Gomišček

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Gomišček je 8.207. najbolj pogost priimek v Sloveniji, ki ga je po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije na dan 1. januarja 2021 uporabljalo 45. Najbolj pogost je v Goriški in Osrednjeslovenski statistični regiji.

Etimologija[uredi | uredi kodo]

Priimek Gomišček je značilen za spodnjo soško dolino, je še danes živ na območju Solkana, Gorice, Nove Gorice in Deskel. Skoraj gotovo je nastal iz pripone -šček in zemljepisnega lastnega imena Gomila (tako se imenuje skupina hiš pri Desklah - upoštevajte tudi kmečko hišo Zagomila pri Plavah). Priimka Gomišček in Gomilšek sta razširjena tudi v notranjosti Slovenije in sta nastala iz toponimov ali mikrotoponimov kot so Gomila, Gomilica ali Gomilsko, ki so v velikem številu prisotni na Slovenskem. Imenuje se Gomila tudi kraj med Codroipom in Vilo Manin, v Furlaniji. Ta zemljepisna imena pričajo o slovanski kolonizaciji velikega dela Furlanije, ki je potekala okrog leta 1000.[1]

Znani nosilci priimka[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Valli del Natisone:«. www.lintver.it. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 27. februarja 2017. Pridobljeno 10. februarja 2021.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]