Glam rock

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Glam rock
Glasbene korenine
Kulturne korenine
Značilna glasbila
Priljubljenost Zelo popularen v sedemdesetih v Angliji in mnj v ZDA.
Izpeljane zvrsti Punk rock - Gotski rock - New wave, Pub rock, Schaffel
Mešane zvrsti
Glam metal - Glam punk
Sorodne teme
Protopunk

Glam rock je glasbena zvrst rocka , ki se je začela razvijati v Združenem kraljestvu v zgodnjih sedemdesetih letih 20. stoletja. Glavni protagonist zvrsti je bil David Bowie, poleg njega je bil eden prvih predstavnikov tudi Marc Bolan s skupino T.rex.

Za glam rock so značilna ekscentrična oblačila in pretiravanje tako v glasbi z uporabo vseh mogočih instrumentov, kot tudi v življenju izvajalcev, ki so predvsem konzumirali velike količine vseh mogočih opojnih substanc. Proti koncu sedemdesetih je glamu popularnost začela padati, vendar ko se glam v začetku osemdesetih let 20. stoletja v Los Angelesu »sreča« s heavy metalom nastane nova zvrst, tako imenovani AOR (adult oriented rock) ali glam metal. Prvi bandi te smeri so Twisted Sister (sicer iz New Yorka),Kiss, Van Halen in finskih prišlekov v ZDA, Hanoi rocks. Kmalu zatem glam metal osvoji kompletno ameriško tržišče in lestvice vse do konca osemdesetih dominirajo bandi, kot so Motley Crue, Poison, Bon Jovi, WASP, White Lion in Whitesnake. V začetku devedesetih se pojavi t. i. Seattleska invazija grungea in z enim zamahom pokoplje glam sceno, ki se začne spet prebujati šele okoli leta 2005.


Violinski ključ in dve osminki Ta glasbeni članek je škrbina. Pomagaj Wikipediji in ga razširi.
Rock

Art rock - Eksperimentalni rock - Folk rock - Garažni rock - Glam rock - Gotski rock - Grunge - Hard rock - Jazz rock - Krautrock - Post-rock - Pop rock - Progresivni rock - Protopunk - Psihedelični rock - Roots rock reggae