Krautrock

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Krautrock je splošno ime za eksperimentalno glasbeno sceno, ki se je pojavila v poznih 60. letih 20. stoletja in je pridobivala na priljubljenosti skozi 70. leta, še posebno v Združenem kraljestvu. Predvsem BBC-jevemu DJ-u Johnu Peelu gre zasluga za širjenje slovesa krautrocka zunaj nemško govorečega sveta.

Izvor izraza[uredi | uredi kodo]

Izraz krautrock je bil uvodoma mišljen komično. Skoval ga je glasbeni tisk Velike Britanije (npr. New Musical Express in Melody Maker), nato pa se je izraz hitro in navdušeno razširil v podzemlje. Beseda krautrock izvira iz nemške besede »der Kraut«, ki se je uporabljala za poimenovanje Nemcev v drugi svetovni vojni - ironično ameriško ime za Nemce. Kot je običanja praksa pri označbah glasbenih žanrov, je bilo le malo glasbenih skupin, ki so se želele opredalčkati - ostale so se večinoma izogibale uporabi izraza.

Knjiga z naslovom Krautrocksampler avtorja Juliana Copea (splošno pojmovana kot dogmatična začetnica te teme) meni, da je krautrock subjektiven britanski fenomen, saj je zasnovan na načinu, po katerem je glasba prišla v Veliko Britanijo, ne pa na dejansko glasbeno sceno Zahodne Nemčije, iz katere je izšel. Na primer: ena izmed skupin, prvotno uvrščenih pod krautrock, Faust, je posnela izvorno 12-minutno skladbo z naslovom Krautrock, a se je kasneje oddaljila od termina:

... ko so Britanci začeli govoriti o krautrocku, smo mislili, da se le delajo norca ... in ko slišim o t. i. krautrock renesansi, si mislim, da je bilo vse, kar smo naredili, zaman.

— The Wire 275, Jan. 2007, 20.

Krautrock skupine in ustvarjalci[uredi | uredi kodo]