber, Lynn (20. april 1997). "Helena Bonham Carter: Ne bi nosila oblek za dojenčke?". The Guardian. London. Pridobljeno 13. julij 2007. (angleško)
 9. http://www.jewishjournal.com/hollywood_jew/article/helena_bonham_carter_jewish_mother_20080730 Arhivirano 2012-10-26 na Wayback Machine. (angleško)/
 10. http://www.boston.com/news/local/articles_of_faith/2008/08/helena_bonham_c.html (angleško)
 11. Charles Mosley, urednik, Burke's Peerage, Baronetage & Knightage, 107. izdaja, 3. volumen (Wilmington, Delaware, U.S.A.: Burke's Peerage (genološke knjige) Ltd., 2003), volumen 3, page 3415. Hereinafter citira knjigo Burke's Peerage in knjigo Baronetage, 107. izdajo (angleško)
 12. "Lokalne znamenitosti: Slavni ljudje iz tega območja". Buriton Heritage Bank. Junij 2001. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2011-07-19. Pridobljeno 6. julij 2009. (angleško)
 13. The Scotsman, 23. julij 2005, Gillian Welsh, Lepa zavrnitev (angleško)
 14. »'Angeška vrtnica' zablesti tudi v drugih vlogah,« Liam Lacey, 18. januar 1996, The Globe and Mail, D1 (angleško)
 15. »Kako je Helena odraščala v senci Violete,« Valerie Grove, The Times (London), 10. maj 1996 (angleško)
 16. "Življenjepis Helene Bonham Carter". Tiscali. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2009-01-26. Pridobljeno 7. februar 2009. (angleško)
 17. 17,0 17,1 "Zen in opice v naši notranjosti". The Daily Telegraph. London. 2. avgust 2001. Pridobljeno 19. januar 2008. (angleško)
 18. »Britanski film bo v Cannesu po vsej verjetnosti pobral največ nagrad,« Roger Ebert, 20. maj 1996, Chicago Sun-Times, str. 40 (angleško)
 19. "Lom valov". Deep Focus. 7. januar 2004. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2008-11-12. Pridobljeno 7. oktober 2008. (angleško)
 20. »Dan & noč,« Kathryn Spencer, Julie Carpenter, and Kate Bohdanowicz, 24. september 2003, The Express, str. 36 (angleško)
 21. "Uradna žirija filmskega festivala v Cannesu leta 2006". Go France. 7. oktober 2008. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2008-06-20. Pridobljeno 7. oktober 2008. (angleško)
 22. Lewis, Leo (28. junij 2007). "Harry Potter in Feniksov red: prva ocena". The Times. London. Pridobljeno 13. julij 2007. (angleško)
 23. Daly, Steve (13. julij 2007). "Helena Bonham Carter postane čarobna". Entertainment Weekly. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2009-09-03. Pridobljeno 13. julij 2007. (angleško)
 24. "Helena Bonham Carter bo zaigrala go. Lovett v filmu Sweeney Todd". Broadway.com. 18. oktober 2006. Pridobljeno 13 July 2007. (angleško)
 25. "Terminator 4 dobi Heleno Bonham Carter!". ScreenRant. 1. julij 2008. (angleško)
 26. Betts, Hannah (22. april 2006). "Angleška eksentričnost". The Times. Velika Britanija. Pridobljeno 29. junij 2009. (angleško)
 27. "Burton Hollywood prinese v Cornwall". This is Cornwall. 29. september 2008. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2010-04-21. Pridobljeno 29. september 2008. (angleško)
 28. "Bonham Carterjeva in Hathawayjeva se pridružita igralski zasedbi filma Alica v Čudežni deželi". JoBlo.com. 7. oktober 2008. Pridobljeno 7. oktober 2008. (angleško)
 29. "Helena Bonham Carter in Anne Hathaway v Čudežni deželi". The Hollywood News. 7. oktober 2008. Arhivirano iz spletišča dne 2008-10-14. Pridobljeno 7. oktober 2008. (angleško)
 30. "Hathaway and Bonham Carter se pridruži igralski zasedbi filma Alica v Čudežni deželi". Cinematical. 7. oktober 2008. Arhivirano iz spletišča dne 2012-07-30. Pridobljeno 7. oktober 2008. (angleško)
 31. Christopher, James (12 January 2009). "The best British film actresses of all time". The Times. London. Pridobljeno 4. maj 2010. (angleško)
 32. "Film Kraljev govor ima največ nominacij na podelitvi nagrad BAFTA". CNN International. 18. januar 2011. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2011-01-29. Pridobljeno 30. januar 2011. (angleško)
 33. "Film Kraljev govor kraljuje na oskarjih". Beverly Hills, Kalifornija. Associated Press. 25. januar 2011. Pridobljeno 30. januar 2011. (angleško)
 34. Khan, Urmee (7. marec 2009). "Helena Bonham Carter bo v novem BBC-jevem biografskem filmu zaigrala Enid Blyton". The Daily Telegraph. London. Pridobljeno 4. maj 2010. (angleško)
 35. "Helena Bonham Carter bo svoj novi film, Toast, snemala v Birminghamu in Black Countryju". Birminghampost.net. Birmingham Post. 23. junij 2010. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2011-01-03. Pridobljeno 24. avgust 2010. (angleško)
 36. "Kraljev govor, Toast in Sacrifice se predvajajo na berlinskem filmskem festivalu". Hollywood Reporter. Hollywood Reporter. 21. januar 2011. Pridobljeno 13. marec 2011. (angleško)
 37. "Film Toast na berlinskem filmskem festivalu". Berlinski filmski festival. Berlinski filmski festival. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2011-02-11. Pridobljeno 13. marec 2011. (angleško)
 38. "Novi vampirski film Neila Jordana". ScreenDaily. 15. maj 2011. Pridobljeno 15. maj 2011. (angleško)
 39. "Helena Bonham-Carter bo prejela losangeleško nagrado BAFTA". Cine Europa. Berlinski filmski festival. Pridobljeno 21. julij 2011. (angleško)
 40. "Uradno: Russell Crowe & Helena Bomham Carter v Les Misérables". First Showing.net. First Showing.net. Pridobljeno 9. september 2011. (angleško)
 41. 41,0 41,1 Dowling, Kevin (23. avgust 2008). "Štirje 'sorodniki' Helene Bonham Carter ubiti v prometni nesreči". The Times. Velika Britanija. Pridobljeno 3. maj 2009. (angleško)
 42. 42,0 42,1 Norman, Pete (7. avgust 2008). "Helena Bonham Carter razkrije ime njenega sedem-mesečnega dojenčka". People. Pridobljeno 3. maj 2009. (angleško)
 43. "Helena Bonham Carter razkrije hčerkino ime". Jewish Journal. 30. julij 2008. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2012-10-26. Pridobljeno 2011-11-23. (angleško)
 44. "Konec filma Terminator: Odrešitev za Bonham Carterjevo". Filharmonija. 24. avgust 2008. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2008-08-26. Pridobljeno 2011-11-23. (angleško)
 45. "Burton + Bonham Carterjeva prodata svoja newyorška domova". WENN. 27. december 2007. Pridobljeno 14. avgust 2008. (angleško)
 46. Derschowitz, Jessica (18. februar 2011). "Bo Helena Bonham Carter svoj eksentrični stil vključila tudi na podelitev oskarjev?". CBS News. Arhivirano iz spletišča dne 2012-07-22. Pridobljeno 10. junij 2011. (angleško)
 47. "Bonham Carterjeva z normalnim šokom zaradi oblek na podelitvi oskarjev". ABS–CBN News. Agence France-Presse. 28. februar 2011. Pridobljeno 10. junij 2011. (angleško)
 48. "Johnny Depp ob prihodu na rdečo preprogo s Heleno Bonham Carter spregovori o hčerkini bolezni". Daily Mail. 11. januar 2008. Pridobljeno 10. junij 2011. (angleško)
 49. 49,0 49,1 "Mednarodni seznam najbolje oblečenih ljudi leta 2010". Vanity Fair. September 2010. Pridobljeno 10. junij 2011. (angleško)
 50. Bergin, Olivia (9. junij 2011). "Helena Bonham Carter je novi fotomodel Marca Jacobsa". Telegraph. Pridobljeno 10. junij 2011. {{ikona en
 51. "Podelitev nagrad IGN Award v kategoriji za »najboljšo igralsko zasedbo« leta 2011". IGN. Pridobljeno 13. november 2011. (angleško)
 52. "Private Lives". BBC. Pridobljeno 5. oktober 2010. (angleško)

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]