Grad Mokolan

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Koordinati: 45°42′11″N 13°43′55″E / 45.70306°N 13.73194°E / 45.70306; 13.73194

Grad Mokolan, kasneje znan kot Proseški stolp (v italijanščini castello di Moncolano ali Torre di Prosecco, v nemščini Turn Prosseck) se je nahajal v okolici Trsta, pri Kontovelu, na kraškemu robu nad morjem in gradom Miramar.

Grad je znan posebej zaradi tega, da ga je v 16. stoletju znani tržaški škof in humanist Peter Bonomo (zmotno) enačil z legendarnim Castellum Pucinum, katerega je opisoval Plinij mlajši, češ, da je pod tem gradom rasla trta, iz katere so pridelovali cesarici Liviji najljubše vino. Iz te asocijacije se je porodilo novo ime za tržaško trto iz Proseka, to je znan Prosekar (italijansko Prosecco). Tako se je zgodilo, da eno izmed najbolj znanih vin na svetu nosi prav slovensko ime[1]!

Grad[uredi | uredi kodo]

Trdnjavo je dala zgraditi Tržaška komuna v 14. stoletju, z namenom zaščite Trsta iz smeri Furlanije ali Gorice, zaradi kontrole nad delom Tržaškega zaliva in nenazadnje tudi za zaščito tukajšnjih pomembnih vinogradov.

Grad je doživel več napadov, vendar je bil dobro utrjen in je le nekajkrat padel v roke napadalcem. Ogrski kralj Matija Korvin, naj bi leta 1485 taboril pod gradom, vendar se ni odločil za zavzetje.[2]!

Leta 1524 cesar ustanovil na Proseku celo grofijo, podelil grad v fevd tržaški družini Giuliani, ti pa nekaj desetletij kasneje prodali grofijo družini Cobenzl, ki se od tedaj nosili naziv »von Prossegg«. Grad nato v 17. stoletju propadel in polagoma povsem izginil.

Opombe[uredi | uredi kodo]

  1. Fulvio Colombo, Prosecco perché. Le nobili origini di un vino triestino, Luglio editore, Trieste 2012
  2. Fulvio Colombo, Dal Castello di Moncholano alla Torre di Prosecco. Storia e vicende di una struttura fortificata triestina fra tardo medioevo ed età moderna, v »Archeografo Triestino«, CVI, 1998, pp. 213-256

Viri[uredi | uredi kodo]

Glej Tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]